Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2021
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει το τρίτο φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού».
Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρό του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.
Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου και την παρασκευή παλουζέ. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Κυπριακό Όμιλο Παράδοσης «Πέρκαλλος», πλούσιο φαγητό και ποτό.
Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Πού βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.
Πρόγραμμα φεστιβάλ
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 10.00 π.μ. Στο επίσημο μέρος θα γίνει και σύντομο αφιέρωμα στην εκπαίδευση στον Άγιο Δημήτριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λειτουργία του πρώτου σχολείου στο χωριό. Θα γίνει σχετική ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ενώ μαζί μας θα βρίσκεται και ένας εκ των δασκάλων που θήτευσαν στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1983.
Στις 10.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.
Στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Ανάπτυξης με τίτλο «Στα χνάρια του κόκκινου πηλού».
Που: Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
Πότε: Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα
Διοργανωτής: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναστασίου (99445231), Σπύρος Σωτηρίου (99539023).

-
Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
24 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
Η Λευκωσία θα γεμίσει μασκότ, νεράιδες, αγιοβασίληδες και ξωτικά
Πάμε να ζήσουμε μαζί τη μαγεία των Χριστουγέννων σε μια φαντασμαγορική παρέλαση για μικρούς και μεγάλους!
Ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο χωριό θα στηθεί στο μαγευτικό, καταπράσινο Πάρκο Ακρόπολης
Ένα διήμερο γεμάτο μουσική, χορό και δραστηριότητες
Tο Christmas Village στο Κοινοτικό Πάρκο Πάνω Κυβίδων ανοίγει τις πόρτες του
Για 3 ολόκληρες ημέρες το πάρκο θα μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό γιορτινό σκηνικό γεμάτο δραστηριότητες, φαγητό και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους
Στον Πρωταρά αυτές τις γιορτές θα στηθεί κάτι ξεχωριστό
Tο Kapparis Christmas Fair, το 1ο Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Κάππαρη είναι η καρδιά των φετινών γιορτών!
Το Προεδρικό μεταμορφώνεται και φέτος σε έναν παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο προορισμό
Η Μαγεία των Χριστουγέννων Ζωντανεύει στο Προεδρικό Μέγαρο
Αυτό το συγκρότημα θα "ανοίξει" το Larnaca "Christmas Market" 2025
Συνεχίζεται για 6η χρόνια, το πιο νόστιμο και δημιουργικό Christmas Market, με δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες!
Week Agenda: Τα 30 καλύτερα και γιορτινά πράγματα να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη
Από τον «Peter Pan on Ice» και τις μεγάλες συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, μέχρι χριστουγεννιάτικες αγορές, family events και θεατρικές παραστάσεις, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για μικρούς και μεγάλους
Αυτά τα Χριστούγεννα η μαγεία ζωντανεύει στο Cap St Georges
Από τις 6 Δεκεμβρίου ξεκινά μια αυθεντική γιορτινή εμπειρία.
Το Αμπελοχώρι του Άγιου Βασίλη: Μαγικά Χριστούγεννα στην Ορεινή Πάφο! «Εκεί που η Παράδοση Ανταμώνει τη Μαγεία!»
Από τις 22 Νοεμβρίου 2025, το πανέμορφο Αμπελοχώρι του Άγιου Βασίλη μεταμορφώνεται σε έναν φανταστικό προορισμό
Η Αγία Φύλα ετοιμάζει ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Όλο το πλούσιο πρόγραμμα του διημέρου
Γνώρισε την μπύρα σε 120 λεπτά, στη Λευκωσία
Tαξιδεύουμε στον κόσμο της ζυθοποιίας με τη Certified Cicerone Σύλβια Σαββίδου
Φτιάχνουμε «Κουραμπιέδες αλλιώς» σε ένα ξεχωριστό γευστικό εργαστήρι, με τη Μαριλένα Ιωαννίδου
«Κουραμπιέδες αλλιώς: γλυκιές παραδόσεις με άχνη και αγάπη» στο Λεβέντειο