Μουσική , Music News

Aκυρώνεται για φέτος το Φεστιβάλ Ξαρκής

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση αναβολής της φετινής διοργάνωσης

Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2020

Την ακύρωση του φετινού Φεστιβάλ Ξαρκής, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο σε χωριά της Κύπρου τα τελευταία επτά χρόνια, αποφάσισαν οι διοργανωτές του.

Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους νέους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που στόχο έχει να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στις παραδοσιακές κυπριακές πρακτικές και τη σύγχρονη τέχνη, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης -με νέους τρόπους- των παραδοσιακών τεχνών του τόπου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, η ομάδα του Ξαρκής αναφέρει ότι «συνεχίζουμε να είμαστε ενεργοί» και «αξιοποιούμε τούτο τον χρόνο σχεδιάζοντας τζαι πλάθοντας καινούριες ιδέες που αντανακλούν τες αξίες τζαι τα ενδιαφέροντά μας για τες τέχνες τζαι τα κοινά».

Το Ξαρκής ξεκίνησε σαν ένα «μικρό, τοπικό κοινωνικό πείραμα» και εξελίχθηκε σε μια «μεγάλη διαπολιτισμική ανταλλαγή», αναφέρουν οι διοργανωτές. Κάτι που έγινε κατορθωτό με τη συμβολή φίλων εικαστικών, μουσικών, σχεδιαστών, περφόρμερ, εκπαιδευτικών και συντονιστών όχι μόνο από την Κύπρο αλλά από διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, που φτάνουν στη χώρα μας για να συνεργαστούν με τοπικές -ορεινές, συνήθως- κοινότητες, για την υλοποίηση του φεστιβάλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοργάνωση από το 2013 οπότε ξεκίνησε, μετακινείται: η αρχή έγινε στο Άρσος και έκτοτε ταξίδεψε στη Λόφου, στο Κοιλάνι και στον Πολύστυπο, όπου είχε την πιο πρόσφατη (2019) και ίσως πιο πετυχημένη του έκδοση.

Ανοιχτή πρόσκληση
Το 2019, το φεστιβάλ Ξαρκής πέτυχε την χρηματοδότησή του μέσω του προγράμματος Creative Europe και τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ Contested Desires στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από έξι χώρες. Το πρότζεκτ θα καταλήξει σε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών του Contested Desires, που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ξαρκής 2021.

Επιπλέον, το Ξαρκής θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για την επόμενή του διοργάνωση. Η πρόσκληση αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2020.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close