Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2021
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία διεξήχθη στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλόμετρα από το Dolby Theater.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η βραδιά δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων που παρουσίασαν τα βραβεία.
Σε αντίθεση με αντίστοιχες τελετές που πραγματοποιήθηκαν εικονικά, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποφάσισε πως τα φετινά Όσκαρ θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία και υποχρεωτικό επίσημο ένδυμα. Οι 170 διάσημοι προσκεκλημένοι δεν φορούσαν μάσκες όσο έγραφαν οι κάμερες, ωστόσο τους είχε ζητηθεί να το κάνουν όσο η τελετή βρίσκεται σε διαφημίσεις ή παρουσιάζει εμβόλιμα βίντεο.
Το "Nomadland" επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί, ήταν ο μεγάλος νικητής των 93ων βραβείων Όσκαρ. Η ταινία της Chloé Zhao απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Zhao έγινε η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας (η πρώτη ήταν η Kathryn Bigelow το 2010) και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.
"Σκέφτομαι αρκετά τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ''οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί''. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους... Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν', δήλωσε η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτρια παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Η ιστορία του "Nomadland" είναι βασισμένη στο βιβλίο "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century" της Jessica Bruder, που κυκλοφόρησε το 2017 και είναι ένα road movie που παρακολουθεί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης, ξεκινάει ένα ταξίδι στην αμερικανική Δύση με ένα μικρό βαν.
Το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου απέσπασε για την ερμηνεία της στο "Nomadland" η μοναδική Frances McDormand, η οποία έχει κερδίσει ήδη δύο Όσκαρ για τις ταινίες "Fargo" (1996) και "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (2017), ισοφαρίζοντας έτσι την Meryl Streep, τον Daniel Day-Lewis και το Jack Nicholson που έχουν κερδίσει επίσης από 3 Όσκαρ Ερμηνείας.
Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της βραδιάς, ήταν το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν τον αδικοχαμένο Chadwick Boseman για το "Ma Rainey’s Black Bottom" να είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία, τελικά το βραβείο πήρε ο 83χρονος Anthony Hopkins για το "The Father". Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ για τον σπουδαίο ηθοποιό, αφού η πρώτη φορά ήταν το 1992 όταν κέρδισε το βραβείο για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του στην "Σιωπή των Αμνών".
Ο Daniel Kaluuya πήρε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο "Judas And The Black Messiah" και η Yuh Jung-Youn το Β' Γυναικείου Ρόλου για το "Minari" και έγινε έτσι η πρώτη ηθοποιός από την Κορέα που κέρδισε ένα χρυσό αγαλματάκι.
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων αναδείχτηκε το "Soul" (Pixar), ενώ Καλύτερο Τραγούδι το Fight for you (H.E.R) από το "Judas and the Black Messiah".
Αναλυτικά οι νικητές
Καλύτερη Ταινία
Nomadland
Σκηνοθεσία
Κλόε Ζάο για το Nomadland
Α' Ανδρικός Ρόλος
Άντονι Χόπκινς για το The Father
Α' Γυναικείος Ρόλου
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το Nomadland
B' Γυναικείος Ρόλος
Γιουν Γιου-τζουνγκ για το Minari
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Καλούγια για το Judas and the Black Messiah
Φωτογραφία
Έρικ Μέσερσμιντ για το Mank
Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το The Father
Πρωτότυπο Σενάριο
Έμεραλντ Φένελ για το Promising Young Woman
Μουσική
Soul - Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος
Κοστούμια
Αν Ροθ για το Ma Rainey's Black Bottom
Μοντάζ
Sound of Metal
Ήχου
Sound of Metal
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το Mank
Διεθνής Ταινία
Άσπρο Πάτο (Δανία)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Soul (Pixar)
Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους
My Octopus Teacher της Πίπα Έρλιχ
Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους
Colette
Οπτικά Εφέ
Tenet
Σχετικά
Έρχεται νέα ταινία «Hostel» από τον Ιλάι Ροθ
Έρχεται νέα ταινία «Hostel» από τον Ιλάι Ροθ
Μια απολαυστική Τζέσικα Τσάστεϊν στο τρέιλερ του «Other Mommy»
Με την ιστορία να παίζει γύρω από το θέμα της μαμάς και της...«μαμάς», και την ηθοποιό να βγάζει ήδη από το τρέιλερ όλο το δυναμικό τρομάρας που κρύβει η φυσιογνωμία της, δεν αποκλείεται να είμαστε καλά και από αυτό το horror φέτος.
Το πρώτο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύφθηκε
Η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Marvel ξεκίνησε, καθώς το πρώτο επίσημο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύπτει την πιο φιλόδοξη σύμπραξη ηρώων στην ιστορία του MCU.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πάνω από 264 εκατ. δολάρια έσοδα το πρώτο Σαββατοκύριακο που προβλήθηκε
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250 εκατομμύρια δολάρια και η προώθησή της 125 εκατομμύρια δολάρια
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Τρέιλερ «Mayday»: Ράιαν Ρέινολντς και Κένεθ Μπράνα σε ψυχροπολεμική κωμωδία!
Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε μια buddy κωμωδία τοποθετημένη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Μπρέντα Φρίκερ: Πέθανε η «κυρία με τα περιστέρια» από το Home Alone – Η πορεία της ως το Χόλιγουντ και η «κατάρα των Όσκαρ»
Η Φρίκερ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι»
Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μαγεία του καλοκαιρινού ουρανού
Mια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές Cinema Under the Stars, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ματ Ριβς, Ρόμπερτ Πάτινσον και teaser για το «The Batman Part II»
Διότι μπορεί το έργο να μετατέθηκε για το 2028, αλλά κάπως πρέπει να μείνει η φωτιά αναμμένη.
«I Play Rocky»: Η ιστορία της ταινίας που καθιέρωσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Το πρώτο τρέιλερ
Η απόλυτη περιπέτεια ενός αουτσάιντερ. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1976. Απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων
Το πρώτο τρέιλερ του νέου ιστορικού δράματος του Πολ Γκρίνγκρας έφτασε, με τον Αντριου Γκάρφιλντ να ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της μεσαιωνικής Αγγλίας.
Ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει στη σκηνοθεσία με το πολυαναμενόμενο sequel του «Τεντέν»
Υστερα από δώδεκα χρόνια μακριά από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους, ο Πίτερ Τζάκσον επιβεβαίωσε ότι η επόμενη κινηματογραφική του δουλειά θα είναι η συνέχεια του «Τεντέν».