Μουσική , Music News

Ακυρώνεται το φεστιβάλ μουσικής δωματίου

Ακυρώνεται το 20όΔιεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2020

Ένα ακόμα μουσικό φεστιβάλ επηρεάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αναβληθεί. 

Η Υβόννη Γεωργιάδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, ανακοινώνει πιο κάτω την ακύρωση του φεστιβάλ. Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:   

"Είναι με μεγάλη θλίψη που ανακοινώνουμε την ακύρωση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Αυτή η δύσκολη μα αναπόφευκτη απόφαση είναι επώδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους μουσικούς, καθώς και για τους χιλιάδες ακροατές που απολαμβάνουν το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος ήταν το πρώτο φεστιβάλ μουσικής δωματίου που καθιερώθηκε στην Κύπρο, και μέσα από τη μακρά ιστορία του, έχει προσελκύσει πολλούς από τους σημαντικότερους και πιο επιφανείς σολίστες, μουσικά σύνολα και ορχήστρες ανά το παγκόσμιο. Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ έχει κερδίσει διεθνώς μια απαράμιλλη φήμη για την ατμόσφαιρα και την ποιότητα των συναυλιών του. 

Οπλισμένο με επιμονή, σκληρή δουλειά και ανεξάντλητη προσπάθεια, και με την πολύτιμη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος κατάφερε να είναι πρωτοπόρος ενισχύοντας παράλληλα την πολιτιστική θέση και το προφίλ της Κύπρου στο εξωτερικό. Καταφέραμε να ορθώσουμε ανάστημα και να λάμψουμε παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο το 2013. Φέτος, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει συλλογικά μια άνευ προηγουμένου απειλή,  σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενόσω παραμένουμε έγκλειστοι στα καταφύγιά μας, αγωνιζόμενοι εναντίον ενός αόρατου εχθρού, καλούμαστε ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας και να ανακαλύψουμε βασικές αλήθειες που για καιρό είχαμε παραμελήσει. Η επόμενη μέρα ίσως φέρει ολοκληρωτικές αλλαγές στις θεμελιώδεις δομές και αξίες της κοινωνίας μας. Οι δημιουργικοί και καταστροφικοί κύκλοι αποτελούν σύμφυτο στοιχείο της φύσης, και η ανθρωπότητα δεν εξαιρείται από αυτούς. Χρειάζεται, εντούτοις, μια παραδειγματική μεταστροφή στον τρόπο που η συνείδησή μας λειτουργεί, αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσουμε ως είδος. Όλες οι σπουδαίες πνευματικές παραδόσεις μας έχουν ήδη υποδείξει τον δρόμο: 

Η μουσική και οι τέχνες μάλλον είναι ανίσχυρες να αποτρέψουν τον πόλεμο, αλλά σε εποχές απόγνωσης και απελπισίας, μπορούν να αναδείξουν μια λυτρωτική και θεραπευτική ενέργεια, και να διαφυλάξουν την πνευματική μας υγεία. Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, ειδικά η σπουδαία τέχνη και επιστήμη της μουσικής, αποτελεί ζωτική διαδικασία του φυσικού, συναισθηματικού και πνευματικού δούναι και λαβείν, της μέθεξης και της αποκάλυψης. Ας μην ξεχνάμε πως οι μεγαλύτερες εκφράσεις του ανθρωπίνου πνεύματος παρεδόθησαν στην ανθρωπότητα μέσω των τεχνών, κυρίως μέσω της μουσικής. Η δημιουργία, εμπειρία και κατανόηση της μουσικής είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας, ως εκ τούτου, ο ιερός κόσμος των τεχνών δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Η ζωντανή μουσική δικαιώνει με θαυμαστό τρόπο τους κόπους των μουσικών αλλά και του κοινού – συνεπώς, είναι αναντικατάστατη. Θα ήταν τεράστια απώλεια να τη θυσιάζαμε στον βωμό μιας ταχείας, ψηφιοποιημένης, υποτυπώδους χρησιμότητας.

Εμείς, στο Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εμπλουτίζουμε τις ζωές των ανθρώπων μέσω των τεχνών και της μουσικής, και θα αγωνιζόμαστε για το θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και τη βασική ανθρώπινη ανάγκη ενός υγιούς πολιτιστικού περιβάλλοντος. Παρά το σκότος και την ανεπάρκεια αυτής της περιόδου, είμαστε βέβαιοι πως η ευγένεια του ανθρωπίνου πνεύματος θα επικρατήσει τελικά.

Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τους υπέροχους καλλιτέχνες που είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη γιορτινή 20η επέτειο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, το κοινό  και τους πολύτιμους υποστηρικτές μας. Ήδη βάλαμε μπρος για τον επαναπρογραμματισμό του Φεστιβάλ για την επόμενη σαιζόν. Αναλόγως των περιοριστικών μέτρων, υποσχόμαστε να επιστρέψουμε το συντομότερο".

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close