Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2022
Το θερινό Σινέ Έρμα και η κινηματογραφική λέσχη Ερμαγεδδών, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κυκλοφορία μιας από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, προβάλλει στη φιλόξενη αυλή της το αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Ο Νονός».
Κάθε μία από τις τρεις εργάσιμες Δευτέρες του Ιουνίου (6, 20 και 27 του μηνός στις 19:30) θα προβληθούν τα τρία μέρη του επικού φιλμ που πραγματεύεται την εξέλιξη της οικογένειας Κορλεόνε: Από τον Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) που εδραιώνεται ως επικεφαλής της Μαφίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τον γιο του Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) που παίρνει τα σκήπτρα απ’ τον πατέρα του και μέσω ενός δικτύου που εκτείνεται απ’ το Βατικανό μέχρι τα υψηλά δώματα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ στις ΗΠΑ επιχειρεί να περάσει στο ξέφωτο της νομιμότητας.
Μια υψηλής ποιητικής στάθμης αναπαράσταση που μαρτυρά πως η κάθε λογής εξουσία φέρει οργανικά το στοιχείο της βίας και της τραγικότητας και πως «το καλό» και «το κακό», δεν είναι πράγματα ξέχωρα αλλά το ένα εμπεριέχει το άλλο.
Την ταινία που σάρωσε όλα τα βραβεία για τη σκηνοθεσία της, τις ερμηνείες της, τη μουσική της κ.α., κανείς δεν ήθελε να τη γυρίσει και κανείς δεν ήθελε να γυριστεί.
Ο Κόπολα ήταν ο τρίτος στον οποίον προτάθηκε να τη σκηνοθετήσει. Είπε το «ναι» που άλλαξε την ιστορία του αλλά και την ιστορία του σινεμά, με βαριά καρδιά αφού οι οικονομικές του ανάγκες δεν του άφηναν άλλη επιλογή. Πρώτος στον οποίο προτάθηκε, ήταν ο Κώστας Γαβράς ο οποίος αρνήθηκε ευγενικά. Εξάλλου, η μεταφορά από το μπεστ σέλερ βιβλίο του Μάριο Πούζο στη μεγάλη οθόνη, έκρυβε μέσα το ρίσκο της απογοήτευσης του κοινού.
Παράλληλα, η ιταλική μαφία έκρινε πως πρέπει να «κόψει» την ταινία, με τον τρόπο που αυτή ξέρει (!) γιατί έβλαπτε την υπόληψή της. Μόνο όταν έφτασε στους πραγματικούς Νονούς η διαβεβαίωση πως θα απαλειφθούν από το σενάριο λέξεις όπως «Μαφία» ή «Κόζα Νόστρα», «αποναρκωθετήθηκε» το πεδίο για τα γυρίσματα.
***Οι προβολές θα ξεκινούν αυστηρά στις 19:45.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 22 346770
vivliopwleioerma@gmail.com

-
Βιβλιοπωλείο - Καφεαναγνωστήριο "Το Έρμα"
06 Ιουνίου 2022
20 Ιουνίου 2022
27 Ιουνίου 2022
Σχετικά
6 νέες ταινίες στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα
Από την κατασκοπευτική μαύρη κωμωδία του Martin McDonagh και τον σκανταλιάρη γάτο του Dr. Seuss μέχρι τον George Michael και την επιστροφή του Godzilla, οι πρεμιέρες της 5ης Νοεμβρίου αλλάζουν διαρκώς ρυθμό.
Η Νιβ Κάμπελ θα επιστρέψει στο «Scream 8»
Η εμπορική επιτυχία της ταινίας φέρνει αναπόφευκτα μια νέα συνέχεια, με τις αδελφές Ζάκερμαν να αναλαμβάνουν ης έβδομτο σενάριο και τη Σίντνεϊ Πρέσκοτ να επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.
Το MOTHERWITCH στην κορυφή του κυπριακού box office το Σαββατοκύριακο του Halloween
Το κυπριακό κοινό αγκαλιάζει την πρώτη κυπριακή ταινία τρόμου. Οι προβολές παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα λόγω αυξημένης ζήτησης.
Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Το Χιπ Χοπ της Μεσογείου» των Social Waste έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ένα από τα σημαντικότερα, πιο ανήσυχα ηχητικά και έντονα πολιτικοποιημένα χιπ χοπ συγκροτήματα στην Ελλάδα, οι Social Waste, αποκτούν το δικό τους κινηματογραφικό πορτρέτο.
James Bond: Οι 22 ηθοποιοί που έφτασαν μια ανάσα από το να γίνουν 007 – Ποιοι έχασαν τον ρόλο από τον Daniel Craig
Ο James Bond είναι από τους πιο περιζήτητους ρόλους του Χόλιγουντ· πολλοί διάσημοι ηθοποιοί λίγο έλειψε να γίνουν 007. Όσο περιμένουμε τον έβδομο ηθοποιό, θυμόμαστε τους Bond που χάσαμε.
Αγνώριστος ο Βενσάν Κασέλ: Γίνεται Κουασιμόδος για τη νέα ταινία του Netflix
Το «The Hunchback, Soul of Paris» έρχεται στις 27 Νοεμβρίου, μεταφέροντας τον ήρωα του Βικτόρ Ουγκό σε ένα Παρίσι πολιτικών συγκρούσεων και φόβου για τη χολέρα.
Πέθανε ο ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ των «Star Trek» και «X-Men»
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πέθανε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, έπειτα από μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Gotham Awards 2026: Πέντε ταινίες προηγούνται στην κούρσα των υποψηφιοτήτων
Ποιες είναι οι ταινίες που συγκεντρώνουν από τέσσερις υποψηφιότητες στα 36α Gotham Awards, με τον Τζον Μάλκοβιτς, την Τζουλιάν Μουρ, τον Ιαν ΜακΚέλεν και την Πενέλοπε Κρουζ να ξεχωρίζουν στις ερμηνευτικές κατηγορίες;
4 νέες ταινίες αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, ανάμεσά τους και μία κυπριακή
Το «Motherwitch» του Μίνου Παπά φέρνει στη μεγάλη οθόνη μια σκοτεινή ιστορία εμπνευσμένη από την κυπριακή λαϊκή παράδοση.
Ο Πίτερ Κλάφι γίνεται ο νέος Beast στο κινηματογραφικό reboot των X-Men
Ο πρωταγωνιστής του «A Knight of the Seven Kingdoms» φέρεται να επιλέχθηκε για τον ρόλο του Χανκ ΜακΚόι στη νέα ταινία των X-Men, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μεταλλαγμένων στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.
Το «Free Eliza» της Κύπριας σκηνοθέτριας Αλεξάνδρας Ματθαίου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου
Το Μεγάλο Βραβείο στο AFI FEST 2026, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για τη διεκδίκηση μιας υποψηφιότητας για Όσκαρ.
Ντέιβιντ Μπόουι: Η χαμένη συναυλιακή ταινία του 1978 επιστρέφει το 2027
Ο σκηνοθέτης του «Moonage Daydream» αποκαθιστά σπάνιο υλικό από την περιοδεία «Isolar II», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως ολοκληρωμένη παραγωγή σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους.