Things to Do , Προσεχώς

Τα φεστιβάλ που γιορτάζουν τη Μέρα της Ζιβανίας

Ετοιμάσου για εκδρομή στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022

Ο Νοέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της Κύπρου μας, που γιορτάζουν τη Μέρα Ζιβανίας με φεστιβάλ που θα θέλεις σίγουρα να είσαι εκεί.

H ζιβανία, εξάλλου, είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα, στο οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ένα ελαφρύ άρωμα σταφίδων. Αυτό το υπέροχο ποτό, λοιπόν, είναι η αφορμή για να βρεθούμε στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Ζιβανίας" που διοργανώνουν τον Νοέμβριο τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, Άλωνα και Πελένδρι, αλλά και το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς.

Με τον επιτυχημένο θεσμό που διοργανώνεται για 11η χρονιά, επιστρέφει φέτος η Άλωνα. Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η ζιβανία έχει την τιμητική της από τις 10:30π.μ. μέχρι τις 3:30μ.μ., στη 11η Γιορτή της Ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού Άλωνα, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου. Στο πλαίσιο της γιορτής, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας, από το άλεσμα και το πάτημα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, καθώς και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού. Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης παραδοσιακά φαγητά και τοπικά προϊόντα και θα προσφερθεί δωρεάν ζιβανία και παλουζές. Αυτά θα συνοδεύονται από παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό.

Στο Πελένδρι το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η ζιβανία θα έχει την τιμητική της σε ένα διήμερο φεστιβάλ για τους λάτρεις του παραδοσιακού αυτού ποτού. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς έχει σειρά με το φεστιβάλ ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00. Στο Φεστιβάλ Ζιβανίας του Πεδουλά θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μονοπάτι της φύσης, να τραγουδήσουμε μαζί με τη χορωδία Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς με το χορευτικό συγκρότημα Χρυσοσπηλιώτισσας Πεδουλά, καθώς επίσης και με χορευτικό συγκρότημα Πεδουλά, να κούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από τον Μιχάλη Χατχήμιαχαήλ και τον Σάββα Σάββα, τον Κυριακό Κουταλιανό και τοην Στέλλα Σάββα. Επίσης να δοκιμάσουμε δωρεάν παλουζέ, ζεστή ζιβανία και κρασί. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της ορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού. Δες το πρόγραμμα, εδώ.

Ζιβανία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο χωριό Φικάρδου, στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Χριστουγεννιάτικου χωριού που διοργανώνεται φέτος από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2023. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάχουν ζιβανία για εμάς. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσουμε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close