Wine Guide , Εστιατόρια

Γυναικεία πινελιά στο κρασί

6 συνεντεύξεις από γυναικές που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οινοποιείο Τσιάκκας

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2022

Για ορισμένους υπάρχει αυτη η διαχώριση των φύλων στην αγορά εργασίας. Αναρωτιέμαι, γιατί βλέπω αρκετές γυναίκες να έχουν πετύχει επαγγελματικά μέσα σε ‘ανδροκρατούμενο περιβάλλον’. Το οινοποιείο Τσιάκκα φαίνεται ότι έχει αντίθετη άποψη, καθώς 9 από τα 19 άτομα του προσωπικού είναι γυναίκες!

Δεν μιλάμε μόνο για τον χώρο της φιλοξενείας, αλλά και για τις χειρονακτικές δουλειές του οινοποιείου και των αμπελώνων.

YΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΗΣΤΗΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΦΑΝΟΥ.jpeg
Υπέυθυνη Λογιστηρίου, Κυριακή Ορφανού

Ακολουθούν συνεντεύξεις από 5 εργαζόμενες γυναικές οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οινοποιείο Τσιάκκας.

Α. Ονομάζομαι Κυριακή Ορφανού και είμαι 34 χρονών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τριμίκλινη επαρχίας Λεμεσού, όπου εξακολουθώ να μένω μόνιμα. Σπούδασα Στατιστική & Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα. Έχω πλέον, δημιουργήσει μαζί με τον σύντροφό μου, τη δική μας οικογένεια και έχουμε αποκτήσει δίδυμα κοριτσάκια. Προφανώς, η στατιστική δεν ασκήθηκε ποτέ σαν επάγγελμα, αφού ο δρόμος με έφερε στο Οινοποιείο Τσιάκκα, όπου και εργάζομαι τα τελευταία 8 χρόνια. Καθήκοντά μου είναι τα λογιστικά, η οργάνωση γραφείου και βοηθώ όταν χρειαστεί στην εξυπηρέτηση πελατών στον χώρο γευσιγνωσίας.
Στο οινοποιείο Τσιάκκας εργάζονται 9 κοπέλες και 10 άντρες. Ήταν κάτι που περίμενες? Πιστεύεις ότι αυτό κάνει το οινοποιείο πιο δυναμικό ή όχι?

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάποια στιγμή να εργαζόμαστε τόσες πολλές κοπέλες στο οινοποιείο! Όταν πρωτοήρθα, ήμασταν λιγότεροι υπάλληλοι και μόνο 3εξ αυτών κοπέλες, η κυρία Μαρίνα Τσιάκκα, εγώ και ακόμα μια κοπέλα στη γραμμή παραγωγής. Με τα χρόνια, αρχίσαμε να αυξανόμαστε, μέχρι που φέτος φτάσαμε να είμαστε 9. Είναι ωραίο που άλλαξαν οι ισορροπίες και συνυπάρχουμε στον χώρο εργασίας και ναι πιστεύω ότι αυτή η συνύπαρξη δίνει μια άλλη δυναμική. Εξάλλου, η φύση της δουλειάς μας δεν είναι τέτοια ώστε να αναμένει κάποιος να συναντήσει τόσες κοπέλες να εργαζονται σαν οινολόγοι ή/και γεωπόνοι. Οπότε, αυτό το κάνει ακόμα πιο δυναμικό.

Ποια είναι τα επιπλέον ωφελήματα της δουλείας σου? Μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη σου?

Το πιο σημαντικό ωφέλημα πιστεύω είναι ο σεβασμός και η κατανόηση που υπάρχει τόσο μεταξύ υπαλλήλου και εργοδότη όσο και μεταξύ των υπαλλήλων. Η καθημερινή επαφή με κόσμο απο κάθε γωνιά του πλανήτη και με τους αντιπροσώπους μας στο εξωτερικό, προσφέρουν ανταλλαγή γνώσεων και ξεχωριστών εμπειριών. Επίσης το γεγονός ότι φεύγω το πρωι από το σπίτι και φτάνω στη δουλειά σε λιγότερο απο 10 λεπτά, μέσα στην καταπράσινη φύση, ενώ δουλεύω σε ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθω οικεία και περνώ όμορφα, είναι σίγουρα αξία ανεκτίμητη!

Κάποιοι λένε πως ένα οινοποιείο είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τι έχεις να πεις σχετικά γι’ αυτό?

Στην περίπτωσή μας ισχύει 100%. Η οικογένεια αποτελείται από έξι μέλη, τα οποία έχουν ενεργό ρόλο στη λειτουργία του οινοποιείου, επομένως ο χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει απόλυτα. Το οικογενειακό κλίμα μεταφέρεται και στη δουλεια μας, ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις όλων μας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή της λέξης «οικογένεια» στην όλη διαφημιστική καμπάνια του οινοποιείου.

OINOLOGOS_ANASTASIA_ChRISTOFOROY.width-800.jpg
Οινολόγος, Αναστασία Χριστοφόρου

Β. Ονομάζομαι Χριστοφόρου Αναστασία είμαι 24 ετών και κατάγομαι από τη Λεμεσό όπου και μένω μόνιμα. Φοιτώ στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση στο Οινοποιείο Τσιακκάς winery όπου διαρκεί 4 μήνες, για την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Η αρέσκειά μου και το πάθος μου για τα κρασιά με ώθησε στην έρευνα του κλάδου της Οινολογίας με αποτέλεσμα την επιλογή αυτή. Η Οινολογία για εμένα είναι μία μορφή τέχνης, αφού ο στόχος και σκοπός μας είναι η δημιουργία οίνων σε διαφορετικές μορφές, με διαφορετικά χρώματα, αποχρώσεις, αρώματα, υφές, γεύσεις δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε οίνο.

Πώς και επέλεξες το οινοποιείο Τσιάκκας για την πρακτική σου? Πιστεύεις ότι ήταν αντάξιο των προσδοκιών σου αυτή η επιλογή?

Το οινοποιείο Τσιάκκας ήταν από τις πρώτες μου επιλογές για την πραγματοποίηση της πρακτικής μου άσκησης, αφού είχα εντυπωσιαστεί από το είδος των κρασιών που παράγουν. Πιστεύω πως ήταν αντάξιο των προσδοκιών μου και σωστή επιλογή.

Πώς περίμενες να ήταν η αντιμετώπιση από το υπόλοιπο προσωπικό στο οινοποιείο όταν ξεκίνησες δουλεία εκεί? Είναι τα πράγματα όπως τα φανταζόσουν?

Πίστευα πως θα υπήρχε διαφορά στην αντιμετώπιση προς το πρόσωπό μου και ελάχιστη επικοινωνία, αφού πήγα εκεί για πρακτική άσκηση και για λίγο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, με θεωρούσαν ισάξια ως συνάδελφο και με αντιμετώπισαν με σεβασμό και με βοήθησαν να ενταχθώ στην ομάδα και να νιώσω άνετα από την πρώτη κιόλας μέρα.

Στο οινοποιείο Τσιάκκας εργάζονται 9 κοπέλες και 10 άντρες. Ήταν κάτι που περίμενες? Πιστεύεις ότι αυτό το κάνει πιο δυναμικό ή όχι?

Δεν περίμενα να εργάζονται 9 κοπέλες, εφόσον υπάρχει δυστυχώς η μάστιγα ακόμα και τα στερεότυπα εν έτη 2022, πως οι γυναίκες έχουν περιορισμένες δυνατότητες και αντοχές σε σύγκριση με τους άντρες, οπότε με εκπλήσσει και με χαροποιεί το γεγονός αυτό. Πιστεύω πως το κάνει πιο δυναμικό αφού οι γυναίκες έχουν πάθος, ανταγωνισμό, αντοχή και μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κρασί του οινοποιείου και γιατί?

Το αγαπημένο μου κρασί είναι το Merlot (κεράμι) όπου είναι singe vineyard είναι μια διαφορετική, μαγική εκδοχή της ποικιλίας Merlot. Έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα , πολυπλοκότητα εκφράζει ένα δικό του μοναδικό terroir αν και η γαλλική ποικιλία από Saint Emillion έχει εγκληματιστεί υπέροχα στο συγκεκριμένο αμπελοτόπι. Αυτό δίνει τα ξεχωριστά γήινα, ορυκτά αρώματα σε συνδυασμό με μαύρα φρούτα όπου εναρμονίζονται παράλληλα με τη παλαίωση του. Αυτό το κάνει ξεχωριστό και αγαπημένο για εμένα.

YPEYThINI_YPODOChIS-ELENI_TSIAKKA.width-800.jpg
Υπεύθυνη υποδοχής, Ελένη Τσιάκκα

Γ. Ονομάζομαι Ελένη Τσιάκκα, είμαι Κλινική Διαιτολόγος και εργάζομαι στο γραφείο μου στη Λεμεσό, ιδιωτικά και ως παροχέας στο Γενικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία 5 χρόνια. Παράλληλα, εργάζομαι στο οικογενειακό οινοποιείο 2 φορές τη βδομάδα. Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στη βιοατρική και συνέχισα το μεταπυχιακό μου στη Κλινική Διαιτολόγία. Τα τελευταία 10 χρόνια ακολουθώ φυτοφαγική διατροφη και παρακολουθώ μαθήματα γευσιγνωσίας κρασιού.

Σαν επαγγελματίας κλινική διατροφολόγος και σαν μέλος της οικογένειας Τσιάκκα, με ποιόν τρόπο πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις και εσύ στη μελλοντική πορεία του οινοποιείου? Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να ταιριάξουν αυτά τα δύο μαζί?

Μεγαλώνοντας στο Οινοποιείο Τσιάκκας και ερχόμενη σε επαφή με την όλη διαδικασία πίσω από την παραγωγή ενός κρασιού ,απο μικρή ηλικία έχω αγαπήσει το κόσμο του κρασιού και έχω διαμορφώσει μια πολυπλευρη γνώση γύρω από αυτό. Ίσως να μην μπορώ να βοηθήσω στην παραγωγή του κρασιού που χρειάζεται εξιδεικευμένες γνώσεις, αλλά όσον αφορά τη γευστολόγηση, τη δοκιμασία των κρασίων και τη δημιουργία νέας εικόνας για το οινοποιείο, τότε μπορώ να βοηθήσω. Μάλιστα, ως Κλινική Διαιτολόγος προσφέρω τις γνώσεις μου στη διαμόρφωση ενός ισσοροπημένου πλάττερ και φυσικά στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Τελος, δεν είναι τυχαιο το γεγονός πως μετα απο δική μου παρότρυνση και επιμονή, τα κρασιά του οινοποιείου είναι πλεον πιστοποιήμενα βίγκαν.

Κάποιοι λένε πως ένα οινοποιείο είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τι έχεις να πεις σχετικά γι’ αυτό?

Η πραγματική επιτυχία ενός οινοποιείου είναι οι υπαλλήλοι να νιώθουν μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας και η εταιρεία να τους νιώθει σαν δική τους οικογένεια και νομίζω πως το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό στο οινοποιείο μας.

Σχολίασε τη φράση '' Είσαι γυναίκα και δεν μπορείς όπως ένας άντρας...''

Οι γυναίκες μπορόυν να αποδώσουν το ίδιο καλά στο σύνολο των εργασιών του Οινοποιείου. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι σαφέστατα καλύτερες σε συγκεκριμένους τομείς στο Οινοποιείο και οι άνδρες σε άλλους τομείς.

Στο οινοποιείο δουλεύεις και στον χώρο γευσιγνωσίας. Ποια η αντιμετώπιση των πελατών όσον αφορά το κυπριακό κρασί και συγκεκριμένα το οινοποιείο Τσιάκκας;

Τα τελευτάια τουλάχιστον 10 χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη προτίμηση για το κυπριακό κρασί. Αυτό είναι όλο και πιο εμφανές στους επισκέπτες που έρχονται στο οινοποίειό μας από όλο τον κόσμο, είτε ξένης είτε κυπριακής εθνικότητας. Όσον αφορά το Οινοποιέιο Τσιάκκας, ο κόσμος που έρχεται ενθουσιάζεται με τη θερμή μας οικογενειακή φιλοξενία, την όρεξη μας για δημιουργία νέων προιόντων και γοητευεται από τη θέα των αμπελώνων μας.

OINOLOGOS_KONSTANTINA_NIKOLAOY.width-800.jpg
Οινολόγος, Κωνσταντίνα Νικολάου

Δ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην περιοχή της κουμανταρίας. Και οι δύο μου γονείς κατάγονται από εκεί, και μέχρι και σήμερα ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία και την οινοποίηση κουμανταρίας. Η περίοδος τρύγου, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο, για εμένα πάντα σήμαινε σταφύλι, μουστάρι και άπλωμα σταφυλιών για κουμανταρία.

Σήμερα, έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από τις σπουδές μου, εργάζομαι ως βοηθός οινολόγου στο οινοποιείο Τσιάκκα. Κυρίως βρίσκομαι στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά επίσης στο αμπέλι και το κομμάτι φιλοξενίας.

Τι έχεις σπουδάσει και πώς επέλεξες τον τομέα της οινολογίας – κρασιού?

Φοίτησα στο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής στην Αθήνα, στον κλάδο της επιστήμης της αμπέλου, του οίνου και των ποτών. Η επαφή με το αμπέλι από μικρή ηλικία με οδήγησε στο να ασχοληθώ περαιτέρω με τον κλάδο. Πάντα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με το αμπέλι, από εκεί ξεκίνησα, μετ' έπειτα από τη σχολή ξεκίνησα να γοητεύομαι με τον οίνο, τις ποικιλίες, την οινοποίηση και την οινική κουλτούρα.

Θυμάμαι της συμβουλές της γιαγιάς και του παππού για το κλάδεμα, και χαρακτηριστικά τη φράση της γιαγιάς ''Να κλαδεύετε γρήγορα, πριν ανοίξουν τα μάτια!" Χρόνια μετά, στο μάθημα αμπελουργίας κατάλαβα βιολογικά πόσο σημαντικό είναι να κλαδεύεις την κατάλληλη περίοδο, πριν να ανοίξουν οι οφθαλμοί, και θαύμασα την παρατήρηση των παλιών.

Τι θα έλεγες σε κάποια άλλη κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμά σου?

Αρχικά, θα έδινα την ίδια συμβουλή σε όποιο θα με ρωτούσε, δεν θα έλεγα κάτι διαφορετικό σε μια κοπέλα. Δεν είναι εύκολο επάγγελμα, ιδιαίτερα το κομμάτι της παραγωγής. Θέλει χειρωνακτική δύναμη, να μην φοβάσαι τα ύψη, να έχεις παρατηρητικότητα, πείσμα και αφοσίωση για τους μήνες του τρύγου.

Το κρασί θέλει φροντίδα, μεράκι και υπομονή. Είναι λες και έχεις ένα παιδί, το αφήνεις ελεύθερο να εξελιχθεί και όταν σε χρειάζεται, το καθοδηγείς.

Όμως, είναι από τα πιο δημιουργικά επαγγέλματα για μένα. Εξάλλου με την οινολογία δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθείς μόνο με την παραγωγή, αλλά επίσης σε εργαστήριο, με πωλήσεις αλλά και με τον οινοτουρισμό.

Πιστεύεις πώς υπάρχει εξέλιξη στον τομέα σου αλλά και στο οινοποιείο Τσιάκκα?

Θεωρώ πως είμαι από τους τυχερούς, αφού το επάγγελμα του οινολόγου τώρα έχει ξεκινήσει να εδραιώνεται στον Κυπριακό οινόκοσμο. Για πολλά χρόνια ο οινολόγος δεν ήταν απαραίτητος σε ένα οινοποιείο, ο ρόλος και λόγος του ήταν συμβουλευτικός. Η οπτική όμως έχει αλλάξει, η εξειδίκευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο από οινολόγο αλλά τόσο και σε αμπελουργούς, γεωπόνους, ειδικούς στον χώρο του οινοτουρισμού, όσο και στους υπεύθυνους για την προώθηση και πώληση του κρασιού.

Η Κύπρος αν και έχει κάνει τεράστια βήματα για την προώθηση του κυπριακού κρασιού τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, θεωρώ πως έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Πιστεύω όμως ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για τη δημιουργία μεγάλων κρασιών και την αναγνώριση του Κυπριακού αμπελώνα. Βλέπω εξέλιξη κάθε χρονική στιγμή που ετοιμάζουμε κάτι όλοι μαζί στο οινοποιείο και αυτό μου δίνει έμπνευση και θέληση για την συνέχεια.

COVER FOTO ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΥΚΑΡΟΥ.jpeg

Ε. Είμαι η Κωνσταντίνα Πεύκαρου, απόφοιτη του τμήματος Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της Αθήνας. Επέλεξα να ακολουθήσω τον τομέα της Οινολογίας, διότι από μικρή ηλικία είχα τριβή με το αντικείμενο, αφού η οικογένεια του πατέρα μου ασχολείτο με τα αμπέλια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, έχω δουλέψει σε δυο οινοποιεία της Πάφου, το οινοποιείο Σοδαπ και το οινοποιείο Βασιλικόν, κατά την περίοδο του τρύγου. Ακολούθως, έκανα την πρακτική μου άσκηση στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ανακάλυψα από νωρίς τη μαγεία του κόσμου αυτού και έκτοτε τον ακολουθώ πιστά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου επέστρεψα στην Κύπρο όπου άμεσα εντάχθηκα στην ομάδα του οινοποιείου Τσιάκκα. Στόχος μου ήταν και παραμένει η εξέλιξή μου στο τομέα του κρασιού κάτι το οποίο μου προσφέρεται άμεσα από το οινοποιείο.

Πώς φανταζόσουν την αντιμετώπιση του κόσμου όταν τους έλεγες ότι θες να σπουδάσεις οινολογία?

Λόγω του ότι ήταν κυρίως ανδροκρατούμενο επάγγελμα θα ήταν δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί ότι και μια γυναίκα μπορεί να εργαστεί σε αυτό το τομέα. Έτσι και η αντιμετώπιση που φανταζόμουν ήταν ανάλογη. Όμως με το πέρασμα των χρόνων η γυναίκα έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο κόσμο του κρασιού και πλέον η αντιμετώπιση του κόσμου είναι πολύ θετική.

Τι έχεις να ζηλέψεις από κάποια άλλη κοπέλα οινολόγο που δουλεύει στο εξωτερικό?

Δεν έχω να ζηλέψω κάτι, αντιθέτως, μού προκαλεί θαυμασμό δίνοντάς μου κίνητρο να εργαστώ σε μια αντίστοιχη θέση στο εξωτερικό κάποια στιγμή. Θαυμασμό γιατί έρχεσαι σε επαφή με οινολόγους από το εξωτερικό, που σίγουρα θα έχεις να μάθεις πολλά αυτούς. Όπως για παράδειγμα την οινοποίηση νέων ποικιλιών, διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης, και το σημαντικότερο τον πολιτισμό και την κουλτούρα μια άλλης χώρας, διευρύνοντας έτσι και τους ορίζοντές σου.

Η δουλειά σε οινοποιείο και ιδιαίτερα στα αμπέλια και στον χώρο της οινοποίησης για κάποιους θεωρείται ανδρική δουλειά. Ποια η άποψη σου γι' αυτό?

Όπως προανέφερα η άποψη αυτή επικρατούσε τα παλαιότερα χρόνια. Πλέον η γυναίκα έχει πάρει τη θέση που τις αρμόζει στην κοινωνία και αντίστοιχα στα οινοποιεία όπου μπορεί να αποδειχθεί ίση με έναν άνδρα.

Κάποιοι λένε πως ένα οινοποιείο είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τι έχεις να πεις σχετικά γι’ αυτό?

Τα περισσότερα οινοποιεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Παρ' όλ' αυτά, αρκετά οινοποιεία όπως για παράδειγμα το οινοποιείο Τσιάκκα προσλαμβάνουν άτομα που είναι εκτός οικογένειας, αναπτύσσοντας έτσι σχέσεις χρόνων που στο τέλος γίνονται οικογένεια. Κάτι το οποίο νιώθω και εγώ στο οινοποιείο Τσιάκκα!

Τι θα έλεγες σε κάποια άλλη κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα σου?

Να έχει αρκετό πάθος για το κρασί και να προσπαθεί να εξελίσσεται σε αυτό το τομέα συνεχώς.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΙΑΚΚΑ.jpeg

Ζ) Πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες στο οινοποιείο Τσιάκκας

Για όσους δεν γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία του οινοποιείου, η ερώτηση θα είχε μια μονολεκτική απάντηση. Λίγο. Για το δικό μας οινοποιείο όμως η απάντηση είναι διαφορετική. Στα πρώτα σταδία της λειτουργίας του οινοποιείου, η διαχείριση των καθημερινών εργασιών ήταν δική μου υπόθεση, αφού ο Κώστας ήταν στην τράπεζα κι εγω υπήρξα η πρώτη υπάλληλος. Ο Κώστας σταμάτησε από την τράπεζα 14 χρόνια μετά που ιδρύσαμε το οινοποιείο, οπόταν όλα αυτά τα χρόνια είχα ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σωστή λειτουργία του οινοποιείου. Και με βάση αυτή την εμπειρία, το οινοποιείο μας δεν διακρίνει μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά στηρίζει όσες νοιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν.

Πώς βλέπεις το οινοποιείο σε πέντε χρόνια;

Θα ήθελα να εργάζονται τα παιδιά μου αρμονικά μεταξύ τους και με εκτίμηση και σεβασμό προς τους υπαλλήλους, άνδρες ή γυναίκες. Νομίζω ότι έχουν τις ικανότητες να το καταφέρουν γιατί μεγάλωσαν μέσα στα αμπέλια και στο οινοποιείο, ξέρουν τι σημαίνει σκληρή δουλειά αλλά ξέρουν ότι η καλή δουλεία ανταμείβεται. Όσον αφορά το Κυπριακό κρασί, θεωρώ ότι σε πέντε χρόνια αυτό θα έχει εδραιωθεί πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή για τα καλά . Σαν ένα οινοποιείο που καταβάλλει αρκετή προσπάθεια για ποιοτικό κρασί , θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε και εμείς ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του Κύπριου τόσο όσο αφορά την καθημερινή του κατανάλωση όσο και για τις γιορτινές του επιλογές.

Όσον αφορά την απασχόληση γυναικών, ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με άλλου είδους εργασίες;

Είναι γεγονός ότι πολύ πιο εύκολα εργοδοτείται μια γυναίκα στην τράπεζα ή στην κυβέρνηση. Εκεί νομίζω ο ρατσισμός στο φύλο δεν υφίσταται. Στα δικά μας επαγγέλματα όμως είναι πιο δύσκολο. Θεωρώ ότι σαν εταιρεία ήμασταν πάντα πρωτοπόροι στο να αναγνωρίζουμε την αξία ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό , εθνικότητα ή θρησκεία, και για αυτό δώσαμε αξία στις γυναίκες με το να εργοδοτούμε αρκετές στο δυναμικό μας .

Υπεύθυνη Απόσταξης, Viorica Cracium
Βοηθός Αμπελουργού, Le Thi Thanh Hoa

Κείμενο: Νεόφυτος Αριστείδου

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close