Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουνίου 2022
To 1977, ο ψυχολόγος Arthur Aron, σε συνεργασία με μία ομάδα ερευνητών, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η πειραματική γενιά διαπροσωπικής εγγύτητας». Στην έρευνά του, ο Aron συγκέντρωσε 36 προκαθορισμένες ερωτήσεις, σχεδιασμένες για διάλογο ανάμεσα σε δύο αγνώστους, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο προσωπικές. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, όταν γίνεται κανείς εξωστρεφής και βάζει τον εαυτό του σε θέση ευαλωτότητας, δημιουργείται στιγμιαία μία ισχυρή οικειότητα που οδηγεί σε συναισθήματα αγάπης.
«Θα ήθελες να ήσουν διάσημος;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που τραγούδησες στον εαυτό σου;
Ποια είναι η πιο φρικτή ανάμνησή σου;
Πόσο στοργική είναι η οικογένειά σου;»
4 χορευτές, 36 ερωτήσεις.

Το έργο Q&A, κάτι ανάμεσα σε talk show και κυριακάτικη εξομολόγηση, αποκαλύπτει ενδόμυχες στιγμές από τις ζωές των χορευτών και δημιουργεί μία συμμετοχική, παρά παραδοσιακή περφόρμανς διάρκειας 50 λεπτών. Στην αρχή της παράστασης, διανέμεται στο κοινό γραπτώς μία σειρά από ερωτήσεις. Μετά την παράσταση, το κοινό καλείται να παραμείνει στην αίθουσα και να συνεχίσει τη συζήτηση.
Σε τελική ανάλυση, όλοι ψάχνουμε τη σύνδεση με τον άλλον, και αυτή η διεργασία με τις 36 ερωτήσεις προσφέρει μία ευκαιρία να καταρρίψουμε τα εμπόδια και τους φραγμούς μας από τους άλλους. Εάν εφαρμόσουμε το πείραμα αυτό, δεν θα εισπράξουμε απλώς αγάπη, αλλά και αμοιβαία κατανόηση, θα συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους και, κατ’ επέκταση, με άλλες κοινότητες, αυξάνοντας έτσι την κατανόηση και την ανεκτικότητά μας.
H Rachel Erdos είναι βραβευμένη ανεξάρτητη χορογράφος από το Τελ Αβίβ. Σπούδασε στη σχολή The Laban Centre του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Χορογραφία. Μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και διακρίσεων, το 2015 η Rachel Erdos απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Ανεξάρτητου Χορογράφου, το οποίο της απένειμε το Υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε κορυφαία ιδρύματα ανά τον κόσμο όπως The Kennedy Centre (Ουάσιγκτον), The Joyce (Νέα Υόρκη) και Royal Opera House (Λονδίνο). Η Rachel διδάσκει σε επαγγελματίες και μη χορευτές, ενώ το 2018 υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια/καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η Rachel ξεκίνησε να συνεργάζεται ως δραματουργός χορογράφος με ιδρύματα και οργανισμούς όπως Yossi Berg & Oded Graf Dance Theatre, Ido Gidron. Το 2020 και 2021, διορίσθηκε καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού MASH Dance Festival στην Ιερουσαλήμ.
«Η Rachel Erdos αιχμαλωτίζει την προσοχή του θεατή, στρέφοντάς την στην ίδια και το έργο της χάρη στην ποικιλομορφία και τη δεξιοτεχνία που κρύβεται πίσω τους».
(Ora Brafman, Κριτικός Χορού).

Χορογράφος: Rachel Erdos
Περφόρμερ: Matan David, Tomer Giat, Shay Haramaty, Ori Lenkinski
Διάρκεια: 50’ Ι Επί Σκηνής
Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Αctive 107.4 & ΡΙΚ
Με τη Συνεργασία: Στέγη Χορού Λεμεσού
Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos blog, ETAΛ, Vestnik Kipra, Russian Wave, Social et al.
Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro
Διάκριση: EFFE LABEL
Είσοδος: € 8 (€ 30 για όλες τις παραστάσεις)
Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού
Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία. Πληροφορίες: 99 618225
Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) στις 19:00.
http://cypruscontemporarydancefestival.com/
https://www.facebook.com/CyprusContemporaryDanceFestival/
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ώρα 20.30, Επί Σκηνής.
E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App
Tαμείο: 77777745
(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)

Σχετικά
Σινεμά μέσα στο λεωφορείο: Φέτος ζήσε μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη εμπειρία
Mια ολοκληρωμένη γιορτινή εμπειρία που συνδυάζει διασκέδαση, ξεκούραση και επαφή με τη φύση
Όταν η τεχνολογία συναντά την Αλεξάντρα Νταριέσκου στην παράσταση «Ο Καρυοθραύστης κι εγώ»
Μια πρωτοποριακή multimedia εμπειρία στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Δωρεάν συναυλία με τον Ηλία Βρεττό στο πάρκο
Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού και το Δημοτικό Διαμέρισμα Δρομολαξιάς–Μενεού μας προσκαλούν στις χριστουγεννιάτικές τους εκδηλώσεις
Panayia Christmas Village: Μια μια αυθεντική γιορτινή εμπειρία στο χωριό
Στην καρδιά του χωριού στήνεται μια παραμυθένια χριστουγεννιάτικη αγορά με φαγητό, ποτά, γλυκά, ζεστά ροφήματα, παραδοσιακά εδέσματα, χειροτεχνίες και γιορτινές κατασκευές
Η Άλωνα μάς περιμένει για ζεστό κρασί, ζιβανία, σιταρόπουλα, σούπες και κάστανα
Μια όμορφη, χαρούμενη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο χωριό
Μαρίνα Αγίας Νάπας: Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Το πρόγραμμα έως τις 28 Δεκεμβρίου
Columbia Beach Wonderland: Μια μαγική χριστουγεννιάτικη εμπειρία γεμάτη λάμψη και μαγεία
Μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία για όλη την οικογένεια, στηρίζοντας το «Ένα όνειρο Μια ευχή»
Ιανουάριος στο Θέατρο Ριάλτο
Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει το πρόγραμμα του για τον μήνα Ιανουάριο.
Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά, με δωρεάν κάστανα, ζεστό κρασί και ροφήματα στην πλατεία
Οι Καστανάδες έρχονται στους Τρούλλους
The Stasikratous Project Christmas Edition: To πιο φαντασμαγορικό πάρτι θα στηθεί στη Στασικράτους
Ένα διήμερο πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό, γεμάτη λάμψη, μαγεία, μουσική, φαγητό, ποτό και ψώνια