Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2021
«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!»
Με εξαιρετική επιτυχία δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η πρεμιέρα της δραματοποιημένης παράστασης του επικού έργου του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” από το «θέατρο ένα» σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης. Ο προαύλιος χώρος της Εκκλησίας ήταν κατάμεστος τόσο στην πρεμιέρα όσο και την επόμενη μέρα Κυριακή. Στην παράσταση της Κυριακής παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Το έργο θα παρουσιαστεί άλλες τέσσερις φορές στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο θερινό κινηματοθέατρο Κωνστάντια στην Παλλουριώτισσα, στις 19, 20 , 26 και 27 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.
Η δραματοποιημένη παράσταση του ποιήματος « 9η Ιουλίου» επελέγη από το «θέατρο ένα» για να τιμηθεί μαζί με όλο τον Ελληνισμό, η 200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Το έργο, που έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Αντρέα Χριστοδουλίδη, είναι εμπλουτισμένο με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τη χορωδία ΙΑΚ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοροί της Φανερωμένης.
Μετά τις δύο παραστάσεις στην Φανερωμένη, το έργο παρουσιάσθηκε ήδη στην Λεμεσό ενώ στις 17 Ιουλίου θα ανεβεί στο «Χάνι του Ιμπραήμ» στην Πάφο και στις 23 Ιουλίου στο Νέο Χωρίο Πάφου. Στις 22 Ιουλίου το έργο θα μεταφερθεί στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες παραστάσεων σε άλλους δήμους θα ανακοινωθούν σύντομα.
Λίγα λόγια για το έργο
Το ποίημα “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” του Βασίλη Μιχαηλίδη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της Κυπριακής ποίησης και λογοτεχνίας. Το ποίημα έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που έγινε την 9η Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού.
Στην θεατρική μεταφορά του έργου και μέσα από το λόγο του μεγάλου μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη αναδεικνύεται το μεγαλειώδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η γλώσσα είναι καθαρή και αναδεικνύει την μεγαλοφυία του ποιητή. Οι χαρακτήρες που στην πλειονότητα τους είναι σύμβολα, αποδίδουν διαχρονικά τα του ποιητή.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χειρισμός Φωτισμού: Ορέστης Μίνος
Παίζουν: Γιώργης Χριστοδούλου, Ιάκωβος Ιακώβου, Σάββας Μενοίκου, Σωτήρης Μεστάνας , Μιχάλης Χρίστου, Νεκτάριος Λοϊζίδης, Παναγιώτης Τιμοθέου.
Λαμβάνει μέρος: Η χορωδία ΙΑΚ «Άγιος Ιωάννης Ο Δαμασκηνός» και χοροί Φανερωμένης.
-
Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια
19 Ιουλίου - 20 Ιουλίου 2021
26 Ιουλίου - 27 Ιουλίου 2021
-
Αμφιθέατρο Δήμου Ιδαλίου
22 Ιουλίου 2021
-
Χάνι του Ιμπραήμ
17 Ιουλίου 2021
Σχετικά

"Φουκού": Επιπλέον παράσταση για το θεατρικό έργο του Φώτη Γεωργίδη
Ένα έργο βασισμένο σε μία αλήθεια που καίει

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό

7 θεατρικές παραστάσεις που φέρνουν την Ευρώπη (και την Αθήνα) στην Κύπρο το επόμενο διάστημα
Από μεγάλες παραγωγές της Αθήνας μέχρι διεθνείς αφίξεις, η θεατρική σκηνή της Κύπρου υποδέχεται 7 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ακυρώθηκε η παράσταση "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης" με τους Πέτρο Γαϊτάνο και Προκόπη Αγαθοκλέου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

10+2 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Ιουλίο στην Κύπρο
Μοναδικές βραδιές με τέχνη, γέλιο και συγκίνηση

Οι Underdogs της κυπριακής stand‑up comedy σκηνής επιστρέφουν στη Λάρνακα
Μετά από 6 sold-out παραστάσεις στην Λευκωσία

Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Κούριο
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ιλιάδα του Ομήρου: Για μία μόνο παράσταση η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της κατευθείαν από την Ελλάδα
Μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.

Ακροάσεις για την παραγωγή του έργου της Νέας Σκηνής «Ο μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν
Οι ακροάσεις θα είναι ατομικές και θα διεξαχθούν διαδικτυακά
Περιοδεία στην Κύπρο θα κάνουν τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, μετά την Επίδαυρο
Έρχεται η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον ΘΟΚ