Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022
Ένας ηχητικός διαδραστικός περίπατος για την Πλατεία Ηρώων, αφιερωμένος στους ανθρώπους της, αυτούς που έζησαν, που ζουν και αυτούς που θα την ζήσουν στο μέλλον.
Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτα πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων.
Οι δύο καλλιτέχνιδες, Μαρία Βαρνακκίδου και η Κωνσταντίνα Ανδρέου μέσα από μια σύγχρονη και ευρηματική διαδικασία δημιούργησαν μια βιωματική ηχογραφημένη περιήγηση / παράσταση της περιοχής της Πλατείας Ηρώων και του Θεάτρου Ριάλτο, που εξιστορεί, ανακαλεί, αλλά και δημιουργεί καινούργιες εικόνες και εμπειρίες.
Οι δύο δημιουργοί εκκινώντας από αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και τα στενά καντούνια, τις απλωμένες μπουγάδες και τα μπαλκόνια με τις γλάστρες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, αναζητούν την πολιτιστική ταυτότητα… Μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από την ιστορική και κοινωνική έρευνα δημιούργησαν μια βόλτα όπου ο κάθε θεατής έχει την ευκαιρία να νιώσει τον παλμό της πλατείας Ηρώων και της ευρύτερης περιοχής.
Της υλοποίησης της δράσης προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, συνεντεύξεις με ιστορικούς και καλλιτέχνες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, χαρτογράφηση και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
Οι δύο δημιουργοί επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από τα στοιχεία, αυτά που ήδη έχουν γραφτεί για την πόλη της Λεμεσού αλλά και πολλά άλλα που δεν γράφτηκαν ή δεν ρωτήθηκαν ποτέ. Στόχος ήταν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία και ντόπιοι καλλιτέχνες μέσα από συνεντεύξεις και εργαστήρια τα οποία πρόσφεραν υλικό για την δημιουργία αυτής της βιωματικής ηχογραφημένης βόλτας.
Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 08 Ιανουαρίου στις 11:00πμ (60’)
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η προκράτηση θέσεων)
E-ticket: rialto.interticket.com
Tαμείο: 77 77 77 45 (Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 1,5 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)
Σχετικά
Το Παναϊρίν του Χωρκού έρκεται στον Καλοπαναγιώτη!
Ένα χωρκό, δυο κοινότητες και μια μεγάλη γιορτή που φέρνει τον κόσμο κοντά.
Μια βραδιά Αστρονομίας με τηλεσκόπια, Astro Quiz και έναν κορυφαίο Κύπριο αστροφυσικό
Mια ξεχωριστή βραδιά Αστρονομίας στο κέντρο της Λεμεσού, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, τηλεσκόπια, παρατήρηση του ουρανού και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσεων.
World Cleanup Day στην Κύπρο: Τρεις μεγάλες δράσεις καθαρισμού με το City Friends Club
Το City Friends Club καλεί εθελοντές να βοηθήσουν στον καθαρισμό της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Πάφου για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού.
Οι Πάνω Αρόδες ετοιμάζονται (από τώρα) για τα Χριστούγεννα
19–20 Δεκεμβρίου είναι η στιγμή να επισκεφτείτε τις Πάνω Αρόδες. Γιατί;
Ο βρακάς πήρε (και φέτος) τη θέση του
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη Γιορτή του Κρασιού
Pilates με θέα την ανατολή του ήλιου στον Πρωταρά
Μια διαφορετική εμπειρία ευεξίας περιμένει όσους αγαπούν το Pilates, τη φύση και τα πρωινά που ξεκινούν λίγο πριν ξημερώσει.
Η παράδοση ζωντανεύει σε μια ξεχωριστή βραδιά στο Γέρι
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση, τη μουσική και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
21 υπέροχα πράγματα να κάνεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο
Η ατζέντα της εβδομάδας, με όλα όσα μπορείς να δεις, να κάνεις και να ακούσεις
Τα «Σπιτάκια με Οθόνες» εμφανίζονται στους δρόμους των Αγίων Ομολογητών
Για μία μέρα, οι δρόμοι των Αγίων Ομολογητών κλείνουν για τα αυτοκίνητα και ανοίγουν για περπάτημα, ποδήλατα, παιχνίδια, αγορές, φαγητό, εργαστήρια, μουσική και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες
Τον Οκτώβριο θα πάμε για παλουζέ, τραχανά, χαρουπόμελο, σουτζούκο και ζιβανία στον Κάτω Δρυ
Αναβιώνουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Κάτω Δρυ σε μια ξεχωριστή γιορτή
Το ArtCargo Festival επιστρέφει στην Κύπρο τον Οκτώβριο για την πρώτη του διοργάνωση στη Λευκωσία
Περισσότεροι καλλιτέχνες. Περισσότερες συναντήσεις. Περισσότερο “φορτίο” για ξεφόρτωμα
Μια Yoga Αλλιώτικη
Μια ξεχωριστή εμπειρία ευεξίας με τον διεθνούς φήμης αρπιστή Victor Espínola στο Mediterranean Beach Hotel