Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019
Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.
Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες.
Αυτό το σαββατοκύρακια θα πάμε σε Σπήλια, Φικάρδου αλλά και στην πρωτεύουσα.

2η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού
Τα Σπήλια στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019 μάς καλούν στη Γιορτή του Μανιταριού και εμείς αυτό δεν το χάνουμε με τίποτα! Και δεν είναι μόνο το ότι αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα σε ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο μέσα στο Δάσος του Τροόδους είναι και που θα μας κεράσουν λαχταριστή σούπα μανιταριού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα πιούμε κρασίί και ζιβανία, θα παρακολουθήσουμε διαλέξεις και σεμινάρια από τους ειδικούς στη συλλογή μανιταριών, οι οποίοι θα μας μυήσουν στα μυστικά, βοηθώντας μας στην ταυτοποίηση και τη διαλογή τους, θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς και θα περάσουμε υπέροχα! Ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μανιταροεδέσματα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ανακαλύψε κι εσύ λοιπόν τον μυστηριώδη και μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από σεμινάρια, που θα σου παρέχουν μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσεων.
>> 23 & 24 Νοεμβρίου, Σπήλια, επ. Λευκωσίας.

Μέρα Ζιβανίας στο Φικάρδου
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στο νησί μας από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ένα προϊόν μοναδικό, συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα που δεν μπορεί να παραχθεί σε καμιά άλλη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε μια μέρα στη ζιβανία! Μια μέρα που θα γίνει θεσμός! Κάθε τέταρτη Κυριακή του Νιόβρη θα πίνουμε ζιβανία στο Φικάρδου. Ζιβανία που θα φτιάχνεται στα παλιά καζάνια του γερο-Χαμπή, του Γιαννακού, της γιαγιάς Ιωάννας, του Νικολή… Αρχή θα κάνουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάξουμε ζιβανία για όλους. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσετε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας. Πληρ. 99193080.

Ο Χορός του Λεμονιού
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 20.00, στο Κέντρο PAVILION στη Λευκωσία, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» διοργανώνει για 33η συνεχή χρονιά την εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού» αφιερώνοντας τον στους νέους του Καραβά. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καραβά. Ο χορός του Λεμονιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο παραλιακό κέντρο «Ζέφυρος». Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το ξεριζωμό των Καραβιωτών από τον τόπο τους, οι Καραβιώτες αναβίωσαν τον παραδοσιακό αυτό χορό στην προσφυγιά. Βάσει αυτών ο χορός έχει σαν στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων του Καραβά, την προβολή της κωμόπολης και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των διασκορπισμένων σε όλο τον κόσμο Καραβιωτών. Τι θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά και ελληνικύς χορούς από το Παιδικό Χορευτικό Συγκρότημα.
>>Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, Κέντρο PAVILION, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος: €15 για ενήλικες & €10 για παιδιά κάτω των 12 χρονών. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του Κέντρου το βράδυ του Χορού. Η τιμή περιλαμβάνει: φαγητό και απεριόριστο κυπριακό ποτό (κρασί, μπύρα), συμμετοχή σε κλήρωση.
Σχετικά
Και φέτος θα επισκεφτούμε το σπίτι του Άγιου Βασίλη στη Σιά
Η πιο μαγική χριστουγεννιάτικη γιορτή έρχεται και φέτος
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Το Κόκκινο Γράμμα» για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η παράσταση συνδυάζει θεατρική δράση, αρχειακό υλικό, γράμματα, ντοκουμέντα και τα μελοποιημένα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» έρχεται στον πάγο σε 4 πόλεις της Κύπρου
Πατινάζ, εναέρια ακροβατικά και μουσική ζωντανεύουν το παραμύθι του Λιούις Κάρολ, από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο «Καρυοθραύστης» φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων σε 3 πόλεις της Κύπρου
Το Grand International Classic Ballet παρουσιάζει το αγαπημένο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο
Ο Λουβαράς γίνεται χριστουγεννιάτικο χωριό για μια μέρα
Παιδική και μουσική σκηνή, χριστουγεννιάτικη αγορά, φαγητό και ποτό μάς περιμένουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Το Limassol Greens υποδέχεται το Movember με μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου
Γκολφ, ψυχαγωγία και δράσεις για καλό σκοπό, σε μια ανοικτή εκδήλωση αφιερωμένη στην υγεία των ανδρών
Ακυρώνεται η γιορτή για τα 12 χρόνια της Golden Donkeys Farm
Η ανακοίνωση των διοργανωτών
Accessibility Is the Aesthetic: Όταν η προσβασιμότητα γίνεται μέρος της τέχνης
Τρεις καλλιτεχνικές δημιουργίες από Κύπρο, Ελλάδα και Εσθονία παρουσιάζονται σε μια ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου P.A.I.R.
CYBERNESS: THE DARK WEB — Το Halloween καταλαμβάνει την Κόλλα, στη Λεμεσό
Για δύο ημέρες, η Κόλλα θα μεταμορφωθεί σε έναν κόσμο εμπνευσμένο από το Halloween
Εκπαίδευση, αθλητική απόδοση και υγεία στο επίκεντρο του 3ου Παγκύπριου Επιστημονικού Συνεδρίου Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής
Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες του αθλητισμού και τους επιστήμονες υγείας
Μια δωρεάν βόλτα μάς συστήνει ξανά την παλιά Λευκωσία
Το «Γνωρίζω την πόλη μου» επιστρέφει στις 7 Νοεμβρίου με μια περιήγηση σε ιστορικά σημεία, μνημεία και γειτονιές εντός των τειχών.
Λόγια που Ανθίζουν στην Κάτω Μονή
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης, το γλέντι στις 22 Νοεμβρίου με παραδοσιακή μουσική και χορούς