News , Guide

Αυτές οι τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Αυτες τις θρεπτικές τροφές πρέπει να τρώμε συχνά.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2020

Η εμφάνιση και η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει φέρει αναπόφευκτα τα πάνω κάτω στη ζωή όλων των ανθρώπων, καθώς κανένας δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο η όλη κατάσταση, λόγω του ότι ενέχει το στοιχείο του άγνωστου, έχει προκαλέσει μεγάλο άγχος, αναταραχή και αναστάτωση στην ψυχοσύνθεση όλων των ανθρώπων, διότι πρόκειται για έναν πολύ καινούριο ιό, για τον οποίο οι γνώσεις και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι λιγοστές. Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, ανακαλύφθηκε, ότι η βιταμίνη D μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό σύμμαχο απέναντι στον κορωνοϊό. 

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου, είναι μια οργανική ουσία, που ενισχύει και διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης αρκετοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει το πόρισμα, ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού (π.χ. βρογχίτιδα), στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την παρούσα κατάσταση, διότι έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει κατά βάση το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων. Συνεπώς η βιταμίνη D καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ αυτή την περίοδο για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι μπορεί να τον προστατεύσει σημαντικά απέναντι σε αυτή την καινούρια μορφή ιού. 

Εάν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού σας μπορείτε να το πετύχετε άμεσα καταναλώνοντας τις παρακάτω τροφές!

Αυγά
Τα αβγά, όπως έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές, όταν τρώγονται σε κατάλληλες ποσότητες είναι από τις πιο θρεπτικές και ωφέλιμες τροφές. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν είναι ότι ο κρόκος τους είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράξει από μόνο του βιταμίνη D. Ειδικότερα τα άγρια μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη D.

Δημητριακά
Κάποια από τα δημητριακά που καταναλώνουμε για πρωινό εκτός από άλλες θρεπτικές ουσίες περιέχουν συχνά και βιταμίνη D. Ωστόσο δεν περιλαμβάνουν όλα τα δημητριακά τη συγκεκριμένη βιταμίνη, γι΄αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Χυμός πορτοκάλι
Ο χυμός πορτοκάλι διαχρονικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και αυτό οφείλεται φυσικά στο ότι είναι πηγή πολυάριθμων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Μεταξύ αυτών είναι και η βιταμίνη D, η βιταμίνη A και C, το φολικό οξύ, το κάλιο, κ.ά.

Ψάρια με ω-3 λιπαρά οξέα
Ο σολομός και ο τόνος είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης D, είτε είναι σε μορφή φρέσκου ψαριού, είτε σε μορφή κονσέρβας. Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο (ανά μερίδα) ο τόνος περιέχει 236 IU (International Unit=διεθνής μονάδα μέτρησης της βιταμίνης) βιταμίνης D και ο σολομός 250 IU βιταμίνης D.

Μαργαρίνη
Το παρεξηγημένο αυτό άλειμμα εκτός από ωραία γεύση στο πρωινό μας, προσφέρει ταυτόχρονα και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Εντάξτε λίγη ποσότητα από αυτό στα γλυκά σας ή σε αλμυρές συνταγές, αφού ταυτόχρονα προσφέρει τρομερή γεύση και κρεμώδη υφή. 

Στρείδια
Τα στρείδια είναι μία τροφή που δεν την επιλέγουν συχνά τα ελληνικά σπίτια. Παρόλα αυτά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι τρομερά ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς περιέχουν βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, χαλκό, ψευδάργυρο, κ.ά.

Γάλα
Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο το γάλα και ειδικά αυτό που είναι χαμηλό σε λιπαρά, είναι μία τροφή που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D. Επίσης το γάλα θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό σαν τρόφιμο, γιατί εκτός από βιταμίνη D περιέχει και φώσφορο, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, κ.ά.

Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό κρέας, όπως υποστηρίζουν και οι περισσότεροι επιστήμονες είναι μία τροφή πλούσια σε βιταμίνη D. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε, πως έχει διαπιστωθεί ότι συγκεκριμένα κομμάτια του κρέατος (π.χ. τα παϊδάκια) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης D συγκριτικά με κάποια άλλα.

Τυριά
Το τυρί είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, αν και περιέχει αρκετά μικρές ποσότητες από αυτήν. Τα περισσότερα τυριά περιέχουν περίπου 0.2–0.6 mcg ανά 50 γραμμάρια. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη όπως το τσένταρ διαθέτουν περισσότερη βιταμίνη D, ενώ άλλα όπως η μοτσαρέλα λιγότερη. Επίσης τα μαλακά τυριά όπως π.χ. το cottage δεν έχουν σχεδόν καθόλου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close