Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2021
Επαναφορά των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που ίσχυαν πριν από το τρίτο lockdown, είναι το σενάριο που μελετά αυτή τη στιγμή Κυβέρνηση και Επιδημιολογική Ομάδα, ενόψει της λήξης του ισχύοντος διατάγματος την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, η Κύπρος επιστρέφει στα ίδια μέτρα και χαλαρώσεις, που ίσχυαν πριν το ολικό κλείσιμο στις 26 Απριλίου, ενώ οι επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σε σχέση με τη διασπορά στην κοινότητα και τις νοσηλείες.
Συνεδριάζει το Υπουργικό στις 18:30
Εξάλλου, απόψε στις 18:30 συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του οποίου θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Υγείας τα νεότερα στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς επίσης θα συζητηθούν οι απόψεις και εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία χθες βράδυ έστειλαν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στον αρμόδιο Υπουργό.
Aνακοινώσεις για το τι θα ισχύσει αναμένεται να γίνουν την προσεχή Κυριακή, που θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, δεν αποκλείεται κάποιες ανακοινώσεις να γίνουν απόψε μετά το Υπουργικό, με στόχο να προετοιμαστούν μαθητές και επαγγελματίες.
Πότε επιστρέφουν οι μαθητές
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα βρεθεί και το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.
Επί τάπητος θα βρεθούν τα δύο σενάρια που προκρίνονται, αφού για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.
Η μία αφορά στην επιστροφή όλων των μαθητών στις 10 Μαΐου, ενώ η άλλη προκρίνει επιστροφή μόνο της Γ’ Λυκείου στις 10 του μήνα, με τις υπόλοιπες βαθμίδες να παίρνουν παράταση μιας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή τους.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους, αφού αυτό έχει ήδη εισηγηθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας.
Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν κατά την αποψινή συνεδρία θα είναι και οι εξετάσεις τετραμήνων, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.
Οι αποφάσεις σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών αναμένεται να ανακοινωθούν -αν όχι απόψε- το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να προετοιμαστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Μέχρι τις 11 οι μετακινήσεις, δύο τα sms
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών, καθώς και οι αποστολές μηνυμάτων στο 8998 θα παραμείνουν ακόμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα sms επανέρχονται στα 2 ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις μεταφέρονται μέχρι τις 23:00.
Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και από Κύπριους
Εξάλλου, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα τεθεί και το θέμα των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία από μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το σενάριο που προκρίνεται είναι όπως επιτραπεί η διαμονή των Κυπρίων σε ξενοδοχεία από τις 10 Μαΐου, παράλληλα με το άνοιγμα και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
Σχετικά

Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία – Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά
Αίθριος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις


Αλλάζουν όλα στις αερομεταφορές – Ξεκινά η πληρωμή χειραποσκευών
Οι εξαιρέσεις και οι νέοι κανονισμοί

Δωρεάν κρεβατάκια και ομπρέλες (για όλο το τριήμερο) στην ολοκαίνουρια παραλία της Κύπρου
Η παραλία Αλυτζιή έχει αναγνωριστεί επίσημα ως παραλία λουομένων και είναι έτοιμη να προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες.

Δωρεάν χώροι στάθμευσης στον Πρωταρά κατά τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού
Το διήμερο 7 & 8 Ιουνίου

Δωρεάν ίντερνετ και στην παραλία!
Αυτός ο Δήμος ανακοίνωσε δωρεάν internet σε όλες τις παραλίες του

Βest Hotels: 7 εκπληκτικά ξενοδοχεία στην Κύπρο για καλοκαιρινές διακοπές!
Τα κυπριακά ξενοδοχεία-προορισμοί για ένα ονειρεμένο και άκρως χαλαρωτικό καλοκαίρι!

Guardian: Ελληνικό νησί ανάμεσα στα καλύτερα μέρη της Ευρώπης με εξωτικές παραλίες
Μια πολύ ξεχωριστή διάκριση για ένα πανέμορφο ελληνικό νησί


Γαλάζιες Σημαίες 2025: Η λίστα με τις 66 πιο καθαρές παραλίες και μαρίνες της Κύπρου
Ο πλήρης κατάλογος


Η Πετρολίνα συμμετέχει σε εκστρατεία καθαρισμού παραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος