Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020
Σε μια περίοδο υποχρεωτικού εγκλεισμού, ένα ζευγάρι βρίσκεται απομονωμένο στο σπίτι του βιώνοντας μία νέα πραγματικότητα. Μέρα τη μέρα συνδιαλέγεται, αλληλεπιδρά, ερωτεύεται, μαλώνει, χωρίζει, πενθεί, αυτοπροσδιορίζεται. Σε μια προσπάθεια να παραμείνουν κοντά οι δύο τους έρχονται σε επαφή με τους αληθινούς τους εαυτούς. Άραγε επικοινωνούν ακόμη πραγματικά;
Η παράσταση, μέσα από τις διάφορες διαθέσεις των χαρακτήρων, σκιαγραφεί τα πέντε στάδια του πένθους – άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση, αποδοχή – και προβάλλει εκφάνσεις της αγωνίας της ανθρώπινης ύπαρξης για επικοινωνία και αποδοχή. Οι θεατές ερχόμενοι μέσα στο ζωτικό χώρο του ζευγαριού σε κρίση, θα ανακαλέσουν αναπόφευκτα προσωπικές τους μνήμες και θα αναστοχαστούν τις ουσιαστικές αξίες της ζωής, φτάνοντας ίσως στη δική τους αποδοχή.
Ο άμεσος λόγος, οι εντάσεις, οι ήχοι, οι μελωδίες και οι σιωπές που φέρνουν επί σκηνής ο Πάνο Μακρή και η Μαρίνα Μανδρή, ενορχηστρώνουν μια μουσική δωματίου, φωτίζοντας τις ιδιαίτερες πτυχές δύο ανθρώπων σε απομόνωση. Ο μουσικός Ανδρέας Οικονομίδης συμπληρώνει το καλλιτεχνικό σχήμα, παίζοντας ζωντανά μουσική, η οποία ακολουθεί άλλοτε έντονα και άλλοτε εκτονωτικά την αφήγηση της ιστορίας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της δραματουργίας της παράστασης.
Η δημιουργία της παράστασης βασίζεται στη μέθοδο της σκηνοθεσίας ως δραματουργία (directing as play-writing), που υπογράφει ο νέος σκηνοθέτης Χριστόδουλος Ανδρέου. Την κίνηση επιμελείται ο καταξιωμένος κινησιολόγος Παναγιώτης Τοφή. Το κείμενο, καθώς και η μουσική σύνθεση της παράστασης είναι πρωτότυπα και προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς και την αλληλεπίδραση των ηθοποιών και του μουσικού κατά τη διάρκεια των προβών. Η σύλληψη της ιδέας γεννήθηκε στην περίοδο του πρώτου lockdown.

Πού; Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Αγχιάλου 1, Λευκωσία
Πότε;
Σάββατο 28/11, 5/12, 12/12
Κυριακή 29/11, 6/12, 13/12
Δευτέρα 30/11, 7/12
Ώρα έναρξης: 15.30
Ώρα προσέλευσης: 15.00
Γενική είσοδος: € 10
Πληροφορίες & Κρατήσεις: 95781818
- Λόγω του περιορισμένου αριθμού θεατών και των μέτρων απαραίτητη η προ κράτηση θέσης.
Πού παρκάρω;
- Μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίων Ομολογητών.
- Στην περιφέρεια του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Ομολογητών
- Χώρος στάθμευσης του Δήμου Λευκωσίας επί της Γεωργίου Γρίβα Διγενή.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Χριστόδουλος Ανδρέου
Κείμενο παράστασης: Χριστόδουλος Ανδρέου, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Ανδρέας Οικονομίδης
Μουσική Σύνθεση: Ανδρέας Οικονομίδης
Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή
Επί σκηνής:
Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή
και ο μουσικός: Ανδρέας Οικονομίδης
Φωτογραφική επιμέλεια: Ολίβια Χρίστου
Γραφίστας: Μαρία Ανδρέου
Χορηγοί: Πρόγραμμα «Πολιτισμός» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Πρόγραμμα "ReCOVer20" του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
- Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, όπως και οι απαραίτητες αποστάσεις σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο των θεατών στον χώρο της παράστασης, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολούθησής της.
-
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών
28 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2020
05 Δεκεμβρίου - 07 Δεκεμβρίου 2020
12 Δεκεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2020
Σχετικά
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival