Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αναστατώσει τον πλανήτη και σίγουρα έχει αλλάξει τα δεδομένα στο ταξίδι. Τι να περιμένουμε το επόμενο έτος σύμφωνα με το New World of Travel report του Skyscanner;
One-way ταξίδια
Η επιστροφή έγινε πολύ δύσκολη μέσα στο 2020 και όσο η πανδημία συνεχίζεται, μπορεί οι αναζητήσεις για one-way πτήσεις να έχουν πέσει ελαφρώς, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019 και μέχρι πριν τον Μάρτιο του 2020. Αυτό μπορεί να οφείλεται, βέβαια, και σε επιστροφές που λόγω καραντίνας καθυστέρησαν, αλλά και στην προσπάθεια πολλών να βρουν εναλλακτικούς τόπους διαμονής για το υπόλοιπο της πανδημίας.
Δουλειά και διακοπές
Η τηλε-εργασία, παρά τα αρνητικά της, εξοικονόμησε τον χρόνο μετακίνησης στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναζήτησαν διαφορετικά μέρη από το σπίτι τους για την εργασίας τους. Πολλοί μετακινήθηκαν στα εξοχικά, συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές την ώρα που τελειώνει η εργασία.

Εργασία από ξενοδοχεία
Πολλοί δεν άντεξαν τις δυσκολίες της εργασίας από το σπίτι, όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός της δουλειάς και της ξεκούρασης, και στράφηκαν προς ξενοδοχεία, με πολλούς μάλιστα, να συνδυάζουν ταξίδι και δουλειά. Έτσι το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε χώρο εργασίας το πρωί, ενώ το απόγευμα αρχίζει η εξερεύνηση του μέρους.
Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Μπορεί να ξέρουμε ότι όσο πιο νωρίς κλείσει κάποιος τα εισιτήριά του, τόσο καλύτερες προσφορές θα βρει, αλλά δυστυχώς ο προγραμματισμός των ταξιδιών μήνες πριν, πλέον δεν είναι τόσο εφικτός, με τα σύνορα των χωρών να ανοίγουν και να κλείνουν συχνά. Λόγω αυτού, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αποδράσεις της τελευταίας στιγμής, όπου τα ταξίδια οργανώνονται εντός του επόμενου μήνα ή και πιο σύντομα.

Ταξίδια εσωτερικού
Άλλο ένα στοιχείο που προέκυψε από τις αναζητήσεις ήταν η τάση για ταξίδια εντός της χώρας για τους περισσότερους, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας των κρουσμάτων Covid-19 αλλά και του κλεισίματος των συνόρων. Με τον φόβο, λοιπόν, μην εγκλωβιστεί κάποιος σε ξένη χώρα, όπως συνέβη σε πολλαπλές περιπτώσεις μέσα στο 2020, οι περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια, σε κοντινούς προορισμούς εσωτερικού.
Με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, το 2021 αναμένεται αρκετά διαφορετικό από το 2020 και τα ξέγνοιαστα ταξίδια δεν είναι και τόσο εφικτά στην παρούσα φάση. Η ταξιδιωτική ασφάλεια, για παράδειγμα, γίνεται πλέον υποχρεωτική σε πολλές χώρες και η ευελιξία στις κρατήσεις πτήσεων, ξενοδοχείων και αυτοκινήτων θα παίξει σημαντικό ρόλο. Σημασία θα δώσουν επίσης οι ταξιδιώτες και τα αμέτρα προστασίας που λαμβάνει το κάθε ξενοδοχείο ή αεροπορική, ενώ και οι βιώσιμες ταξιδιωτικές πρακτικές θα αποτελέσουν μεγάλη τάση. Οι ταξιδιώτες θα απομακρυνθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα κατευθυνθούν περισσότερο στη φύση, σε απομονωμένα μέρη, δίνοντας την ευκαιρία σε δημοφιλείς πόλεις να οργανωθούν στο πώς θα αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό μελλοντικά. Ακόμη, πολλές αεροπορικές εταιρίες θα αξιοποιήσουν νέα αεροσκάφη με πιο «πράσινο» χαρακτήρα.
Το σίγουρο είναι ότι τα ταξίδια, σε ένα βαθμό, θα συνεχιστούν, με νέες προσαρμογές και διαφορετική νοοτροπία.
Πηγή: https://www.clickatlife.gr/
Σχετικά
Τα 20 καλύτερα μέρη για ταξίδια το 2026, σύμφωνα με το BBC
Πλούσια τροπικά δάση, ρωμαϊκά ερείπια, πολυνησιακές παραλίες και ποικίλη άγρια φύση -από τη Φινλανδία μέχρι τη Φιλαδέλφεια -περιλαμβάνονται στη λίστα του ταξιδιωτικού οδηγού για το επόμενο έτος
Πέθανε ο ηθοποιός Pat Finn - Γνωστός από τα Φιλαράκια και το Seinfeld
Ο ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών - Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Το νέο αγροτουριστικό στο χωριό, έχει jacuzzi και υπέροχη θέα
Το σπίτι της Ευτυχίας στη Λόφου είναι ένας πραγματικός προορισμός που συνδυάζει αρμονικά την αυθεντικότητα με τη σύγχρονη πολυτέλεια
Χριστούγεννα με τοπικές βροχές, καταιγίδες και λίγα χιόνια στο Τρόοδος
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Telegraph: Τα «άσχημα» ευρωπαϊκά τουριστικά αξιοθέατα που πρέπει να αποφύγουν οι ταξιδιώτες το 2026
Από τη Βερόνα μέχρι το Παρίσι, αυτά είναι τα αξιοθέατα που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία, σύμφωνα τουλάχιστον με την Telegraph.
Μπαίνοντας στο Δάσος των Ονείρων - Η Πρωτοχρονιά στο Parklane
Αυτή είναι η καρδιά της εμπειρίας ένα δάσος γεμάτο ζωή, ενέργεια και όνειρα. Και στο Parklane, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Το Σαββατοκύριακο που η πόλη έκανε “check-in” στη Lidl Food Academy
Lidl Christmas Days από τη Lidl Κύπρου: ένα διήμερο γεύσης, δημιουργίας και χριστουγεννιάτικης θαλπωρής, ανοιχτό για όλους
Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στον... βυθό του Πρωταρά (Βίντεο)
Η ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από το εκπαιδευτικό κέντρο SCUBA Dive Cyprus
Οι πιο ρομαντικοί προορισμοί στον κόσμο για ταξίδι του μέλιτος το 2026
Ταξίδι του μέλιτος 2026: Όταν ο ρομαντισμός συναντά την εμπειρία και την αυθεντικότητα
Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε από τη Λαπωνία το ταξίδι των Χριστουγέννων (ΒΙΝΤΕΟ)
Το παραδοσιακό εορταστικό ταξίδι ξεκίνησε και φέτος, σκορπίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους