Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2020
Κάποιες φορές τα κέικ βγαίνουν παραψημένα, στεγνά, πολύ υγρά, «δεν φούσκωσαν», δεν ήταν «όπως στο video/ στη φωτογραφία». Κι ας νιώθεις -ορκίζεσαι- ότι τα έκανες όλα σωστά, κατά γράμμα.
Ώστε την επόμενη φορά να έχεις στον πάγκο σου ένα πεντανόστιμο κέικ.
Δεν μέτρησες τα υλικά σε γραμμάρια και ml
Οι περισσότερες συνταγές που έχουμε πια στο blog, ζητούν υλικά σε γραμμάρια, ml, κουταλιές της σούπας (κ.σ.) και του γλυκού (κ.γ.). Γιατί οι κούπες, τα φλιτζάνια του τσαγιού, του καφέ και τα ποτήρια, διαφοροποιούνται πάρα πολύ από κουζίνα σε κουζίνα και άνθρωπο σε άνθρωπο. Το αμερικάνικο σύστημα σε κούπες (cups) βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα που έχουν συμφωνήσει από κοινού, όμως στην χώρα μας, οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν. Αυτές τα κατάφερναν, εμείς κάπως δυσκολευόμαστε. Σε μια κλασική πορτοκαλόπιτα την σκαπουλάρεις, στο κέικ καρότου όμως όχι.
Δεν τήρησες τις αναλογίες υλικών ή το παραέκανες με τις αντικαταστάσεις
Το καταλαβαίνω ότι μπορεί να θέλεις πιο healthy γλυκά, γιατί συχνά πυκνά μου ζητάς «αν γίνεται να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη στο ένα, αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με λάδι στο άλλο» κ.ο.κ. Σίγουρα -αναλόγως και την συνταγή- μπορείς να αλλάξεις κάποια υλικά για να προσαρμόσεις το κέικ στις διατροφικές σου ανάγκες: ίσως να μειώσεις λίγο την ζάχαρη ή να βάλεις ρόφημα αμυγδάλου αντί για ζωικό γάλα. Όμως τα κέικ και γενικά η ζαχαροπλαστική είναι καθαρή χημεία, επομένως αν πειραματιστείς υπερβολικά, το κέικ σου δεν θα έχει καμία σχέση με το δικό μου, το δοκιμασμένο.
Τα υλικά ήταν στις λάθος θερμοκρασίες
Άρχισες να χτυπάς το βούτυρο όσο ήταν παγωμένο από το ψυγείο (ενώ η συνταγή έλεγε ξεκάθαρα σε «θερμοκρασία δωματίου»); Τα αυγά ήταν παγωμένα, το γάλα χλιαρό και η κουβερτούρα που είχες λιώσει, είχε εντωμεταξύ κρυώσει; Το κέικ σου θα ψηθεί, θα είναι νόστιμο αλλά σίγουρα, δεν θα θυμίζει το απολαυστικό κέικ με την τέλεια υφή, που δοκίμασα εγώ όταν σου έγραφα την συνταγή. Υπάρχει λόγος που το νερό που προσθέτουμε στο τέλος, σε αυτό το πανεύκολο κέικ σοκολάτας, είναι καυτό.
Ανακάτεψες πολύ, πάρα πολύ
Τα περισσότερα κέικ, όπως αυτό το κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι, ζητούν να ανακατέψεις τα υγρά υλικά (αυγά/φρέσκο χυμό/γάλα ή φυτικό ρόφημα/ελαιόλαδο ή βούτυρο/ζάχαρη κ.λ.π.) με φουέ, δηλαδή σύρμα ή μίξερ χειρός. Έπειτα να προσθέσεις το στεγνό μείγμα, δηλαδή αλεύρι με μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι κ.λ.π. και να αναμείξεις ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Γι αυτό και συχνά θα δεις ότι αναφέρουμε “με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής”. Αν συνεχίζεις να ανακατεύεις ζωηρά και για ώρα με σύρμα το τελικό μείγμα, το κέικ σου δεν θα φουσκώσει.
Δεν τήρησες το μέγεθος της φόρμας
Το λέμε ξανά και ξανά: στα γλυκά και ειδικά στα κέικ, αναφέρουμε μέγεθος της φόρμας που χρησιμοποιήσαμε γιατί είναι πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα. Αν φτιάξεις ένα κέικ που σχεδιάστηκε για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών σε φόρμα 30 εκατοστών, θα σου βγει πολύ λεπτό, πιθανόν παραψημένο και καθόλου αφράτο. Λογικό είναι.
Δεν ήσουν πολύ εξοικειωμένη με την «προσωπικότητα» του φούρνου σου
Κάθε φούρνος -δυστυχώς- είναι διαφορετικός. Πάντα αναφέρουμε θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος στις συνταγές μας, όμως είναι ενδεικτικός. Τα κέικ τα ψήνουμε πάντα στον αέρα κι αν έχουμε παλιότερο φούρνο, αναγκαστικά τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην ίδια θερμοκρασία της συνταγής, απλώς ίσως για λίγη περισσότερη ώρα (5-10 λεπτά). Όμως κάποιοι φούρνοι καίνε πολύ γρήγορα και παραψήνουν το εξωτερικό περίβλημα, ενώ το εσωτερικό του είναι ακόμα υγρό. Ή κάποιοι άλλοι είναι πιο καυτοί σε σημεία και τα κέικ μας φουσκώνουν ανομοιόμορφα. Μάθε τον φούρνο σου, προσάρμοσε τα ψησίματά σου και να θυμάσαι ότι σε 99% των περιπτώσεων, τα κέικ ψήνονται στη μεσαία σχάρα.
Σχετικά

To εξωτικό beach bar, με τη συγκλονιστική θέα, μόλις επέστρεψε
Άνοιξε για σεζόν το καλοκαιρινό hot spot του Πρωταρά, πάνω στο κύμα

Κυπριακό μπούκωμα, ουζάκια, τσίπουρα και μεζεδάκια στο νέο, μοντέρνο καφενείο της πόλης
Ένας χώρος που σε ταξιδεύει νοερά στα ελληνικά νησιά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κκεσέ είναι το απόλυτο κυπριακό success story στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας
Το γαλακτοπωλείο που έγινε γαλακτοβιομηχανία

Ο καταξιωμένος οινοπαραγωγός Σοφοκλής Βλασίδης, έρχεται στο λευκωσιάτικο Ρους
Μία δυνατή οινο-γαστρονομική σύμπραξη, για λίγους!

Οι 5 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για φαγητό
Η ομάδα του βρετανικού περιοδικού Time Out ρώτησε χιλιάδες ανθρώπους για την εμπειρία τους με το φαγητό στις πόλεις τους, προκειμένου να βρει το top 5 των γαστρονομικών πόλεων για το 2025

Οι μεταπωλητές ανεβάζουν τις τιμές της «Dubai chocolate» μετά τον χαμό στο Tiktok
Σε πολλές χώρες, οι σοκολάτες εξαντλούνται σε λίγα λεπτά, με καταναλωτές να σχηματίζουν ουρές και να αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες για μεταπώληση

Το μεσημέρι μαγειρείο με μαμαδίστικα φαγητά και το βράδυ εστιατόριο με απολαυστικά πιάτα
Στη γάστρα το μεσημέρι τα «μαμαδίστικα» φαγητά έχουν την τιμητική τους, ενώ οι επιλογές για το βράδυ είναι ένας συνδυασμός παράδοσης με σύγχρονους πειραματισμούς.

Επιστρέφει το αγαπημένο και πιο γλυκό new entry του Πρωταρά
Με χειροποίητα γλυκά, λουκουμάδες και gelato

Το κρυμμένο καφέ με τον ολάνθιστο κήπο στο χωριό... μύρισε άνοιξη
Εξ ου και ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι

Μία από τις πιο όμορφες, "κρυμμένες" αυλές του νησιού, ανακοίνωσε την επιστροφή της!
Η Αυλή της Νεφέλης γεμίζει ξανά με γεύσεις, αρώματα, χρώματα, χαμόγελα και όμορφες στιγμές!

Μια παλιά παράγκα μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο μαγειρείο που σερβίρει μαμαδίστικα φαγητά
Το άλλοτε μαειρκό της μητέρας της οικογένειας που έφτιαχνε λουκουμάδες, σιάμισιη και αϊράνι σήμερα σερβίρει καλομαγειρεμένα, σπιτικά πιάτα