News , Τέχνη

Οι ''Μαστόρισσες'' μάς ξεναγούν στην πολυσυζητημένη έκθεση

Η Σουζάνα Πετρή και η Άντρεα Ροτσάκη μάς μιλούν για την κοινή τους έκθεση

Δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022

Στις 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας πολύ ιδιαίτερης και άκρως ενδιαφέρουσας έκθεσης. Νυφικά και κομμάτια υψηλής ραπτικής από την Άντρεα Ροτσάκη, και χειροποίητα περίτεχνα εικαστικά κοσμήματα απο τη Σουζάνα Πετρή συναντώνται με περίτεχνο τρόπο, σε ένα ταξίδι στον χρόνο με μοναδικό σκοπό να επαναφέρει μυστικά ή χαμένα απομεινάρια της τοπικής τέχνης, και της χειροτεχνίας στην παραγωγή μόδας.

Στα εγκαίνια, συνάντησα ένα πλήθος κόσμου που περπατούσε ανάμεσα στα εκθέματα, παρατηρώντας τα με θαυμασμό. Το ίδιο ύφος με εμένα, συνεπαρμένος με το πόσο μαεστρικά συνεργάστηκαν δύο γυναίκες των οποίων οι τέχνες, φαινομενικά, διαφέρουν πολύ. Γνωρίζοντας τις δουλειές και των δύο πριν τις ''Μαστόρισσες'', είναι συναρπαστικό να παρακολουθείς τη συνάντηση δύο κόσμων που τόσο εύστοχα μάς πάνε πίσω, με τόση προσοχή στη λεπτομέρεια και τόση όρεξη που δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς και εσύ.

Εδώ, οι δύο ''Μαστόρισσες'' μάς βάζουν στο παρασκήνιο, σε όσα προηγήθηκαν τις έκθεσης και μας ξεναγούν στο τελικό αποτέλεσμα, που μπορείτε να δείτε από κοντά στον πολυχώρο εκδηλώσεων Multipurpose Event Space στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Φίλες εδώ και πολλά χρόνια. Γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και υπήρξε αμέσως χημεία και αλληλοθαυμασμός της μιάς για την δουλειά της άλλης. Είμαστε δύο καλλιτέχνες / δημιουργοί που ενώ το αντικείμενο της δουλειά μας διαφέρει, υπάρχουν κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά στην προσέγγιση και στην εξέλιξη των δημιουργιών μας.

Τι ενέπνευσε τις «Μαστόρισσες»;

Και οι δύο μοιράζοντας ιστορίες,μνήμες από τις γιαγιάδες μας, τις θείες, τις μαμάδες μας, γυναίκες δυναμικές με βιώματα και ικανότητες που αναδικνουν την βαθιά σχέση της γυναίκας με την Τέχνη και τον πολιτισμλο μέσα από την καθημερινότητα. Η βαθιά μας εκτίμηση και σεβασμός για αυτές τις ‘Μαστόρισσες’ μας ώθησε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τις τεχνικές και πρακτικές τους που για εμάς σήμερα κοιτάζοντας πίσω ανακαλύπτουμε ένα θησαυρό Τεχνής.

Ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτές οι τέχνες και οι χειροτεχνίες που πρόσφεραν σε αυτές τις γυναίκες την ευκαιρία να εκφραστούν και να επιτύχουν τους στόχους τους, την σήμερον ημέρα αρχίζουν και εξαφανίζονται. Η τέχνη αλλά και η αγάπη για το χειροποίητο έχει παραμεριστεί από τον υπερκαταναλωτισμό.

Το τι θέλουμε να επιτύχουμε με την προσπάθεια μας αυτή, είναι να αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτές τις γυναίκες, εξερευνώντας περαιτέρω την τέχνη, την τεχνική και την αισθητική τους αλλά και τις παραδόσεις μας και να τις αναβιώσουμε μέσω αυτής της συνεργασίας.

Τι βλέπουμε στην έκθεση;

H έκθεση θα παρουσιάζει νυφικά και κομμάτια υψηλής ραπτικής από την Άντρεα Ροτσάκη, και χειροποίητα περίτεχνα εικαστικά κοσμήματα από τη Σουζάνα Πετρή. Μια συλλογή απομνημονευμάτων από ντόπιες γυναίκες. Θέλαμε να αναπτύξουμε μια ποιητική συνομιλία αναπολώντας ταξίδια, παραδόσεις και αξίες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, διαμορφώνοντας έτσι τον τοπικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Οι σύγχρονες ‘Μαστόρισσες’ με μια αναφορά από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1990 στο νυφικό και επίσημο ένδυμα, στοχεύουν στο να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτές τις δυναμικές γυναίκες, για την πολιτιστική τους συνεισφορά στις παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας. Πρόκειται για μια σειρά από δημιουργίες που σκοπό έχουν να αναδείξουν την ομορφιά του παρελθόντος με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Μοναδικός μας σκοπός είναι να επαναφέρουμε μυστικά ή χαμένα απομεινάρια της τοπικής τέχνης, και της χειροτεχνίας στην παραγωγή μόδας.

Στην έκθεση θα δείτε μοναδικά εκθεσιακά κομμάτια που παρουσιάζουν την προσωπική μας άποψη όπως πηγάζει από τις αφηγήσεις των δικών μας ‘Μαστόρισσων’.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η έρευνα που προηγήθηκε της δημιουργίας;

Η ερευνητική περίοδος ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο. Ήταν ένα δύσκολο αλλά εξαιρετικά αποδοτικό ταξίδι που μας έδωσε την δυνατότητα να περάσουμε χρόνο με γυναίκες που εκτιμούμε και θαυμάζουμε. Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να αποθανατίσει τις Μαστόρισσες μας, τις παραδόσεις τους και τις αξίες τους.

Τι κρατάτε εσείς από την όλη διαδικασία και τι θέλετε να κρατήσει ο κόσμος;

Εμείς Θα θέλαμε να κρατήσουμε άσβεστες τι μνήμες του παρελθόντος, και ο κόσμος να αναβιώσει μέσα από την δουλειά μας, την ιστορία του τόπου μας ανοίγοντας ένα διάλογο στο σήμερα μέσα από μία νέα οπτική ματιά.

*Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 24 Νοεμβρίου.

Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close