Δημοσιεύτηκε στις 06 Απριλίου 2020
Στην καθημερινότητά μας εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν διεισδύσει τα απολυμαντικά. Όχι μόνο χρήσιμα αλλά άκρως απαραίτητα στην ανθρώπινη υγιεινή για την καταπολέμηση του ιού Covid-19.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους τριχωτούς μας φίλους, τις γάτες και τους σκύλους που ζουν μαζί στο σπίτι. Πρέπει να τους «απολυμαίνουμε» κι αυτούς για να νιώθουμε ασφαλείς;
Την απάντηση δίνει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος της Γαλλίας, ο οποίος μας λέει πως ούτε απολυμαντικά, ούτε υδροαλκοολικά τζελ δεν πρέπει να βάζουμε σε σκύλους και γάτες. Όπως προειδοποίησε ο γαλλικός κτηνιατρικός σύλλογος τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων, θα ήταν επικίνδυνο να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα για των «απολύμανση» των πιο πιστών μας συντρόφων.
Οξείες αντιδράσεις
Εν μέσω, λοιπόν, της πανδημίας του κορωνοϊού, ο φόβος ότι θα προσβληθούν τα κατοικίδια οδηγεί σε επικίνδυνες πρωτοβουλίες ορισμένους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Εδώ και αρκετές ημέρες, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες σκύλων με πατούσες καμένες από υδροαλκοολικά τζελ ή χλωρίνη. «Είναι παράξενο να απολυμαίνεις το ζώο σου με αυτά τα είδη ενώ γνωρίζουμε ότι το σαπούνι ή τα ειδικά σαμπουάν για σκύλους δουλεύουν πολύ καλά», είπε η Κριστίν Ντεμπόβ, μια εκπρόσωπος του κτηνιατρικού συλλόγου στο Ιλ ντε Φρανς, στην περιοχή του Παρισιού. «Οι γάτες και οι σκύλοι γλείφονται και τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους βλεννογόνους και οξείες αντιδράσεις», υπενθύμισε. Η κτηνίατρος τόνισε ότι αν ένας σκύλος ή μια γάτα απορροφήσει αλκοόλ μέσω του γλειψίματος, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες σε σύγκριση με τους ανθρώπους επειδή τα ζώα δεν το αφομοιώνουν με τον ίδιο τρόπο.
Νερό και σαπούνι
Είπε επίσης ότι αρκεί να πλένει κανείς τα πόδια του σκύλου του με νερό και σαπούνι όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη βόλτα του. Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο επίσης «να τηρείται απόσταση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας όταν παίζουμε μαζί του και να μην αφήνουμε να μας γλείφει τα χέρια και το πρόσωπο». Εκτός από αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής, συμβούλευσε «όταν συναντούμε έναν σκύλο ή μια γάτα που δεν μας ανήκει να μην τον χαϊδεύουμε, ούτε να τον αφήνουμε να μας πλησιάσει». Μολονότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα συντροφιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.
Σχετικά



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το φιλανθρωπικό Gala Dinner, “A Night in Paris”
Από το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου Ladies Circle 1 Λευκωσίας

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2025 – Απόψε εμφανίζεται η Κύπρος
Λεπτομέρειες για τον Α’ Ημιτελικό

Αυξημένη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις – Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται
Ο «υπερτουρισμός» αναδεικνύεται ξανά σε μείζον ζήτημα

Η Lidl Κύπρου συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών με το Lidl Plus
Η εταιρεία αναβαθμίζει την εμπειρία των καταναλωτών με το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητάς της, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.700€

Αυλαία στο Φεστιβάλ Καννών: Λάμψη, επιστροφές και ο μεγάλος πρωταγωνιστής
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τη Τρίτη 13 μέχρι τις 24 Μαΐου


Ημερήσια εξόρμηση στον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σε οινογνωσία στις Πλάτρες
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά

Η ιδανική επιλογή για ένα γάμο γεμάτο ρομαντισμό, πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ένας από τους πιο πολυτελείς και εμβληματικούς προορισμούς στην Κύπρο, που προσφέρει ένα μαγευτικό περιβάλλον για αξέχαστες εκδηλώσεις.

Οι παραλίες της Λάρνακας γέμισαν φοινικόδεντρα (εικόνες)
Πράσινες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας
