Εκδρομές να πας , Guide

Δύο πανέμορφα χωριά της Κύπρου σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις

Ετοιμάσου για εκδρομή σεΚαλαβασό Τόχνη

Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019

Αυτό το φθινόπωρο ανηφορίζουμε στ ην ορεινή Κύπρο, περπατά με στα ειδυλλιακά μονοπάτια, ανακαλύπτουμε κρυμμένα μυστικά πίσω από πυκνά δάση και χωριά, δοκιμάζουμε την κυπριακή κουζίνα σε ταβερνάκια και εστιατό ρια, που αξίζουν την προσοχή μας, και μένουμε σε αγροτουριστ ικά καταλύματα που ξεχειλίζουν από ομορφιά και παράδοση!

Αυτό το σαββατοκύριακο ανακαλύπτουμε την Καλαβασό & την Τόχνη!
Η Καλαβασός δεν έχει μόνο πλούσια ιστορία, έχει και πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις, καθώς και υπέροχα καταλύματα για διαμονή, ταβέρνες στην πλατεία, μοναδικά μαγαζάκια με χειροποίητες δημιουργίες και βότανα. Η δε Τόχνη προσφέρεται για ποδηλατάδα αλλά και εξερεύνηση.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
- Στην Καλαβασό επισκέψου τους αρχαιολο γικούς χώρους και κυρίως τον αρχαιολογικό οικισμό της Τέντας. Επιπρόσθετα, μην παραλείψεις να περιδιαβείς το χωριό για να δεις τις εκκλησίες, τα απομεινάρια από τα παλιά μεταλλεία, όπως και μια παλιά αμαξοστοιχία, ένα παλιό τζαμί, αλλά και την πλούσια άγρια βλάστησή της. Κάνοντας μια βόλτα στην Καλαβασό θα συναντήσεις την εκκλησία της Παναγιάς, το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Λαμπροφορούσας, κτίσμα του 1900, το ξωκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, κτίσμα του 1970, το ξωκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, το ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Κεφάλα, του 19ου αιώνα, και την εκκλησία της Παναγίας της Τητηότησσας, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού χρονολογείται από το 1878 και πήρε το όνομά της από τον χείμαρρο Τέτιο.

- Στην Τόχνη θαύμασε τα γοητευτικά σπίτια του χωριού -τα οποία χτίστηκαν από πέτρα που εξορύσσεται στην περιοχή-, ένα μικρό Βυζαντινό Μουσείο και μια λατινική εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Το όμορφο τοπίο του χωριού και της γύρω περιοχής το καθιστούν ιδανικό για εξερεύνηση με ποδήλατο, αφού υπάρχουν ποδηλατικά κέντρα στο χωριό, καθώς και για ιππασία. Για τους λάτρεις της φύσης, η περιοχή διαθέτει και μονοπάτι μελέτης της φύσης, που ονομάζεται -φυσικά- ‘Τόχνη’ και βρίσκεται
νοτιοανατολικά του χωριού.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ
Το μικρό καταστηματάκι στην πλατεία της Καλαβασού, με την επωνυμία Katana wood art (99953684), φιλοξενεί τις υπέροχες χειροποίητες δημιουργίες του ιδιοκτήτη, ο οποίος φτιάχνει κοσμήματα και αξεσουάρ με κύριο υλικό το ξύλο. Στο κατάστημα θα βρεις επίσης τα βότανα Herbs Are My World, τα χειροποίητα γλυκά ‘Της Αργυρής τα παραδοσιακά’ (96650345), μέλι, ελαιόλαδο κ.ά. όλα φτιαγμένα από μικρούς παραγωγούς του τόπου μας. Μπες όμως και στο καινούριο εργαστήρι της Gaia Olea (99675618) που μόλις άνοιξε στην Καλαβασό, με όλα τα μοναδικά, φυτικά προϊόντα του, όπως σαπούνια, λοσιόν και άλλα προϊόντα περιποίησης και ευεξίας που παρασκευάζονται αποκλειστικά με φυσικά συστατικά.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Andri’s House
Το Andri’s House βρίσκεται στο όμορφο χωριό της Καλαβασού, μέσα σε έναν κήπο με λεμονιές και μανταρίνιες. Προσφέρει καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και επιπλωμένη βεράντα ή μπαλκόνι με θέα στο χωριό. Υπάρχει μια κοινή αίθουσα πλυντηρίων. Ένα σπιτικό πρωινό μπορεί να ετοιμαστεί από την ιδιοκτήτρια, κατόπιν αιτήματος. Ορισμένες ταβέρνες βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά, ενώ τα καταστήματα και οι αγορές βρίσκονται σε απόσταση 3χλμ.
(99550803) Καλαβασός.

Charalambos Holiday Cottage
Οικογενειακό και φιλόξενο κατάλυμα που στεγάζεται σε ένα προσεκτικά ανακαινισμένο αρχοντικό του 1890 και ξεχωρίζει για τη ζεστή ατμόσφαιρά του και τις σύγχρονες ανέσεις. Διαθέτει πέντε πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα, με κουζίνα και μπάνιο, πισίνα με ξαπλώστρες και πετσέτες, δωρεάν Wi-Fi και τηλεόραση LCD. Κατά την άφιξή τους οι επισκέπτες θα βρουν ένα καλάθι με εποχικά φρούτα παραγωγής του καταλύματος ή γλυκά από φρούτα, ελαιόλαδο παραγωγής του καταλύματος, ένα μπουκάλι σπιτικό κρασί, καφέ, τσάι, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό.
(99619396) Καλαβασός.

Stratos ArtDeco House
Κουκλίστικο κατάλυμα με τέσσερις πλήρως εξοπλισμένες σουίτες, σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 1663 στην καρδιά του χωριού, οι οποίες συνδυάζουν ιδανικά τα ρετρό με τα μοντέρνα στοιχεία. Στο ζεστό προαύλιο της κατοικίας, θα θαυμάσεις δύο κομψές και επιβλητικές παραδοσιακές αψίδες, που θα σε ταξιδέψουν στην Κύπρο του χθες, ενώ προχωρώντας στην αυλή, θα αντικρίσεις το πέτρινο τζακούζι που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία.
(99104208, 96219252) Καλαβασός.

The Library Hotel & Wellllness Resort
Ένα υπέροχο, αριστοκρατικά ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα, που αποτελείται από 11 μοναδικά διακοσμημένες σουίτες, που φέρουν ονόματα στοχαστών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο. Όλες οι σουίτες είναι πολυτελώς επιπλωμένες και διαθέτουν αρμονική διακόσμηση, προσφέροντας στους επισκέπτες τη φιλόξενη, οικεία ατμόσφαιρα περασμένων εποχών. Ξεχωριστό σημείο αποτελεί το εντυπωσιακό σαλόνι-βιβλιοθήκη με το τζάκι, όπου θα περάσεις στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Εναλλακτικά χαλάρωσε στο κέντρο ευεξίας Potamonde, συνεχίζοντας με ένα gourmet δείπνο στο μεσογειακό εστιατόριο Mitos.
(24817071) Καλαβασός.

Cyprus Villages-Danae House
Ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι στην Τόχνη, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα αποκτώντας μία υπέροχη νέα εικόνα. Συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και προσφέρει διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα και με όλες τις ανέσεις για να απολαύσεις χαλάρωση και ηρεμία.
(24332998) Τόχνη.

Eveleos Holiday Country House
Αυτό το πλήρως ανακαινισμένο, πανέμορφο πέτρινο κτίριο στο χωριό Τόχνη, με τους καλοφροντισμένους καταπράσινους κήπους, θα σε φιλοξενήσει στα διαμερίσματά του που ξεχωρίζουν για τη ρουστίκ διακόσμησή τους και την πολυτέλεια που παρέχουν. Διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ ξεχωρίζει η κεντρική αυλή με την πισίνα και τα παγκάκια, που σε προ(σ)καλούν να χαλαρώσεις.
(99520973, 99649755) Τόχνη.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ
Κάνοντας τη βόλτα σου στα στενά σοκάκια, σίγουρα θα σου σπάσουν τη μύτη τα διάφορα καλούδια, τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα στην ταβέρνα Η Πλατεία (99579770), που σου ψήνει είδη σχάρας από σουβλάκι χοιρινό, μέχρι παϊδάκια και σεφταλιές, χωρίς βέβαια να λείπουν τα μαγειρευτά. Τα κάρβουνα ανάβουν και στο George’s Tavern (99806398) ψήνοντας σουβλάκια και εξαιρετική μπριζόλα, ενώ μεζέδες θα σου σερβίρουν και οι άνθρωποι του Retro Tavern (99649476). Στην Τόχνη αναζήτησε την ταβέρνα Τόχνη (99563299), που σερβίρει μεζέδες και μαγειρευτά.

CHECK THIS
Ανακάλυψε την ομορφιά του νησιού με τη βοήθεια της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, που σου προτείνει πέραν των 100 παραδοσιακών καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχείων και άλλων δραστηριοτήτων, σε περισσότερα από 60 χωριά σε όλη την Κύπρο. Μάλιστα το ανανεωμένο σύστημα κρατήσεων της Εταιρείας Αγροτουρισμού, σε βοηθά να κάνεις κράτηση με ειδικές τιμές. Επικοινώνησε μαζί τους στο τηλέφωνο 22340071 ή επισκέψου την ιστοσελίδα www.agrotourism.com.cy.
Επίσης, θα τους βρεις στο Facebook: agrotourism.cyprus και στο Ιnstagram: cyprusagrotourism.

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Νοέμβριος 2019

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close