Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2019
Το Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 20 χρονα του, και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλωνα Μιχαηλίδη, τιμά την μνήμη του μεγάλου μουσουργού, με μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 20.30.
Στην συναυλία συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (σοπράνο), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο) και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου (πιάνο). Διεύθυνση χορωδίας: Σόλων Κλαδάς.

Θα παρουσιαστούν τα έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη: Κουαρτέτο εγχόρδων, Σουίτα για τσέλο και πιάνο, Τρίο με πιάνο, Πρελούδιο για βιολί και πιάνο, Τραγούδια: Άρια της Ναυσικάς, Κερύνεια μου με πιάνο, La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων, και τα Χορωδιακά: Χαίρε Οδυσσέα, Η Ρωμιοσύνη. Θα προβληθεί επίσης βίντεο με συνεντεύξεις του Σόλωνα Μιχαλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδου, ενώ σύντομη αναφορά στον Άνθρωπο και Καλλιτέχνη Σ. Μιχαηλίδη θα κάνει ο Μίκης Μιχαηλίδης.
Ο Σόλων Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 1905 και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου 1979. Στα 25 του χρόνια πήγε στο Παρίσι για σπουδές, αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου. Σπούδασε διεύθυνση, σύνθεση, πιάνο και βιολί. Το 1934 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου άφησε εποχή, αφού με τη διδασκαλία του στο Ωδείο Λεμεσού, τις συναυλίες με την ορχήστρα του, την χορωδία του Άρη και την διδασκαλεία στο Λανίτειο Γυμνάσιο, μετέδωσε την αγάπη για την μουσική σε χιλιάδες ανθρώπους, που μέχρι σήμερα τον ευγνωμονούν.
Το πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη 1956 - 1970 ως διευθυντής του Κρατικού Ωδείου και αργότερα ιδρυτής και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας ΚΟΘ άφησε επίσης εποχή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έκανε διεθνή καριέρα σαν μαέστρος, σαν μουσικολόγος σε συνέδρια και κριτής σε διαγωνισμούς. Άφησε ένα πλούσιο συνθετικό έργο που καλύπτει όλες τις μουσικές φόρμες: Συμφωνικά έργα, Καντάτες, Όπερα, Μουσική δωματίου και Τραγούδια. Από τα μουσικολογικά του έργα ξεχωρίζουν η Αρμονία της σύγχρονης μουσικής και η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής τα οποία υπήρξαν μοναδικά στο είδος τους. Τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με το Παράσημο του Φοίνικος και βραβεύθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών.
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77777745
Εισιτήρια: €12 / 8, E-ticket: www.rialto.com.cy
-
Θέατρο Ριάλτο
13 Σεπτεμβρίου 2019
Σχετικά
Αναβάλλεται η συναυλία της Πάολας στην Κύπρο
Λόγω του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, η συναυλία της Πάολας μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία
Οι συναυλίες που αναβάλλονται μετά τον θάνατο του Μαζωνάκη
Οι καλλιτέχνες που ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν τις συναυλίες τους
Ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησε το «Ανήκω σε Μένα» του Μαζωνάκη στη χθεσινή του συναυλία στην Κύπρο
Τίμησε τον γνωστό τραγουδιστή που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών
Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης
Ο δημοφιλής τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ελπίς
Γιάννης Βαρδή, Έλενα Αναγιωτού και Άκης Δείξιμος σε μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Τρεις ξεχωριστές φωνές, μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Δύο συναυλίες με εκκλησιαστικούς ύμνους, σε δύο εκκλησίες μνημεία της Unesco
«Άδουσα εικών»: Μουσική περιήγηση σε Ναούς - Μνημεία της UNESCO -
Μια ξεχωριστή συναυλία με τον εξαίρετο πιανίστα και συνθέτη, Σταύρο Λάντσια
Λυρικές συνθέσεις του πιανίστα Σταύρου Λάντσια και απρόσμενες διασκευές των Led Zeppelin, The Doors, L. V. Beethoven και Ennio Morricone
Josephine, Κώστας Μακεδόνας και Locomondo σε τρεις μεγάλες (δωρεάν) συναυλίες στην Αγία Νάπα
Η Αγία Νάπα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Μεσογείου
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής
Μια μουσική «Αγκαλιά» στο Αρχοντικό της Αξιοθέας
Οι κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί Vincent Peirani και Émile Parisien συναντούν την τζαζ με το τανγκό στη συναυλία «Abrazo» στη Λευκωσία