Δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021
Πλέον οι συνδυαμοί υλικών και γεύσεων στην πίτσα έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει ακριβώς το συνδυασμό που προτιμάει, όσο ιδιαίτερο και αν είναι το γούστο του. Σε κανέναν όμως δεν μπορεί να μην αρέσει η πιο αυθεντική εκδοχή της πίτσας που την βρίσκεις κυριολεκτικά παντού και μετρά πολλά χρόνια ιστορίας. Ο λόγος φυσικά για την κλασική πίτσα "Μαργαρίτα"! Αν θέλεις να την φας εκτελεσμένη με την ίδια ακριβώς συνταγή που πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 130 περίπου χρόνια, τότε θα πρέπει να πεταχτείς μέχρι τη Νάπολη και το εστιατόριο "Brandi"...
Πως δημιουργήθηκε η πίτσα "Μαργαρίτα"
Το 1780 ανοίγει η πιτσαρία "Pizzeria di Pietro e basta cosi", και το όνομα της τα λέει όλα: "Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό". Ο Pietro Colicchio σερβίρει μόνο πίτσα, και θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης. Στη συνέχεια την σκυτάλη της επιχείρησης ανέλαβε ο Ενρίκο Μπράντι, ο οποίος με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην κόρη του Mαρία μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο (Raffaele Esposito).
Το μαγαζί το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης θα δημιουργήσει το δικό του θρύλο που παραδίδεται από γενιά σε γενιά: τη γέννηση της "Pizza Margherita". Πρόκειται για μια πίτσα που είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο δημοφιλής στον κόσμο.
Είναι καλοκαίρι του 1889 και οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Oπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού, ζήτησε να δοκιμάσει "την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα". Eτσι, ένας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο να φέρει τις κλασικές του πίτες.
Ο σεφ φτιάχνει τρία είδη πίτσας. Η πρώτη ήταν "λευκή", με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Αυτή που διάλεξε η βασίλισσα και της έφερε στο μυαλό τα χρώματα της σημαίας της Σαβοίας πέρασε στην ιστορία με το όνομά της φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά, μοτσαρέλα, βασιλικό και κόκκινη ντομάτα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη πριν από το 1889. Ονομάστηκε "Μαργαρίτα" λόγω της διάταξης της σε σχήμα μαργαρίτας. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο ξεκίνησε μια μακρόχρονη παράδοση της ναπολιτάνικης γαστρονομίας.
Η πίτσα "Μαργαρίτα" του 21ου αιώνα που βγαίνει από το φούρνο του "Brandi" εξακολουθεί να είναι εξαιρετική, ζουμερή, λαχταριστή, χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό από τα χωριά του Βεζούβιου και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δοκιμάζεις την πιο διάσημη πίτσα του κόσμου μία συνταγή 130 ετών, στο σημείο όπου γεννήθηκε σύμφωνα με δημοσίευμα στο Culinary Backstreets.
Σχετικά

Kυριακάτικα τσιμπήματα στα 7 Κλειδιά
Οι Κυριακές στην παλιά πόλη της Λευκωσίας γίνονται πιο νόστιμες

Το εστιατόριο που υμνεί τα tacos, τα burittos, τις μαργαρίτες και τη διασκέδαση της λατινοαμερικάνικης χώρας
Αυθεντικές γεύσεις, ζωντανά χρώματα και αστείρευτη ενέργεια σε ένα εστιατόριο που θα σε ενθουσιάσει

Τον Σεπτέμβρη, πάμε Παλαιά Ελιά!
Εκεί η παράδοση συναντά τη σύγχρονη κουζίνα με τρόπο που σε κερδίζει από το πρώτο πιάτο

Το νεο all day και cool στέκι που "προσγειώνεται" στη Στασικράτους
Η ομάδα του Seline επιστρέφει με ένα φρέσκο project που υπόσχεται να γίνει το νέο talk of the town

Φάγαμε στο νέο σουβλατζίδικο που αλλάζει τα δεδομένα στη Λευκωσία
Παράδοση και μοντέρνα αισθητική συναντιούνται σε ένα σουβλατζίδικο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Λευκωσίας μετά από ολιγόμηνο κλείσιμο άνοιξε ξανά
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του, φέρνοντας πίσω γεύσεις, μυρωδιές και μνήμες που συντρόφεψαν γενιές Λευκωσιατών

The Grand Pairing Series: Βραδιές υψηλής γαστρονομίας και οίνου στο COR
Η υψηλή γαστρονομία του σεφ Chris συναντά τις σπάνιες ετικέτες κρασιών του οινοποιείου Zambartas

Σε αυτά τα 10 μαγαζιά ψήνονται οι νοστιμότερες πίτσες του νησιού
Iδιαίτερες συνταγές, ψήσιμο στον ξυλόφουρνο και υπέροχο περιβάλλον σε 10 μαγαζιά της Κύπρου

H Αραδίππου αποκτά το δικό της Kawacom’s
Στον εμπορικό δρόμο της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου

Γαστρονομική εμπειρία με τον διπλά βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Alex Dilling
Δύο βραδιές υψηλής γαστρονομίας με τον διεθνούς φήμης chef

10 χαλαρά στέκια για ζουμερό σουβλάκι στη Λευκωσία
Από τις παραδοσιακές γειτονιές μέχρι τα πιο μοντέρνα στέκια, η Λευκωσία ξέρει καλά τι σημαίνει ζουμερό σουβλάκι

Δημοφιλές ταβερνάκι στο χωριό, μετακόμισε σε νέο χώρο
Η πιο νόστιμη μετακόμιση της χρονιάς, έγινε στην Αγία Άννα