Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2021
Επαναφορά των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που ίσχυαν πριν από το τρίτο lockdown, είναι το σενάριο που μελετά αυτή τη στιγμή Κυβέρνηση και Επιδημιολογική Ομάδα, ενόψει της λήξης του ισχύοντος διατάγματος την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, η Κύπρος επιστρέφει στα ίδια μέτρα και χαλαρώσεις, που ίσχυαν πριν το ολικό κλείσιμο στις 26 Απριλίου, ενώ οι επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σε σχέση με τη διασπορά στην κοινότητα και τις νοσηλείες.
Συνεδριάζει το Υπουργικό στις 18:30
Εξάλλου, απόψε στις 18:30 συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του οποίου θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Υγείας τα νεότερα στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς επίσης θα συζητηθούν οι απόψεις και εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία χθες βράδυ έστειλαν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στον αρμόδιο Υπουργό.
Aνακοινώσεις για το τι θα ισχύσει αναμένεται να γίνουν την προσεχή Κυριακή, που θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, δεν αποκλείεται κάποιες ανακοινώσεις να γίνουν απόψε μετά το Υπουργικό, με στόχο να προετοιμαστούν μαθητές και επαγγελματίες.
Πότε επιστρέφουν οι μαθητές
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα βρεθεί και το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.
Επί τάπητος θα βρεθούν τα δύο σενάρια που προκρίνονται, αφού για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.
Η μία αφορά στην επιστροφή όλων των μαθητών στις 10 Μαΐου, ενώ η άλλη προκρίνει επιστροφή μόνο της Γ’ Λυκείου στις 10 του μήνα, με τις υπόλοιπες βαθμίδες να παίρνουν παράταση μιας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή τους.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους, αφού αυτό έχει ήδη εισηγηθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας.
Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν κατά την αποψινή συνεδρία θα είναι και οι εξετάσεις τετραμήνων, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.
Οι αποφάσεις σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών αναμένεται να ανακοινωθούν -αν όχι απόψε- το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να προετοιμαστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Μέχρι τις 11 οι μετακινήσεις, δύο τα sms
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών, καθώς και οι αποστολές μηνυμάτων στο 8998 θα παραμείνουν ακόμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα sms επανέρχονται στα 2 ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις μεταφέρονται μέχρι τις 23:00.
Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και από Κύπριους
Εξάλλου, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα τεθεί και το θέμα των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία από μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το σενάριο που προκρίνεται είναι όπως επιτραπεί η διαμονή των Κυπρίων σε ξενοδοχεία από τις 10 Μαΐου, παράλληλα με το άνοιγμα και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
Σχετικά
Η Πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση «Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τον βασιλιά Δαυίδ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε τόσο την επίσημη παρουσίαση της έντυπης έκδοσης όσο και την κυκλοφορία της σε νέα ψηφιακή μορφή
Η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» φωτίζει τον ουρανό
Πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
Το PlayPlanet άλλαξε επίπεδο: Η νέα cosmic εποχή του απόλυτου προορισμού διασκέδασης
Ο Γενικός Διευθυντής του PlayPlanet, Ραφαήλ Χατζημιτσής, μιλά για την εξέλιξη του χώρου, τη νέα εμπειρία που προσφέρει και τα σχέδια για το μέλλον.
To σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Βροχερό σκηνικό από την Κυριακή
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: