News , Guide

Τι είναι το Δαχτυλίδι της Φωτιάς που θα εμφανιστεί αύριο στον ουρανό

Πού θα είναι ορατό το «δαχτυλίδι του ηλιακού φωτός»;

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2021

Τυχεροί αναμένετα να είναι οι κάτοικοι των βορείων και ανατολικών τμημάτων της Βόρειας Αμερικής , καθώς θα παρακολουθήσουν ένα παράξενο φαινόμενο αύριο Πέμπτη. Μια μερική έκλειψη ηλίου η οποία θα είναι ορατή και για πολλούς θα συμπίπτει λίγο πολύ με την ανατολή του ηλίου.

Μόνο για μέρη βόρεια μιας γραμμής που τρέχει περίπου από το Churchill της Μανιτόμπα, μέχρι το Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας, ολόκληρη η έκλειψη θα είναι ορατή από την αρχή έως το τέλος μετά την ανατολή του ήλιου. Αλλού, εάν ο ουρανός είναι καθαρός προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά, ο ανατέλλοντας ήλιος θα εμφανιστεί ελαφρώς βαθουλωμένος, σαν βαθύ μισοφέγγαρο ή ακόμη και σαν δαχτυλίδι.

Σε όλη την κεντρική και ανατολική περιφέρεια του Καναδά, καθώς και το ανατολικό Nunavut, το νεότερο έδαφος του Καναδά, οι κάτοικοι θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσου το σπάνιο και συναρπαστικό θέαμα ενός δακτυλιοειδούς ή “δακτυλίου φωτιάς” ηλιακής έκλειψης.

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης θα περιοριστεί στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close