Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2022
Με κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή θα απαγορεύεται πλέον η πώληση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, στα σημεία πώλησης, ενώ δίνεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για εφαρμογή της νομοθεσίας. Υπέρ ψήφισαν 37 βουλευτές και εναντίον δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ.
Η κανονισμοί θεσπίζουν την απαγόρευση της διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης, την απαγόρευση της παραγωγής, διανομής, πώλησης, παροχής και χρήσης της οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας μεταφοράς και την θέσπιση υποχρέωσης στους μεμονωμένους πωλητές προϊόντων και στα οργανωμένα σύνολα πωλητών προϊόντων να προβαίνουν σε δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της χρήσης της.
Επίσης με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου χαιρέτησε τη ψήφιση των κανονισμών εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα έρθει στην Ολομέλεια και νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση άλλων πλαστικών μιας χρήσης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αν και η πανδημία μας έχει πάρει πίσω στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι καταψηφίζουν όχι επειδή διαφωνούν αλλά επειδή δεν έγινε γνωστό που πήγαν τα λεφτά που εξοικονομήθηκαν από την κατάργηση της διάθεσης δωρεάν πλαστικής σακούλας. Παράλληλα είπε ότι θα έρπεπε να υπάρξουν πιο έντονοι έλεγχοι και σχέδια καθαριότητας σε όλη την Κύπρο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι από την ψήφιση της νομοθεσίας το 2017 για κατάργησης της δωρεάν πλαστικής σακούλας υπήρξε μείωση στη χρήση της κατά 80%. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος προσπάθησε τα λεφτά που εξοικονομήθηκαν να χρησιμοποιηθούν για διαφώτιση για το θέμα αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν έδινε άδεια για δημιουργία ειδικού ταμείου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης τόνισε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το θέμα της μείωσης της χρήσης πλαστικών και είπε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόνοια που υπάρχει στους κανονισμούς για ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά

Το ωράριο των mall της Κύπρου για την 1η Μαΐου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, για να επισκεφθείς τα πολυκαταστήματα του νησιού

«Η Αόρατη Συνωμοσία»: Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου, που σηκώνει το πέπλο μυστηρίου ενός φόνου!
Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου για τον μυστηριώδη φόνο του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία το 1974

Το νέο, δημοφιλές διεθνές brand που προσγειώνεται σύντομα στο Mall of Cyprus
Μία πολυαναμενόμενη άφιξη που θα προκαλέσει... πανικό

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές τους από τις 25 Απριλίου
Οι ανακοινώσεις των δύο κινεζικών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου

Το ωράριο των mall από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα
Δες όλες τις λεπτομέρειες

Η Lidl Κύπρου χάρισε απλόχερα χαμόγελα στο φετινό Easter Open Day
Ο αγαπημένος ανοιξιάτικος θεσμός στην καρδιά της πρωτεύουσας συνεχίζει να αποτελεί έναν πόλο έλξης για το κοινό που απόλαυσε τη μέρα του με πλούσιες δραστηριότητες και γεύσεις

Ένα καταφύγιο πολυτελούς shopping μας περιμένει στο Parklane Resort & Spa!
Όταν μιλάμε για αποκλειστικές εμπειρίες shopping, υπάρχει μόνο ένας προορισμός, καθώς το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, υποδέχεται τις καλοκαιρινές συλλογές των πολυτελών οίκων μόδας του The Retail Village.


Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο
Τα καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένο συνεχές ωράριο προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό ενόψει Πάσχα 2025.

Η νέα σειρά περιποίησης προσώπου έφτασε και κάνει THAVMAτα
Το νέο skincare obsession έχει όνομα: SENSE THAVMA COSMETICS

Η Lidl Κύπρου δίπλα στους ανθρώπους της και αυτό το Πάσχα
Πασχαλινό τραπέζι με επιπρόσθετες παροχές και σταθερά 13,5 μισθούς ετησίως

20+1 πολύ καλά εστιατόρια και ταβέρνες στο βουνό για φαγητό μεσημέρι της Πρωταπριλιάς
Εξόρμηση και καλό φαγητό την αργία που έρχεται