Wine Guide , Εστιατόρια

Μια εξόρμηση για οινόφιλους και όχι μόνον σε ένα συναρπαστικό οινοποιείο 

Ένα οινοποιείο-«διαμάντι» στους δρόμους του κρασιού

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2022

Το Οινοποιείο Vasilikon βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, στην περιοχή Λαόνα-Ακάμας, στο χωριό Κάθηκας, και προσφέρει ίσως την ωραιότερη θέα στους αμπελώνες της περιοχής! Είναι ένα από τα πρώτα τοπικά οινοποιεία της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 1993 τα αδέρφια Κυριακίδη (τους Ηρακλή, Γεώργιο και Γιάννη), οι οποίοι με τη γνώση,  την αφοσίωση και τη φροντίδα που επιδεικνύουν, σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούν, αλλά και τα εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια του Κάθηκα και των περιοχών Ακάμας Λαόνα της Πάφου, τα οποία συλλέγονται κυρίως από τους αμπελώνες της οικογένειας, κατάφεραν να αναδείξουν το Vasilikon Winery ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα οινοποιεία στην Κύπρο. 

 

Το οινοποιείο σήμερα διαθέτει 16 εκτάρια αμπελώνων και παράγει 350.000 φιάλες ετησίως, εκφράζοντας το καθένα το μοναδικό terroir της περιοχής (Ξυνιστέρι, Βασίλισσα, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα, Cabernet Sauvignon). 

Το Vasilikon δεν είναι μόνο ολοκληρωμένο αλλά και σύγχρονο. Διαθέτει ένα κελάρι, αίθουσα διαλέξεων καθώς και εκθεσιακό χώρο αρχαίων αντικειμένων (μουσείο), όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία της οινοποίησης. Στο μουσείο υπάρχουν κυπριακά αντικείμενα από διαφορετικές χρονικές περιόδους, που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αλλά και γενικότερα αντικείμενα άλλων εποχών.

Άξιο αναφορά είναι και το γεγονός ότι το οινοποιείο Βασιλικόν διαθέτει ένα πολύ όμορφο και εξειδικευμένο χώρο γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα ποικίλα κρασιά του οινοποιείου αλλά και τις πειραματικές ετικέτες που δεν μπορεί να βρει εύκολα στην αγορά. Επίσης, στο εστιατόριο του οινοποιείου μπορείς να απολαύσεις και το φαγητό σου, μέσα από ένα μενού αποτελούμενο από νόστιμες, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις. Επιλογές όπως σούπες, ομελέτες, σάντουιτς, σαλάτες, ζυμαρικά αλλά και κυρίως πιάτα (κυπριακός μεζές, στιφάδο, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σουβλάκι, φιλέτο σολομού κ.λπ.), platters to share καθώς και γλυκά, μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Το κυπριακό πρωινό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το μενού του.

Το οινοποιείο προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης και γευστικής δοκιμής, η οποία παρουσιάζει τη διαδικασία της οινοποίησης καθώς και μια μικρή οινογνωσία με platters τυριών που προσφέρονται στο menu. 

Το δε καλοκαίρι, το οινοποιείο σε υποδέχεται στην ταράτσα του, η οποία προσφέρει απρόσκοπτη θέα στον Ακάμα, και σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις κρασί και φαγητό. 

Όλη αυτή η εμπειρία είναι διαθέσιμη από τις 10.00 μέχρι τις 16.00 που κλείνει το εστιατόριο. Το οινοποιείο λειτουργεί από τις 08:30 μέχρι τις 18:00.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμα και εκείνοι που δεν είναι λάτρεις του κρασιού θα ικανοποιηθούν απόλυτα από μια επίσκεψη σε αυτό το οινοποιείο! 

(26633999) Κάθηκας, επ. Πάφου.
Website: https://vasilikon.com/
Facebook: Vasilikon Winery 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close