Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020
Είναι κάποιες ταβέρνες στο νησί που έχουν πετύχει κάτι το ανεξήγητο. Κάθε τόσο ξυπνάνε μέσα σου ευχάριστες μνήμες, γεύσεις, μοσκοβολιές, βοτάνια και εικόνες από μεζεκλίκια που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν. Σε κάνουν να αρπάζεις ξανά το τηλέφωνο και να κανονίζεις για ακόμη μια Τρίτη, μια Πέμπτη ή ένα Σάββατο βράδυ, σύναξη με τους μεζεκλήδες φίλους. Φίλοι, που κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα άλλο από μεζέ, μια μερίδα από καλό κρέας στη σχάρα ή μια μερίδα φρέσκο ψάρι ή μια περιποιημένη πιατελίτσα με λαχανικά. Κι αν οι φίλοι σου είναι άκρως επιλεκτικοί, τότε θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τον δικό τους μεζέ, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, «ακούοντας» την όρεξη, τη διάθεση και το βαλάντιό τους.
Τρανό παράδειγμα μιας τέτοιας κλασικής κυπριακής ταβέρνας, είναι ο βραβευμένος Τταππής στο Παραλίμνι.

Ταβέρνα, όνομα και πράμα. Γραφική, φιλόξενη και ζεστή, γιατί ζεστοί και φιλόξενοι είναι και οι άνθρωποι της. Ο Κώστας και ο Γιώργος, δεν είναι απλά οι ιδιοκτήτες, είναι η ψυχή του μαγαζιού, οι κολόνες κι οι δοκοί. Είναι οι δικοί σου άνθρωποι, οι συμβουλάτορές σου, είναι αυτοί που θα φουρνίσουν για σένα το ζεστό καρβέλι ψωμί και θα το τυλίξουν ζεστά και χουχουλιάρικα μέσα στην καρό, ρούχινη πετσέτα, όμοια και απαράλλαχτη με αυτήν που η γιαγιά σου τύλιγε σφιχτά μέσα της, το χαλλούμι, τις ελιές και το προζυμένιο ψωμί του παππού για να φάει στο διάλειμμά του από τον κάματο.
Αυτά και άλλα πολλά μαζί, είναι εκείνα που μας έφεραν για ακόμη ένα βραδάκι Κυριακής, να μαζευόμαστε οι φίλοι γύρω από ένα από τα χειροποίητα και ζωγραφιστά από τα πολυτάλαντα χέρια του Κώστα, ξύλινα τραπέζια της αγαπημένης ταβέρνας της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Δύσκολους πελάτες δε θα μας πεις. Απαιτητικούς, ναι. Διαφορετικούς και πάλι ναι. Οι μισοί από μας, θιασώτες της μερίδας, ο ένας αθεράπευτος λάτρης των ψητών κρεατικών και ο άλλος φίλος της θάλασσας. Οι άλλοι δυο, μεζεκλήδες που στο αίμα τους ρέει το πάθος για ποικιλία και σασπένς. Κι αν ορθά διερωτάσαι, γιατί σασπένς, σε ενημερώνω εσένα που θα πας για πρώτη φορά στη γεμάτη ιστορία, βραβευμένη ταβέρνα, είναι γιατί ο μεζές του Τταππή δε θα είναι ποτέ ο ίδιος. Φύτρωσαν οι μολόχες, τα αγρέλια, οι αγριοαγκινάρες και τα στρουθκιά, κι εδώ θα τα φας τηγανητά, με τα αυγά, με κρεμμυδάκι ή χωρίς. Είναι στις δόξες του επίσης ο εθνικός βολβός, το κολοκάσι, κι εδώ θα τον απολαύσεις στον μεζέ, τσιπς ή κυδωνάτο. Κάρπισαν οι ελιές στο πολλών εκταριών περιβολάκι του Κώστα, οπότε ετοιμάσου να τις γευτείς τσακκιστές, οφτές ή ξυδάτες.

Δυο μεζέδες, σαλάτα του Κώστα για δυο άτομα, μια χοιρινή κοτολέτα και ένα λαβράκι του μισού κιλού, η δικιά μας παραγγελιά που δεν άργησε να μπει στη «γραμμή παραγωγής» της υπερσύγχρονης κουζίνας της ταβέρνας.
Το κρασάκι, πήγαμε στην κλιματιζόμενη κάβα και το διαλέξαμε με την ησυχία μας. Ένα ερυθρό κυπριακό Syrah από τη Λεμεσό, γεμάτο, πλούσιο σε μπουκέτα και ευχάριστο σε τανίνες, ήταν η αιτία για να πούμε το πρώτο «γεια μας» μαζί με τον Κώστα και τον Γιώργο που γύριζαν τα τραπέζια για να χωρατέψουν και να τσουγκρίσουν με τον καθένα από μας το ποτήρι τους.
Ψωμάκι ζεστό, ταχίνι και δροσερό τζατζίκι, σαλάτα περιποιημένη και τραγανή, ελιές φρέσκες σε πλούσιο λαδολέμονο και πρωτοπόρο τηγανητό κυπριακό λάχανο σε κουρκούτι, οι πρώτες εκπλήξεις της κουζίνας.
Να σου και φτάνουν τα λουκάνικα, οι πικάντικοι παστουρμάδες, τα μαλακότατα σουβλάκια και οι άξιες επαίνου σεφταλιές, που έγιναν μπουκιά μαζί με τις κοκκινοχωριάτικες πατάτες, που έφτασαν ζεστές και όσο πρέπει κριτσανιστές. Η κοτολέτα μεγάλων διαστάσεων (650γρ.) του εκλεκτού μου φίλου, τρυφερή και πλημμυρισμένη από ουμάμι, έγινε ένα με τη Σαλάτα του Κώστα που κέρδισε αμέσως άφθονους πόντους τόσο για την παρουσίασή της, μα το ίδιο και για το γευστικό της αποτέλεσμα. Τραγανά πολύχρωμα μαρούλια, ρόκα, κρουτονένια, στικ ψωμιού, ραντισμένα με λαδορίγανη και τριμμένη φέτα από πάνω, η σαλατοπανδαισία που κέρδισε τα εύσημα και από τον λάτρη της θάλασσας, φίλο μου, ο οποίος απόλαυσε το ζουμερό του λαβράκι, με ξεροψημένη πέτσα, με τα αρώματα από κάρβουνο να κλείνουν όμορφα τον κύκλο της γεύσης.

Το χοιρινό ψαρονέφρι σχάρας, δεν θα το βρεις εύκολα αλλού. Στον Τταπή όμως και θα το βρεις, αλλά και θα του σφίξεις το χέρι μόλις το δοκιμάσεις, ευχόμενος να σ’ το φέρει μαζί με τις τηγανητές πούλλες ή τις ξεροψημένες φέτες κολοκασιού, που «ναι» δεν θα αντέξουν πολύ ούτε στο δικό σου πιάτο. Το ίδιο γρήγορα θα εξαφανιστεί και από το δικό σου πιάτο, το αλάνθαστα ψημένο και σερβιρισμένο σε σχάρα, χαλλούμι και φυσικά το λατρεμένο τσιγαριστό κουνελάκι που όμοιό του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
Το τραπέζι μας στο φρεσκοφτιαγμένο πεζοδρόμιο, δεν άργησε να ξαναγεμίσει με τη γνωστή σε όλους αβγοτηγανιά με σπανάκι και κολοκύθι πάλκαπα, με μοσκοβολιστό καπνιστό μπέικον σχάρας, αλλά και συκωτάκια κοτόπουλου στο τηγάνι, με ύστατο πειρασμό το λουκούλλειο κλέφτικο αρνάκι, πλάι σε πατάτες μούρλια που κόβονταν μόνο με το άγγιγμα του πιρουνιού. Πίνουμε και την τελευταία γουλιά από τον θεσπέσιο οίνο μας, στέλνουμε για ακόμη μια φορά τα μπράβο μας σε όλη την ομάδα της ταβερνούλας και ειδικά στην Σταυρούλα που μας έστειλε τα αμαρτωλά μπουρέκια αναρής της και μια πιατελίτσα με καρδιές από βαθυκόκκινο ρόδι, σύκα και ανανά και σπιτικό γλυκό συκαλάκι, που χωρίς να υπερβάλλω, σε ενημερώνω ότι ακόμη το ονειρεύομαι.

Λογαριασμός (για 4 άτομα)
2 Μεζέδες €42
1 Χοιρινή κοτολέτα €13
1 Λαβράκι σχάρας (500γ) €16
2 Σαλάτες του Κώστα €14
1 Φιάλη Syrah – κρασί €21
2 Φιάλες νερό €5
Σύνολο €111
Λογαριασμός ανά άτομο €27.75
Σχετικά
Μάθαμε ποιοι χώροι εστίασης θα ανοίξουν στο παλιό ΓΣΠ
Νέα εποχή για το Παλιό ΓΣΠ – Έπεσαν οι τελικές υπογραφές!
Μάθαμε πότε ανοίγει το ΦΛΕΡΤ στη Λεμεσό - Δέχεται ήδη κρατήσεις!
To σύγχρονο bar & restaurant που θα γίνει το νέο σημείο αναφοράς της πόλης
Υπέροχο σουβλάκι με μεράκι σε ένα οικογενειακό καφενείο
Ένα μέρος όπου μπορείς να έρθεις με την οικογένεια ή την παρέα σου, να παραγγείλεις τα κλασικά αγαπημένα και να μοιραστείς ένα τραπέζι γεμάτο γεύσεις.
Η κυπριακή σεφταλιά στη 2η θέση του TasteAtlas – Πρώτο το ελληνικό σπετσοφάι
Με βαθμολογία 4,3 στα 5, η σεφταλιά ξεχωρίζει στην κατάταξη με τα καλύτερα πιάτα με λουκάνικο, ενώ ο γαστρονομικός χάρτης της πλατφόρμας αποκαλύπτει τις διαφορετικές εκδοχές τους ανά τον κόσμο.
Ψάχνεις all-day στέκι; Το ανανεωμένο La Veranda σε προκαλεί, με πολυτέλεια που δεν κοστίζει όσο νομίζεις
Νέα ιδιοκτησία, νέος σεφ, νέο μενού και ένας χώρος που δεν θα αναγνωρίσεις, απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο της Λεμεσού
Παναγιώτης Βασιλείου: «Ένα πιάτο δεν χρειάζεται περιττές υπερβολές για να ξεχωρίσει»
Ο σεφ του Glasshouse Lounge Restaurant στο Adams Beach Hotel της Αγίας Νάπας μιλά για τη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα του, τα κυπριακά υλικά, τη σημασία της συνέπειας και τις γιορτινές βραδιές που ετοιμάζει το εστιατόριο.
Πού τρώμε μεσημεριανό; 12+1 διευθύνσεις για καλό φαγητό σε προσιτές τιμές
Από μαγειρευτά και σπιτικές γεύσεις μέχρι χορταστικά πιάτα της ώρας, 13 στάσεις για ένα νόστιμο μεσημεριανό που αξίζει τα λεφτά του
25 εμβληματικά μπισκότα της Ευρώπης – Ανάμεσά τους και οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης
Από τα πολωνικά pierniki και τα σκωτσέζικα shortbread μέχρι τα γαλλικά macarons και τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, ένας γευστικός χάρτης γεμάτος βούτυρο, μπαχαρικά και ιστορίες.
Ένα κουκλίστικο καφενείο στο χωριό, για παραδοσιακό πρόγευμα, κυπριακό καφέ και γλυκά
Μια όμορφη αφορμή για να περιπλανηθείς στα πέτρινα σοκάκια του χωριού και να απολαύσεις τη φιλοξενία του
Η Λεμεσός φιλοξενεί τον πρώτο διαγωνισμό Καλύτερου Οινοχόου Σαμπάνιας
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διοργάνωση
Τις Τρίτες πάμε για (all you can eat) ασιατικό
Το εστιατόριο σε προσκαλεί να απολαύσεις τον κινεζικό του μπουφέ, με ποικιλία επιλογών που σε ταξιδεύουν στις γεύσεις της ασιατικής κουζίνας.
Ένα στέκι στο χωριό με πέτρα, ξύλο και τραπεζάκια κάτω από την κεραμοσκεπή σερβίρει κυπριακό καφέ με €1
Μία καλή αφορμή για εξόρμηση και brunch στο βουνό