Εκδρομές να πας , Guide

10 χωριά της Κύπρου που αξίζει να ανακαλύψεις (ξανά) το 2020

Ετοιμάσου το 2020 να εκδράμεις στα πιο όμορφα χωριά του τόπου μας και να τα ανακαλύψεις ξανά!

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020

Το Check in Cyprus αγαπά τα χωριά μας, τις ομορφιές και τις δραστηριότητές τους. Για αυτό και δεν σταματά ποτέ να ψάχνει και να αναζητά τους κρμμένους θησαυρούς τους.

Πάρε σημειώσεις και κάνε το πρόγραμμά σου, για να επισκεφτείς μερικά από όσα σου προτείνουμε, μέσα στο νέο χρόνο

Μηλιού
Η κοινότητα της Μηλιού, το μικρό αυτό χωριουδάκι, δεν θα περάσει απαρατήρητο το 2020, αφού λίγο πριν το τέλος της χρονιάς έλαμψε με τη διάκρισή του ως Άριστου Ευρωπαϊκού Προορισμού EDEN στον διαγωνισμό με θέμα ‘Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας’ που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού. H κοινότητα αποτελεί έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό, που αξίζει να ανακαλύψεις.

Κάθηκας
Σε μια ιδανική τοποθεσία, μεταξύ Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς, θα βρεις τον Κάθηκα, το χωριό με τις παλιές πέτρινες κατοικίες και τους υπέροχους αμπελώνες. Αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι άλλο από τις αμέτρητες επιλογές που θα βρεις εδώ για να απολαύσεις καλό φαγητό, μιας και οι παραδοσιακές ταβέρνες δεσπόζουν. Αν δεν έχεις επισκεφθεί ξανά το χωριό μην το αμελείς άλλο, αφού αποτελεί ιδανικό χειμωνιάτικο ή καλοκαιρινό προορισμό. Στα must σημείωσε και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσεις από το ύψωμα του Αγίου Γεωργίου, αφού απλώνεται μπροστά σου μια συγκλονιστική θέα, από το αεροδρόμιο μέχρι τον Ακάμα.

Πελένδρι
Κι αν όλο λες με την παρέα να οργανώσεις εκδρομή στα χωριά της Πιτσιλιάς κι όλο το αναβάλλεις, αξίζει, να επισκεφθείς το Πελένδρι για το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ζιβανίας, για να δεις από κοντά την απόσταξη της ζιβανίας σε παραδοσιακό καζάνι και να τη δοκιμάσεις, εννοείται, μαζί και παραδοσιακό παλουζέ. Ακόμη, είναι μια καλή ευκαιρία να το συνδυάσεις με επίσκεψη στο Oινοποιείο Τσιάκκας, όπου θα σε ξεναγήσουν στις κάβες, αλλά και στο μικρό μουσείο του οινοποιείου. Θα δοκιμάσεις, φυσικά, παραδοσιακό κυπριακό κρασί,καθώς επίσης κουμανταρία και ζιβανία δικής του παραγωγής.

Αψιού
Στα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς πρόσθεσε και την Αψιού. Σίγουρα την έχεις ακουστά για το όνομά της, αλλά πολύ πιθανό να μην γνωρίζεις περισσότερα. Είναι, λοιπόν, ένα χωριουδάκι λίγο έξω από τη Λεμεσό, μόλις είκοσι περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, με πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και ανεξερεύνητο φυσικό τοπίο. Πηγαίνοντας στο χωριό, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας της Αμιρούς, απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις χειροποίητες δημιουργίες των καλογριών. Το μοναστήρι είναι κτισμένο στους πρόποδες του Κακομάλλη και σε θέση όπου μπορεί κανείς να έχει πανοραμική θέα. Αν εσύ και η παρέα σου είστε της περιπέτειας, ρώτα τους χωριανούς για το μονοπάτι που καταλήγει στη σπηλιά με τους σταλακτίτες.

Καλαβασός
Η Καλαβασός προβλέπεται να στρέψει όλα τα φώτα πάνω της φέτος, αφού αναδεικνύεται στο πιο ‘in place to be’. Ένα σύγχρονο, φρέσκο χωριό, με αξιόλογη ωστόσο πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί την πιο mainstream επιλογή για εξορμήσεις Σαββατοκύριακου. Την απόλυτη ηρεμία θα νιώσεις στο The Library Hotel and Wellness Resort, αφού εκτός από ευχάριστη διαμονή, προσφέρει και υπηρεσίες spa. Σε ονειρεμένο σκηνικό ακόμη και η χαλάρωση με ένα καλό βιβλίο, μπροστά σε μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, με χαμηλό φωτισμό.

Τόχνη
Η Τόχνη είναι επίσης ένα όμορφο, πετρόκτιστο και αμφιθεατρικό χωριό, στην κοίτη του σχεδόν άνυδρου πλέον ποταμού Τέτιου. Η εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο του χωριού φυλάσσει τίμιο ξύλο και λέγεται ότι κτίστηκε από τους ίδιους τους Αγίους. Απέναντι βρίσκεται το εστιατόριο Ταβέρνα Nostos (24333122,99442470) με φαγητά σχάρας, στιφάδο και μουσακά, με ορεκτικά και σαλάτα. Στην Τόχνη υπάρχουν πολλά παραδοσιακά σπιτάκια για διαμονή, αρκετά από αυτά με πισίνα. Η Cyprus Villages (24332998) διαθέτει πολλά σπιτάκια προς ενοικίαση στην Τόχνη και την Καλαβασό, ενώ στην Τόχνη διατηρεί ταβέρνα με θέα σ’ όλο το χωριό, η οποία σερβίρει φαγητά à la carte και μεζέ.

Όμοδος
Το Όμοδος, αν και ανήκει στα πιο γνωστά χωριά της Κύπρου, ιδιαίτερα φέτος θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, με την πιο νέα άφιξη να αποτελεί το ‘talk of the town’. Και ο λόγος βέβαια για το στολίδι του χωριού, που δεν είναι άλλο από το οινοποιείο ‘Οίνου Γη– Κτήμα Βασιλειάδη’. Εκτός από εξαιρετικό κρασί, εδώ θα γευτείς και εκλεκτές γεύσεις, απόλυτα εναρμονισμένες με τα αρώματα του κρασιού σου. Αυτή την εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις αυτή τη χρονιά.

Λόφου
Αξίζει επίσκεψη και η όμορφη Λόφου. Ένα ειδυλλιακό, πετρόχτιστο χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Επισκέψου το Αγροτικό Μουσείο με τον ελιόμυλο της Λόφου και το ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο του Πέτρου Πέτρου (25370812, 99919326). Αν επιλέξεις το χωριό για διαμονή, τότε έχεις πολλές επιλογές.

Πλάτρες
Οι Πλάτρες αξίζουν πάντα για έναν περίπατο. Η διαδρομή θα σε βγάλει στο οινοποιείο Αντωνιάδη (25422638) στα Μανδριά και στο Οινοποιείο Λαμπούρη (25422525) στις Κάτω Πλάτρες. Κάνε την πεζοπορία σου στον Καταρράκτη Μυλλομέρη ή στα Καληδόνια και μετά απόλαυσε άφοβα τους λουκουμάδες σου ή το μαχαλεπί με τριαντάφυλλο στο Café του Αντώνη (99804292, 99714811). Επισκέψου επίσης το Σοκολατοποιείο των Πλατρών (99494335, 99766446). Αξεπέραστη γεύση το σοκολατάκι με κρέμα Κουμανταρίας (€2/ένα).

Κακοπετριά
Τέλος, πάντα υπάρχει λόγος να επισκεφτείς το χωριό Κακοπετριά, μία από τις μεγαλύτερες ορεινές κοινότητες της Κύπρου, που τα έχει όλα: ξενοδοχεία και αγροτουριστικά καταλύματα για διαμονή,εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, μονοπάτια της φύσης και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Μετά το φαγητό, όπου έχεις πολλές επιλογές, αξίζει να κάνεις μία βόλτα στο ποτάμι ή στα στενά σοκάκια της παλιάς Κακοπετριάς, να αγοράσεις σπιτικά γλυκά από τις γυναίκες της περιοχής ή, αν έχεις παιδιά, σημείωσε στη λίστα σου και το Marinas Rope Park (99998420), έναν χώρο αναψυχής όπου έρχεσαι σε επαφή με τη φύση και δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει το Φεστιβάλ του Γλυκού του Κουταλιού, στις 29 Σεπτεμβρίου. 

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Ιανουάριος 2020

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close