Cine News , Κινηματογράφος

Χρυσές Σφαίρες 2021: Για πρώτη φορά τρεις γυναίκες γράφουν ιστορία

Ένα ιστορικής σημασίας γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν

Δημοσιεύτηκε στις 05 Φεβρουαρίου 2021

Το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2021. Την παρουσίαση έκαναν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ταράτζι Π. Χένσον ζωντανά στις εκπομπές «Today Show» και «E! News».

Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε η πλατφόρμα του Netflix, που απέσπασε 20 υποψηφιότητες για τηλεοπτικές παραγωγές και 22 για τις κινηματογραφικές του, αφήνοντας πολύ πίσω τις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως την Amazon ή την HBO max.

Στη φετινή λίστα με τους υποψηφίους για τις Χρυσές Σφαίρες έχουμε ένα ιστορικής σημασίας γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Έτσι για πρώτη φορά στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας συναγωνίζονται τρεις κυρίες, οι δυο εκ των οποίων δεν είναι λευκές: η Κλόι Ζάο για το «Nomadland», η Εμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman» και η Ρετζίνα Κινγκ για το «One Night in Miami».

Θυμίζουμε ότι το 2018 η Νάταλι Πόρτμαν, όταν είχε ανέβει στη σκηνή για να παρουσιάσει το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, μαζί με τον Ρον Χάουαρντ, είχε επικρίνει την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ σχολιάζοντας πως «και αυτοί είναι όλοι άντρες υποψήφιοι».

Καθ’ όλη την διάρκεια του θεσμού των Χρυσών Σφαιρών από το 1944, μόνο πέντε γυναίκες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν μια υποψηφιότητα για Καλύτερη Σκηνοθεσία. Αυτές ήταν η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ το 1984 για το «Γεντλ» και το 1991 για το «Ο Πρίγκιπας της Παλίρροιας», η Τζέιν Κάμπιον το 1994 για τα «Μαθήματα Πιάνου», η Σοφία Κόπολα το 2004 για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», η Κάθριν Μπίγκελοου το 2010 για το «The Hurt Locker» και το 2013 για το «Zero Dark Thirty» και η Αβά ΝτιΒερνέ το 2013 για το «Selma». Από όλες αυτές μόνο η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ κατάφερε να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία της στο «Γεντλ».

Από τις κινηματογραφικές παραγωγές τώρα, το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ προπορεύεται με 6 υποψηφιότητες, ενώ τέσσερις συνολικά ταινίες -«Mank», «Nomadland», «Promising Young Woman» και «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»- πέτυχαν να βρίσκονται σε όλες τις βασικές κατηγορίες (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο και μία τουλάχιστον ερμηνεία). Πάντως το «Nomandland» της Κλόε Ζάο που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 72 σημαντικά βραβεία, θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για τις βασικές κατηγορίες.

Όσον αφορά στις ερμηνευτικές κατηγορίες, μεγάλος κερδισμένος είναι μάλλον ο Σάσα Μπάρον Κοέν, καθώς είναι υποψήφιος σε δύο κατηγορίες με διαφορετικές ταινίες, αλλά και η συμπρωταγωνίστριά του Μαρία Μπακαλόβα είναι φαβορί για τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ και δεύτερου γυναικείου ρόλου, αντίστοιχα.

Δυνατή όμως υποψηφιότητα είναι κι αυτή του Άντονι Χόπκινς που πρωταγωνιστεί στο «Father» (Φλόριαν Ζέλερ). Αυτή είναι η όγδοη φορά που διεκδικεί την Χρυσή Σφαίρα στην πολυετή καριέρα του και μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει. Ισχυρή όμως υποψηφιότητα είναι και αυτή του αδικοχαμένου Τσάντγουικ Μπόοζυμαν («Η Θρυλική Μα Ρέινι»). Όσον αφορά στις γυναικείες ερμηνείες όλα δείχνουν πως η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ για το «Nomandland» έχει τις περισσότερες πιθανότητες, με την Βανέσα Κίρμπι και την Κάρεϊ Μάλιγκαν να θεωρούνται επίσης δυνατές υποψήφιες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το βραβείο Σεσίλ Μπ. ντε Μιλ του 2021 πρόκειται να απονεμηθεί στην Τζέιν Φόντα.

Στις τηλεοπτικές παραγωγές τώρα, τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκέντρωσε το «The Crown», ενώ ενδιαφέρον έχει η διπλή υποψηφιότητα της Άνια Τέιλορ-Τζόι για το τηλεοπτικό «Queen's Gambit», αλλά και για την ταινια «Emma». Ταυτόχρονα όμως, όλοι μιλούν για ένα μεγάλο φάουλ της επιτροπής αφού άφησε εκτός των υποψηφιοτήτων το «Ι May Destroy You» της Μικέιλα Κόελ, που αναφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Στις ξενόγλωσσες ταινίες τώρα επιλέχτηκε το «Minari», που θεωρείται και φαβορί, μαζί με το «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ενώ δυστυχώς τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου δεν κατάφεραν να περάσουν στην πεντάδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου με παρουσιάστριες την Τίνα Φέι και την Έιμι Πέλερ.

Αναλυτικά όλες οι υποψηφιότητες EΔΩ.

Πηγή: bovary.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close