Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021
Πριν από 125 χρόνια στη Γαλλία γεννήθηκε από τις ελληνικές λέξεις Κίνηση και Γραφή η σύνθετη λέξη Κινηματογράφος και το παράγωγο της γνωστό ως σινεμά για να χαρακτηρίσουν αυτή τη νέα επαναστατική μορφή ψυχαγωγικής έκφρασης.
Το σινεμά αγαπήθηκε στη Κύπρο ακριβώς όπως και αλλού στο κόσμο, αν και εδώ αναπτύχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ολόκληρη τη πολυτάραχη διαδρομή του: Αγγλοκρατία, περίοδος απελευθερωτικού αγώνα 55-59, γεγονότα 63-64-67, εισβολή 1974, πειρατεία από το ΄80 μέχρι και σήμερα, κούρεμα 2013 και πανδημία 2020.
Μπορεί λοιπόν το Σινεμά να αγαπήθηκε στον τόπο μας όσο και αλλού, με την διαφορά όμως πως αλλού στηρίχθηκε και η στήριξη του συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας αλλά και θα συνεχίσει παντοτινά, ενώ εδώ στη μικρή μας χώρα, ο κινηματογράφος σαν πεταγμένο ορφανό ουδέποτε ένοιωσε τη ζέστη αγκαλιά του διαχρονικά παγωμένου και αδιάφορου κράτους.
Μια μόλις πρόσφατη απόδειξη της πιο πάνω αναφοράς είναι το προχθεσινό κάλεσμα της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής, που έγινε προς στους εκπροσώπους της εστίασης, των θεάτρων, του λιανικού εμπορίου, των καταστηματαρχών, της Ξενοδοχειακής βιομηχανίας, των κέντρων αναψυχής, των σχολών χορού και άλλων κλάδων εκτός βέβαια του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε με τρείς τουλάχιστον επιστολές μας αποταθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία για ακρόαση και στήριξη.
Άραγε αυτή να ήταν μια αθώα πλην όμως απαράδεκτη παράλειψη ή για ακόμα μια φορά να εφαρμόστηκε η παλιομοδίτικη και άκρως αντιδημοκρατική πολιτική διάκρισης και εξαίρεσης των ολιγάριθμων ψηφοφόρων από τα όποια κυβερνητικά πλάνα, βοήθεια, στήριξη και αναπτύξεις! Ένα γεγονός που ζούμε έντονα τα τελευταία 40 χρόνια από τον καιρό της εμφάνισης της καννιβαλιστικής πειρατείας που έκτοτε με τον ένα ή τον άλλο τεχνολογικό τρόπο έχει επηρεάσει αρνητικά την απόδοση των κινηματογράφων τουλάχιστον με μια πτώση των εισιτηρίων της τάξης του 50%. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τελικά ήταν μια χωρίς σκοπιμότητα απλή παράλειψη της επιτροπής, κάτι που έτσι και αλλοιώς θα αποδειχθεί στη συνέχεια.
Όλα εις το Κυπριακό γίγνεσθαι είχαν κατορθωθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στις προαναφερθείσες δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και χωρίς την στήριξη των όποιων κρατικών σχεδιασμών, αλλά εκ του αντιθέτου με βαρειές φορολογίες όπως την επιβολή του αναχρονιστικού φόρου θεάματος ο οποίος ήταν επινόηση των αποικιοκρατών Άγγλων και εφαρμόζεται πιστά και αδίκως από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας.
Ο σύνδεσμος μας με προηγούμενη επιστολή του προς όλα τα Δημαρχεία και την Ένωση Δήμων ζήτησε την προσωρινή αναστολή του φόρου θεάματος για δύο χρόνια τουλάχιστον από την περίοδο που θα υπάρξει επανεκκίνηση των κινηματογράφων σαν ελάχιστη συμβολή τους στην ανάκαμψη του συγκεκριμένου λειτουργήματος που αν μη τι άλλο ψυχαγωγεί τους κατοίκους των πόλεων τους. Δυστυχώς όμως και μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμμία ανταπόκριση.
Στη πολύχρονη πορεία μας έχουμε βιώσει πολλά και διάφορα, ζημιογόνες καταστάσεις και κρίσεις από εξωγενείς και άλλους παράγοντες αλλά ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε μια τόσο μεγάλη και ολοκληρωτική καταστροφή με τελικήν απειλή το οριστικό κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών.
Θα ήταν δε πραγματικά τραγικό αν στο εγγύς μέλλον οι μόνοι κινηματογράφοι σε λειτουργία θα είναι αυτοί που ευρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη του παράνομου ψευδοκράτους μετά την πιθανή και εφιαλτική εξέλιξη μιας επ’ αόριστον αναστολής της λειτουργίας των κινηματογράφων.
Οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερον από κάθε άλλη δραστηριότητα αφού για δέκα ολόκληρους μήνες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, είτε με διατάγματα είτε με ανεφάρμοστους όρους και μέτρα λειτουργίας του τύπου <<δώρον άδωρον>>, καταγράφοντας μείωση εισοδημάτων πέραν του 95% και συσσωρεύοντας μόνο ζημιές.
Με αφορμή τα πιό πάνω θεωρούμεν πως τα πρόσφατα μέτρα στήριξης και τα κοντύλια που πρσφέρονται μέσω τους δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά και ικανά να κρατήσουν τους κινηματογράφους ζωντανούς.
Όσον αφορά την πρέπουσα επαναλειτουργία των κινηματογράφων και την αποφυγή επανάληψης εξαγγελιών σκοπιμότητας, ο σύνδεσμος μας έχει με επιστολήν του το Δεκέμβριο προτείνει μέτρα μέσα από τα οποία να πραγματοποιούνται αμφότερες οι βασικές καθημερινές του παραστάσεις
Ο Κινηματογράφος είναι μια παγκόσμια τέχνη, κουλτούρα και πολιτισμός αλλά και ψυχαγωγία η οποία ταυτίζεται απόλυτα με όλες τις ηλικίες, γούστα και προτιμήσεις του τεράστιου κοινού του που υπηρετεί. Υπάρχει δε μια αόρατη αλληλεξάρτηση των δύο, την οποία οι αρχές κάθε χώρας αντιλαμβάνονται σαν αναγκαία και για αυτό την σέβονται και την προωθούν με ανάλογες ρυθμίσεις, προγράμματα, χορηγίες, επιδοτήσεις και άλλα υποβοηθητικά μέτρα.
Στην πρόσφατη κοινή επιστολή μας μαζί με τα θέατρα προς τις αρμόδειες αρχές έχουμε επισημάνει ένα αριθμό από σημαντικά μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ευελπιστούμεν ότι αυτήν τη φορά επί τέλους θα εισακουστούμε!
Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου,
Μάριος Ηροδότου
Σχετικά
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το «Angel Heart» γίνεται σειρά με τον Ζακ Έφρον
Η κλασική, πλέον, ταινία του Άλαν Πάρκερ από το 1987 μετατρέπεται σε τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή τον Ζακ Έφρον, για λογαριασμό του HBO.
«Disclosure Day»: Οσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει δυναμικά στην επιστημονική φαντασία με το «Disclosure Day», μία από τις πιο πολυσυζητημένες κινηματογραφικές κυκλοφορίες του 2026, που ήδη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον χάρη στα πρώτα trailer και τις θετικές αντιδράσεις από τις δοκιμαστικές προβολές.