Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2020
Ένας σημαντικός για τους Λαρνακείς χώρος, ο χώρος όπου βρίσκονται οι οικίες του έπαρχου και του αστυνομικού διευθυντή, μετατρέπεται σε Δημοτικό Πάρκο. Η διαμόρφωση θα γίνει βάση πρότασης που επιλέγηκε κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκαν 36 προτάσεις. Ως επικρατέστερη κρίθηκε η πρόταση της Έλενας Σοφιανού Ολυμπίου.
Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση, 14.102 τετραγωνικών μέτρων, η οποία ωστόσο αφέθηκε για χρόνια, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σταδιακά σε χώρο ακαταστασίας και ακαλαισθησίας εν μέσω οικιστικής περιοχής (ενορία Αγίου Νικολάου, στη συμβολή των λεωφόρων Γρίβα Διγενή, Γρηγόρη Αυξεντίου και της οδού Λεωνίδα Κιούπη). Η ιδιοκτησία είναι κρατική αλλά παραχωρήθηκε στον Δήμο Λάρνακας ο οποίος αποφάσισε να την μετατρέψει σε πάρκο για χρήση από τους δημότες, διατηρώντας τις υφιστάμενες οικοδομές. Για εξασφάλιση της καλύτερης δυνατόν λύσης ο Δήμος προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θέτοντας τις δικές του προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική, η αισθητική και η ποιοτική βελτίωση του χώρου αλλά και η συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και μελλοντικά και με τον Δημοτικό Κήπο της πόλης.
Το ζητούμενο ήταν όπως η ανάπλαση του χώρου είναι τέτοια ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εμπλουτισμός με χαμηλή και ψηλή βλάστηση, ώστε να δημιουργηθούν σκιάσεις, ενώ η υφιστάμενη βλάστηση θα διατηρηθεί εκτός από κάποια εισβλητικά είδη των οποίων η αφαίρεση θα πρέπει να δικαιολογείται. Εκτός από το πράσινο, οι όροι του διαγωνισμού πρόβλεπαν πεζόδρομους που θα εξασφαλίζουν ασφαλή διακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ, χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις, μικρό αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς, χώρους άθλησης και παιδότοπους οι οποίοι να μην υπερβαίνουν τα 1000 τ.μ., 20 χώρους στάθμευσης. Ιδιαίτερη έμφαση ζητήθηκε από τον δήμο όπως δοθεί στην χρήση υλικών και μεθόδων κατασκευής με προδιαγραφές φιλικές στο περιβάλλον, αντοχή σε βανδαλισμούς, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα του χώρου και να είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Στην πρόταση της Έλενας Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο, παραμένουν τα στοιχεία του τοπίου που υπήρχαν από παλιά, όπως το ανατολικό όριο, η Ανατολική Πορεία, η σχέση με τις διατηρητέες οικοδομές και το στοιχείο του νερού που αντιπροσωπεύεται με μία λίμνη. Οι χώροι δε, ακολουθούν την τοπογραφία και διατάσσονται σε αμφιθεατρική σχέση με μία βιοκλιματική προσέγγιση. Τοποθετούνται δύο κύριες είσοδοι μία στην οδό Λ. Κιούππη και μία στην Γρίβα Διγενή, ενώ παράλληλα υπάρχουν κι άλλες δευτερεύουσες είσοδοι.
Τα υφιστάμενα δέντρα στην πλειονότητά τους διατηρούνται, ενώ τα νέα φυτά που προτείνονται είναι κυρίως ενδημικά και ιθαγενή, με στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ταυτόχρονα δημιουργούνται διάφορα σημεία με ξεχωριστή βλάστηση. Ένα σημείο με την ονομασία «Κεντρικό Πράσινο», αποτελεί τον βασικό πυρήνα δέντρων και εμπλουτίζεται με πεύκα, κυπαρίσσια, τρέμιθθους, κουνναπκιές, χαρουπιές, ελιές και αγριελιές. Η «Ανατολική Πορεία» πλαισιώνεται με νέα και υφιστάμενα κυπαρίσσια με οπτικές φυγές προς το εσωτερικό του πάρκου. Οι φοινικιές αναδεικνύονται στον «Κήπο με τις Φοινικιές» ανάμεσα στις «Αμφιθεατρικές Κερκίδες», το «Ξέφωτο» καλύπτεται με ιθαγενές εδαφοκαλυπτικό. Μία «Αλέα» που δημιουργείται πλαισιώνεται κατά μήκος με φυλλοβόλα δέντρα που αλλάζουν με τις εποχικές αλλαγές. Στη «Λίμνη» και τον «Παιδότοπο» φυτεύονται χαμηλά οπωροφόρα δέντρα που έχουν τη χάρη της ανθοφορίας, όπως κιτρομηλιές και λεμονιές. Στην περιοχή της «Γέφυρας» προτείνονται αρωματικοί θάμνοι όπως δάφνη, θυμάρι, μερσινιά, σχοινιά.
«Η πρόταση, εξηγεί η αρχιτέκτονας, επιδιώκει όπως στο χώρο κυριαρχεί το πράσινο, με επιλεγμένες μόνο κατασκευές. Η σκίαση των χώρων παρέχεται από τα δέντρα χωρίς επιπλέον κατασκευές. Οι πορείες του πάρκου, εκτός της «Αλέας», είναι από πουρί και οι υπόλοιπες επιφάνειες υδατοπερατές (μελισσόχορτο, φυτόχωμα). Σκληρές επιφάνειες είναι μόνο η «Αλέα», ο χώρος του αντλιοστασίου και ο χώρος στάθμευσης. Επιδιώκει επίσης να συμπεριλάβει τη μνήμη του τόπου, να προστατεύσει την οντότητα του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου και να αναδείξει το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της πόλης της Λάρνακας».
Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι €900.000, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. ή άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση των Αικατερίνη Ανδρίτσου, Παναγιώτα Καραμανέα και Αθανάσιου Πολυζωίδη εκ μέρους του topio7 architects – landscape architects. Τρίτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση των Κωνσταντίνου Κέλπη, Λούη Λοϊζου, Ιωάννα Ευαγόρου και Ζαχαρία Χατζηλουκά. Έπαινοι απονεμήθηκαν στις προτάσεις των Χρίστου Α. Σάββα, Αντιγόνης Στυλιανού Σάββα, Αγνής Δημητρίου, Χριστίνας Χάρπα, Μαρίνας Μιχαήλ και Χριστίνα Ηλία εκ μέρους SCP Architects Engineers, στην πρόταση του Ελευθέριου Βομβολάκη εκ μέρους Μαρίας Γιαννάκα και Νικόλαου Σοκορέλη και στην πρόταση των Αναστασία Αγγελίδου και Μελίνα Φιλίππου εκ μέρους Αναστασίας Αγγελίδου, Μελίνας Φιλίππου, Αναστασίας Ψωμά και Χρίστου Ιταλού.
Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν ο Ανδρέας Καρακατσάνης, πολιτικός μηχανικός, και οι αρχιτέκτονες Γιώργος Θεοκλής, Αύρα Χαραλάμπους, Ανδρέας Σαββίδης, Γιώργος Παπακώστας, Αντωνία Θεοδοσίου και ο Γιώργος Τενέντες, αρχιτέκτονας τοπίου.
Πηγή: Philenews
Σχετικά
Το rooftop που συνδυάζει λαχταριστά burgers και κοκτέιλ με φοβερή θέα!
Η πιο διάσημη ταράτσα των καλοκαιρινών μας διακοπών, ετοιμάζεται να επιστρέψει
Πάμε για padel, specialty coffee από το Amber and Joe και ψωμί από το Honest Bread
Το opening party που δεν πρέπει να χάσεις
FOOD CONNECT | Επίσκεψη στα McDonald’s Κύπρου
Μια πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων
Η Starbucks παρουσιάζει τη νέα σειρά Protein Beverages και το Protein Cold Foam add‑on
Για πριν ή μετά την προπόνηση… ή απλά για το everyday boost σου
Η ταβέρνα με τη μαγική βεράντα και την πανοραμική θέα επιστρέφει!
Ο χώρος που συνδυάζει το καλό, ποιοτικό φαγητό, με την όμορφη θέα και τη σωστή ατμόσφαιρα
Γιατί όλοι πάνε wagamama αυτή την περίοδο
Ανθισμένες κερασιές, platters για sharing και νέες γεύσεις στο μενού. Eτσι είναι φέτος το Hanami στα wagamama
Ο πιο ινσταγκραμικός κήπος στο χωριό, μόλις άνοιξε
Η μυστική αυλή επέστρεψε για τη σεζόν και μας προσκαλεί ξανά για brunch, καλό φαγητό και γλυκό
Οι κορυφαίες πόλεις του κόσμου για φαγητό και ποτό το 2026
Οι ειδικοί του Food & Wine έκαναν τη δουλειά για εμάς, καταρτίζοντας τη λίστα Global Tastemakers για το 2026, συγκεντρώνοντας τις κορυφαίες πόλεις για φαγητό και ποτό.
Ασιατικές γεύσεις με χαρακτήρα σε ένα δημοφιλές στέκι της Λεμεσού
Ένα σύγχρονο street food concept που φέρνει την Ανατολή… στο πιάτο σου
Δείπνο στη βραβευμένη ταβέρνα της Λευκωσίας, που ετοιμάζεται να στρώσει τραπέζια στην αυλή
Τώρα που ο καιρός στρώνει ξανά, εκμεταλλευόμαστε τις καλοσύνες του, κλείνοντας τραπέζι σε μία από τις πιο νόστιμες ταβέρνες της πρωτεύουσας
Michelin Guide: Διατηρεί το αστέρι του το Mavrommatis
Η συγκινητική αφιέρωση στον Ανδρέα Μαυρομάτη
Ο Μανώλης και η Άντρια φτιάχνουν φινετσάτα γλυκά και (gluten free) αλμυρά, με καλή πρώτη ύλη
Mou Floon & Puta Gluta: Το spot που συνδυάζει γλυκά υψηλής ζαχαροπλαστικής και ποιοτικά αρτοποιήματα, από το δίδυμο που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε