Ένα νέο ταβερνάκι σού σερβίρει ψευτοκούπεπα τ' Άη Γρόση και Οφτό Κλέφτικο στην Κοφίνου

Δεν ξέρω αν τα έχεις δοκιμάσει ποτέ (ή έστω αν τα έχεις ακουστά) τα ψευτοκούπεπα του Άη Γρόση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα που έφτιαχναν στον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας.

Και σε αυτό το ταβερνάκι θα τα απολαύσεις όπως ακριβώς τα έφτιαχναν τότε, μιας και οι γονείς της οικογένειας κατάγονται από τον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας.

Ο λόγος για το Φουρνιστό, τον ολοκαίνουργιο κήπο της Κοφίνου, που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του (στο χώρο όπου μέχρι πρότινος έβρισκες το εστιατόριο Καντάρα) σερβίροντάς μας πιάτα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. 

Αρκεί να δεις το μενού του και θα το διαπιστώσεις κι εσύ:

Το μενού αρχίζει με τη σημείωση "να γεμώσει το στομάσχι".
Σαλάτα του χωρκού 
Για να κάμετε όρεξη.... 

Οφτόν του Πανίκκου
Κουπέπια όπως τα ξέρετε

ψευτοκούπεπα του Άη Γρόση
Χορτόπιτες Αηγροσήτικες  
Πουρκούρι 

Ελιά ήμερη (ρωτήστε να μάθετε γιατί)

Και εξηγώ... εδώ λοιπόν που αναγράφεται η φράση ελιά ήμερη, αυτό παραπέμπει σε μία φράση που χρησιμοποιούσαν στο χωριό του πατέρα της οικογένειας και σημαίνει: οτιδήποτε έχει το κατάστημα σήμερα ή της ώρας. Όπως για παράδειγμα τταβάς, μακαρόνια του φούρνου, κολοκάσι, μανιτάρια, αγρέλια κ.λπ., μιας και δεν είναι κάτι σταθερό αλλά εξαρτάται από την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα. Δηλαδή είναι κάτι σαν μεζές. 

Στο μενού ωστόσο θα βρεις και vegan πιάτα, για όσους ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οφτό κλέφτικο το φουρνιστό (εξ ου και το όνομα του μαγαζιού) εδώ έχει ιστορία χρόνων, γι' αυτό και το ετοιμάζει με μεράκι ο πατέρας της οικογένειας, ο. Πανίκκος, όπως το έφτιαχνε και τότε στον Άγιο Αμβρόσιο.

Επίσης τα λαχανικά και τα ζαρζαβατικά είναι δικής τους παραγωγής, όπως και το γιαούρτι, τα αβγά, αλλά και τα χρυσόμηλα που θα σε κεράσουν στο τέλος, μαζί με το γλυκό.

Για γλυκό, λοιπόν, θα σε κεράσουν πίττα της σάτζιης, φτιαγμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο, και φυσικά χρυσόμηλα από την αυλή τους, που φύτεψε ο πατέρας της οικογένειας, μίας και ήταν το παραδοσιακό γλυκό του Αγίου Αμβροσίου. 

Στο Φουρνιστό, λοιπόν, θα πας κάθε Παρασεκυή και Σάββατο βράδυ καθώς και Κυριακή μεσημέρι. Προηγουμένως καλό θα ήταν να κάνεις και την κράτησή σου για να βρεις σίγουρα μία θέση στον υπέροχο κήπο!

Το Φουρνιστό
(99837957, 97632345, 77776181) Κερύνειας 1, Κοφίνου, επ. Λάρνακας.
Website: https://www.food4you.com.cy/to-fournisto/
Facebook: https://www.facebook.com/Fournistobyfood4you/
Instagram: https://instagram.com/fournisto_by_food4you?igshid=1ijircexl0593 

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31