Η "Ελένη" του Ευριπίδη ανεβαίνει στη σκηνή

Στην Κύπρο, για δύο μοναδικές παραστάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2022

Η παράσταση που συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές πέρσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανέρχεται -μετά από τρία χρόνια- στο Φεστιβάλ και παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, σε μια πολύχρωμη γιορτή ειρήνης και ταυτόχρονα ένα γοητευτικό παιχνίδι αντίθεσης ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και στο «είναι».

Η ευρηματική μετάφραση, η σκηνοθετική μαεστρία, η αισθητική, οι εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και του Χορού, και η αίσθηση που δημιούργησαν συντελεστές και ηθοποιοί προκάλεσαν διθυραμβικά σχόλια το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα, καθώς μέσα από τη σκηνική παρουσίαση του έργου του Ευριπίδη, αναδείχτηκε σε μέγιστο βαθμό το βαθύτερο αντιπολεμικό μήνυμα του ποιητή της αρχαιότητας.

Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η Ελένη του Ευριπίδη, διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε για χάρη ενός «ειδώλου» και όχι για μια πραγματική γυναίκα.

eleni_7.width-1920.jpg

Η Ελένη που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», διακρίνεται επίσης για τα κωμικά της στοιχεία. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ αναδεικνύει τα στοιχεία αυτά μέσα από μια ευφάνταστη σκηνοθετική προσέγγιση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εορταστική, μια αντιπολεμική σύρραξη επί σκηνής.

«Στην Τροία δεν πήγα εγώ, μόνο το όνομά μου».

«Ο 5ος αιώνας π.Χ. οσονούπω τελειώνει. Τελειώνει ο «χρυσούς αιών» του «κλεινού άστεως». Η Αθήνα ολοκληρώνει μια διαδρομή που την οδήγησε από τους ιδρυτικούς θριάμβους στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα εναντίον των Περσών και την ακτινοβολία της εποχής του Περικλή στον Πελοποννησιακό πόλεμο, τον φονικό λοιμό και την καταστροφή στην Σικελία, προϊόν της γοητείας του Αλκιβιάδη. Ο Ευριπίδης γράφει την «Ελένη», μια αντιτραγική τραγωδία, μια κωμικοτραγωδία όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, την επαύριο της πανωλεθρίας στη Σικελία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα χρόνια πριν ο Σικελός σοφιστής Γοργίας έχει αφήσει άναυδο το αθηναϊκό κοινό με το κείμενό του «Ελένης εγκώμιον». Είναι ο τρίτος και φαρμακερός μετά τον Στησίχορο και τον Ηρόδοτο, που τεκμηριώνει με τον τρόπο του, ότι οι Έλληνες, η ένωσή τους δηλαδή, γεννήθηκε από το είδωλο μιας γυναίκας· ότι οι Έλληνες ενώθηκαν χάρη «σ’ ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει ο σύγχρονός μας ποιητής σε «μιαν Ελένη». Όλοι οι πόλεμοι χρειάζονται τον εξωραϊσμό ενός προσχήματος για να πυροδοτηθούν. Είτε το επίδικο αντικείμενο λέγεται Τροία, είτε Σικελία, η κατακτητική μηχανή χρειάζεται πάντα «ένα πουκάμισο αδειανό», «μιαν Ελένη» για να πάρει μπρος, ένα όνομα που βαφτίζεται κίνητρο. Τα αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα κωμικοτραγικά.

ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη | ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή, 29 Ιουλίου & Σάββατο, 30 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Προπώληση εισιτηρίων: SoldOut Tickets και καταστήματα Stephanis - Electronics Soldoutticketbox

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο

Θέατρο Κουρίου.

Απαραίτητη η αγορά του εισιτηρίου λεωφορείου μαζί με το εισιτήριο της παράστασης, από την πλατφόρμα της SoldOut Tickets.

Ώρα αναχώρησης στις 18:30 (χώρος στάθμευσης απέναντι από το Κέντρο Χειροτεχνίας στη λεωφόρο Αθαλάσσας).

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close