Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014
Ντίνος Κατσουρίδης, ένα τεράστιο έργο, μια μεγάλη προσφορά στο ελληνικό σινεμά, ο ίδιος όμως πάντα στα μετόπισθεν. Σε μια προσπάθεια να φωτιστεί ακόμα περισσότερο αυτό το τόσο γνωστό αλλά και άγνωστο πρόσωπο, θα προβληθεί στις 22 Ιανουαρίου στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Intercollege) το ντοκιμαντέρ "Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά", το οποίο γύρισε η σύζυγος του Ισαβέλλα Μαυράκη το 2012. Άνθρωποι που τον αγάπησαν, συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση του έργου. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για το σπουδαίο Κύπριο κινηματογραφιστή οι: Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Βάσια Τριφύλλη, Ελένη Ροδίτη, Πέμη Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη, Τάκης Σπυριδάκης, Νίκος Καβουκίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Νίνος Μικελίδης, ενώ από αρχειακό υλικό οι Γιάννης Δαλιανίδης, Γιώργος Αρβανίτης και Τάσος Ζωγράφος. Παράλληλα στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη "Αναζητώντας τον Κ", μια συγκλονιστική περιπέτεια ζωής, που μοιράζεται μαζί μας, απών πια. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνά σχεδόν ένας αιώνας ιστορίας Κύπρου, Ελλάδας και Κινηματογράφου. Παράλληλη δράση εξιστορείται: προσωπική ζωή, ταινίες, έρωτες, γεγονότα, χαρές και λύπες. Το βιβλίο θα προλογήσει η Ισαβέλλα Μαυράκη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Γεωργιάδου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Γιώργος Τζωρτζής. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ένωσης Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Κύπρου.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Κύπρου. Μετά τον πόλεμο ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει γιατρός, αλλά σπούδασε οικονομικά και ύστερα νομικά, που πριν τα τελειώσει τα παράτησε, για να αρχίσει το 1950 το μεγάλο ταξίδι του στο χώρο του κινηματογράφου. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη στο Πικρό Ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου, που ήταν δάσκαλός του στη Σχολή Σταυράκου.
Από το 1951 ως το 1959 δούλεψε στη Φίνος Φιλμ ως τεχνικός. Βοηθός στην αρχή και ύστερα μοντέρ, οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Μερικές ταινίες αυτής της περιόδου: Το σωφεράκι – Η Γκόλφω - Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας - Η καφετζού - Το αμαξάκι - οι δυο Λατέρνες – Μια ζωή την έχουμε - Η κυρά μας η μαμή - Η Αστέρω – Ο Ηλίας του 16ου - Το Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο.
Το 1960 πρωτοεμφανίζεται ως σκηνοθέτης με το Έγκλημα στα παρασκήνια και στη συνέχεια με άλλες ταινίες, ανάμεσά τους Ο κύριος πτέραρχος - Της κακομοίρας - Οι αδίστακτοι – Σύντομο Διάλειμμα, ενώ παράλληλα συνεχίζει ως Διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ: Αντιγόνη (του Τζαβέλλα), Αλίμονο στους νέους (του Σακελλάριου), Ο μεγάλος διχασμός (του Γρηγορίου) , Δόκτωρ Ζιβέγγος και ΘΟΥ ΒΟΥ Φαλακρός Πράκτωρ (του Βέγγου) και άλλες.
Το 1970 κάνει το ντεμπούτο του και στην παραγωγή: Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές - Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση - Θανάση πάρε τ’ όπλο σου – Ο παλαβός κόσμος του Θανάση – Ο φαλακρός μαθητής – Ο τρελός καμικάζι – Το καταραμένο φίδι (δικές του), Το προξενιό της Άννας (του Βούλγαρη), Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (του Βέγγου), Ο επισκέπτης (του Μιχαηλίδη), ενώ συνεχίζει παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε παραγωγές τρίτων.
Από το 1984 ως σήμερα ασχολήθηκε με το νέο ελληνικό σινεμά ως διευθυντής φωτογραφίας ή μοντέρ ή συμπαραγωγός, συχνά με όλες αυτές τις ιδιότητες. Μερικές από τις ταινίες αυτής της περιόδου ήταν Ο έρωτας του Οδυσσέα και Κόκκινη μαργαρίτα του Βαφέα, Πρωινή περίπολος του Νικολαϊδη, Γλυκιά πατρίδα του Κακογιάννη, Γυναίκες δηλητήριο του Ζερβού, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Ακροπόλ του Βούλγαρη, Τράνζιτο της Μαυράκη, Οι αριθμημένοι του Ψαρά, Το καναρινί ποδήλατο του Σταύρακα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε και με θέατρο. Ανέβασε τον «Τρελό του Λούνα Παρκ» του Γ.Λαζαρίδη στο Θέατρο Σμαρούλα και έκανε φωτισμούς σε αρκετές παραστάσεις με σημαντικότερη δουλειά του το «Ο θάνατος του εμποράκου» στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα.
-
Cine Studio
22 Ιανουαρίου 2014
Σχετικά
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.