Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2021
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια έρχεται μια πολύ ιδιαίτερη χορευτική παράσταση, εκεί όπου η κρητική χορευτική παράδοση συναντά τον σύγχρονο χορό και δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις!
Σάλεμα*, μια πάλη με το χρόνο, την ακινησία και τη στιγμή. Εκεί όπου η παράδοση συναντά το μοντερνισμό, η πληθωρικότητα την αφαίρεση και το φως το σκοτάδι, χορευτές και μουσικοί σμίγουν σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, ξεσηκώνοντας μνήμες και συναισθήματα. Η χορογραφία οδηγεί μουσικούς και θεατές σε ένα ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη. Η μουσική απαρνείται τον εαυτό της προκειμένου να υπογραμμίσει την κίνηση, συνδράμοντας στην αφομοίωση και την ερμηνεία της χορευτικής εικόνας.
Με τη νέα του δημιουργία, Salema Revisited, ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ουσιαστικά θέλει να τιμήσει τη μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Καθώς οι κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού –και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο– ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει τη δική του οπτική γωνία για το πώς η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και περηφάνια.

Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε ολόκληρο το νησί, αλλά ανθούσαν ο κάθε ένας σε κάποια περιοχή του νησιού, όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος, καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών. Με το Salema Revisited ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον κάθε ένα από αυτούς τους χορούς, μια και δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Επιθυμεί να ερμηνεύσει με το προσωπικό του στυλ τη λεβεντιά, την ομορφιά, το λυρισμό την αντρειά, αλλά και τον πόνο της κρητικής ψυχής. Μα πάνω από όλα τη δύναμη των Κρητικών που χορεύουν τον πεντοζάλη (που έχει δέκα βήματα) και που θυμίζουν την απόφαση των Σφακιανών να ξεκινήσει η επανάσταση, που πάρθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1769, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες (μουσικές φράσεις, γυρίσματα) προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης.
Εστιάζοντας στους πέντε πιο διαδεδομένους χορούς – σούστα, σιγανός, μαλεβιζώτης, συρτός ή χανιώτης, πεντοζάλης– και συνάμα προσθέτοντας μία επιλογή ριζίτικων τραγουδιών, ο Φωνιαδάκης δημιουργεί μια πολύχρωμη και πολυμορφική παλέτα ρυθμών και μελωδιών, για να σκηνοθετήσει τη ροή της παράστασης. Συνδυάζοντας τις αρχές και τα μοτίβα των παραδοσιακών χορών με την πολυετή εμπειρία του ως χορευτή σύγχρονου χορού, αλλά και με την προσωπική του χορογραφική ταυτότητα – η οποία σταδιακά και σταθερά απέκτησε μορφή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μέσω των δημιουργιών του, σε ομάδες και φεστιβάλ χορού παγκοσμίως– οι θεατές θα ταξιδέψουν στην ένταση, τη γλύκα, τον παλμό, τη μελωδία, αλλά και το μυστικισμό που πηγάζει από την κρητική μουσική.
* Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα σαλεύω, που σημαίνει ταλαντεύομαι, μετακινούμαι ελαφρώς. Μεταφορικά, τρελαίνομαι.
Λίγα λόγια για τον χορογράφο
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, γεννημένος στην Ιεράπετρα της Κρήτης, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί. Σπούδασε χορό στην Αθήνα, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και στο εξωτερικό με υποτροφίες. Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του βρέθηκε να χορεύει στην ομάδα του Maurice Béjart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά σχήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, την ομάδα χορού της Martha Graham, το Aterballetto στο Μιλάνο, τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ και το Μπαλέτο της Γενεύης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος κίνησης στην ταινία Noah του Darren Aronofsky, πήρε το βραβείο Danza and Danza ως καλύτερος χορογράφος το 2012 στην Ιταλία για το Les Noces, ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για το έργο Γαλαξίας, που δημιούργησε κατόπιν κοινής ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συντελεστές
Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσικoί - Ερμηνευτές: Γιώργος Σκορδαλός (κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, τραγούδι), Πάρις Περυσινάκης (βιόρα, κρητική λύρα, mandocaster), Ανδρέας Αρβανίτης (κρητικό λαούτο, φλογέρα, ασκομαντούρα), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά)
Μουσική επιμέλεια - Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης - Γιώργος Σκορδαλός
Πρωτότυπη μουσική: Πάρις Περισυνάκης. Στην παράσταση ακούγονται παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης σε διασκευή
Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Pierre Magendie
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιαστής κοστουμιών: Αναστάσιος-Τάσος Σωφρονίου
Βοηθός σχεδιαστή κοστουμιών: Ευδοκία Βεροπούλου
Χορεύουν: Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Ανέστης (Τάσος) Νίκας
Παραγωγή: Visionary Culture / Βασίλης Γρηγορόπουλος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης
Παραστάσεις
Λευκωσία: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30
Διάρκεια: 60΄
Για αγορά εισιτηρίων - περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
09 Οκτωβρίου - 10 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival