Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2021
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι τo Τμήμα Αρχαιοτήτων, για ακόμη μια φορά, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Light it Up Blue, φωτίζοντας σε χρώμα μπλε τα κάστρα Πάφου και Λάρνακας, καθώς και το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Και φέτος, σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού, και οι οικογένειές τους, και την ανάγκη για συνεχή στήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα.
Παράλληλα, με αφορμή τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα εγκαινιάσει μια νέα δράση, με τίτλο «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά», με στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης, ανάμεσα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, σε βάθος χρόνου. Καθότι πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας ανήκουν σε όλους, η δράση αυτή θα συμβάλει ενεργά στην καλύτερη ένταξη όλων των πολιτών στην κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Για την υλοποίηση της δράσης, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάστηκε με όλους τους Συνδέσμους για τον Αυτισμό σε παγκύπρια κλίμακα και απέστειλε εικόνες και υλικό σχετικό με μνημεία και αρχαιότητες της Κύπρου, από διάφορες χρονολογικές περιόδους. Αντλώντας έμπνευση από την ποικιλομορφία και τα χαρακτηριστικά της κληρονομιάς μας, παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μέσα από την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και φροντιστών τους, δημιούργησαν με πολύ κέφι και μεράκι σχέδια, ζωγραφιές και κατασκευές από χαρτί και πηλό. Τα έργα αυτά, μαζί με φωτογραφίες από στιγμιότυπα υλοποίησης της δράσης, θα παρουσιαστούν διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις 2 Απριλίου.
Υπογραμμίζεται ότι η δράση εγκαινιάζεται διαδικτυακά εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία και της ανάγκης παροχής μεγαλύτερης προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Εντούτοις, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η δράση αποδεικνύει ότι και σε καιρούς πανδημίας μπορούμε να εργαζόμαστε με όραμα τη συμπερίληψη όλων των συνανθρώπων μας στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής και για ίση συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του δημόσιου βίου. Τονίζεται επίσης ότι η δράση στο μέλλον θα συμπεριλάβει και άλλες αναπηρίες, σε συνεργασία με κέντρα φροντίδας και την ειδική εκπαίδευση, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διοργάνωση δραστηριοτήτων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ώστε η αρχαιολογική εμπειρία να είναι πρωτίστως βιωματική.
Μέσα από τις χαρούμενες και ξεχωριστές εικόνες της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, που ζωντάνεψε στα χέρια των συνανθρώπων μας με Αυτισμό, και υπό το μπλε φως των κάστρων της Πάφου και της Λάρνακας και του Κυπριακού Μουσείου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταφέρει το δικό του μήνυμα για αλληλεγγύη και έμπρακτη κοινωνική αλλαγή, με οδηγό τις πανανθρώπινες αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σχετικά
Η Lidl Κύπρου στηρίζει τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας στις επηρεαζόμενες κοινότητες της Λεμεσού
Το νέο adults-only boutique hotel του νησιού φέρνει αέρα κομψής φιλοξενίας
Ένα κομψό καταφύγιο φιλοξενίας που συνδυάζει σύγχρονο design, ιδιωτικότητα και την ατμόσφαιρα μιας εκλεπτυσμένης city-escape εμπειρίας
Οι δύο αεροπορικές που ανακοίνωσαν αύξηση στα ναύλα τους, λόγω Μέσης Ανατολής
Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί στα δρομολόγια Ασίας-Ευρώπης λόγω κλεισίματος του εναέριου χώρου
Εντοπίστηκε σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο στην Κύπρο (pic)
Η παρουσία του σπάνιου πτηνού προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στην αλυκή
Netflix: Οι πέντε ταινίες που ξεχωρίζουν τον Μάρτιο
Από κλασικές επιτυχίες και ταινίες για όλα τα γούστα μέχρι το πολυαναμενόμενο «Peaky Blinders: The Immortal Man».
Tο πιο διασκεδαστικό λούνα παρκ της χώρας ανοίγει ξανά τις πόρτες του
Το αγαπημένο λούνα παρκ μικρών και μεγάλων ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες!
Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Πόσες συνολικά πτήσεις ακυρώθηκες και ποιους προορισμούς αφορά
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του Fine Dining και του Casual Dining;
Μια από τις πιο βασικές διαφορές μεταξύ των δύο, είναι η ατμόσφαιρα
Η Κύπρος "πετά" ξανά σε 42 διαφορετικούς προορισμούς
Επανέναρξη πτήσεων και πλήρης αεροπορική συνδεσιμότητα, ανακοίνωσε η Hermes Airports
Ο Σάκης Τανιμανίδης και το «DRAGONS’ DEN IV» έρχονται στο ΣΙΓΜΑ
Η πολυαναμενόμενη εκπομπή που ψυχαγωγεί και προάγει τη δημιουργικότητα και το επιχειρείν.
Η νέα πρόταση διαμονής που φέρνει αέρα σύγχρονης πολυτέλειας με θέα τη θάλασσα
Σύγχρονα καταλύματα που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της απόδρασης, συνδυάζοντας design, ιδιωτικότητα και θέα στη θάλασσα