Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021
Το προσεχές σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιανουρίου θα έχεις την ευκαιρία να δεις online, δύο θεατρικές παραστάσεις που άγγιξαν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, κυρίως για την ιστορία και τα μηνύματά τους.
Πρόκειται για το κλασικό έργο, ελληνικής δραματουργίας οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» και για το κλασσικό έργο παγκόσμιας δραματουργίας, ο «Γυάλινος Κόσμος».

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»
Η Νένα Μεντή συναντά τον Πέτρο Ζούλια και μαζί με την ΄Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, τη Χριστιάννα Ματζουράνη, τη Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.
Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.
Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά τον πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται με τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.
Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας αντίξοης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας… «Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.
Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι, καπετάνιος για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια…
Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 15:00 και 21:00 & Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, στις 15:00 και 21:00
Για πληροφορίες και για εισιτήρια (11€) πατήστε ΕΔΩ.


«O Γυάλινος Κόσμος»
Η δεύτερη φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» είναι το αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Πρόκειται για το ίσως πιο αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Είναι ένα έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.
Παίζουν: Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός.
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, Streaming: 20:00, Παράσταση: 20:30
Για πληροφορίες και εισιτήρια (8€), πατήστε ΕΔΩ.
Σχετικά
"Ούλλα Ανάποδα": Η νέα κωμωδία της θεατρικής ομάδας Παρωδία υπόσχεται γέλια μέχρι δακρύων
Μία νέα, ανατρεπτική φαρσοκωμωδία
Το Θέατρο ΡΟΗ ανεβάζει παράσταση στο ιστορικό Teatro Circo
Η συγκεκριμένη παρουσία, σημειώνει το Θέατρο Ροή, αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχή της ομάδας στον εν λόγω θεατρικό οργανισμό
Ο Τσούβι επιστρέφει με εξωγήινο Stand up comedy, επίκαιρο όσο ποτέ…
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας επιστρέφει στο νησί μας για τρεις παραστάσεις, με ένα ολοκαίνουριο σόου
Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2025: Οι υποψηφιότητες
Θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εξαγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο «Νίκος Χαραλάμπους»
Αντικριστό: Η νέα καλοκαιρινή θεατρική παράσταση του Φώτη Γεωργίδη
Μετά την περσινή ΦΟΥΚΟΥ, ο Φώτης Γεωργίδης επανέρχεται με τη νέα του κοινωνική σάτιρα
Ο Μάιος μάς πάει θέατρο: 15 παραστάσεις που αξίζει να δεις
Κωμωδίες, δυνατά δράματα, κλασικά έργα, σύγχρονες φωνές και μουσικοθεατρικές παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με ιστορίες που συγκινούν, προβληματίζουν και ψυχαγωγούν
Ο Δήμος Πάφου παρουσιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Θεάτρου»
O Δήμος στηρίζει και φιλοξενεί αξιόλογες θεατρικές παραγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα
Ίων του Ευριπίδη: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία Θωμάς Μοσχόπουλος
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Παρουσίαση Θεατρικών Εργαστηρίων στις Ορεινές Κοινότητες: Φοινί, Κυπερούντα και Λάνια
Με πρωτοβουλία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Οι Sooshi Mango, το viral φαινόμενο των social media, έρχονται για πρώτη φορά στη Λεμεσό
Η Λεμεσός υποδέχεται ένα από τα πιο viral φαινόμενα της σύγχρονης κωμωδίας
Η Φάλαινα: Μόλις άνοιξαν νέες καλές θέσεις για να παρακολουθήσετε τη συγκλονιστική παράσταση στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού
Είναι η παράσταση που εδώ και δυο χρόνια είναι sold out στην Αθήνα.
Συνεχίζονται οι παραστάσεις στη Λευκωσία της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ Μεταφράσεις
Η παραγωγή θα περιοδεύσει σε Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό