2 December-3 February 2020
Τέχνη

Μιχάλης Μιχαηλίδης: Η συναρπαστική πορεία ωρίμανσης του εικαστικού δημιουργού

Από την παραστατική αφηγηματική στην ανεικονική τέχνη με κατάληξη τις χαρακτηριστικές του ανάγλυφες κατασκευές, οι οποίες του χάρισαν διεθνή αναγνώριση.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019

Η επόμενη προσωρινή έκθεση της Λεβέντειου Πινακοθήκης που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Claude Monet, στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο 'Μιχάλης Μιχαηλίδης - Ζητώ μονάχα το Φως' επιχειρεί να ακολουθήσει μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, την πορεία του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, από την παραστατική αφηγηματική στην ανεικονική τέχνη. 

Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2015) χαρακτηρίζεται από μια συνεχή μελέτη και έρευνα των σύγχρονων καλλιτεχνικών κινημάτων, η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση ενός προσωπικού ιδρύματος με τη δημιουργία των γεωμετρικών ανάγλυφων των κατασκευών. Η ιδιαίτερη αυτή απόδοση του χάρισε διεθνή αναγνώριση και την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 1976, στην Μπιενάλε Βενετίας.

Η Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, Επιμελήτρια της έκθεσης και Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης, αναφέρει: «Από την πρώτη κιόλας επαφή μου με το έργο του Μιχαηλίδη, αντιλήφθηκα ότι το συνεκτικό στοιχείο όλων των περιόδων της δημιουργικής του εργασίας –από την αφηγηματική παράσταση στην παντελή κατάργηση της εικόνας– είναι η εμμονική μελέτη της απόδοσης του φωτός. Του φωτός ως βασικού εργαλείου για την εικαστική κατασκευή ενός έργου, ως γενεσιουργού στοιχείου της φόρμας, του χρώματος και του όγκου, αλλά και ως μέσου έκφρασης ιδεών και προθέσεων του καλλιτέχνη που άπτονται τόσο της φυσικής όσο και της πνευματικής ζωής του ανθρώπου.»

Η Επιμελήτρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης Κατερίνα Στεφανίδου προσθέτει: «Αν και η παρούσα έκθεση δεν έχει καθόλου αναδρομικό χαρακτήρα, ο επισκέπτης παρακολουθεί τη συναρπαστική πορεία ωρίμανσης του Μιχαηλίδη ως εικαστικού δημιουργού και βλέπει ό,τι «έβλεπε» ο καλλιτέχνης στον κόσμο γύρω του.»

 

Performance
29 Ιανουαρίου 2020 
Ζωντανή performance από τον εικαστικό PASHIAS και την ποιήτρια Δάφνη Νικήτα σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close