Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2019
Σε πείσμα των καιρών και εκείνων που μας θέλουν αδιάφορους εμείς αντέχουμε, ονειρευόμαστε και πάμε όπου μας πάει η καρδιά μας.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Εκεί που σήμερα υψώνεται το κτήριο του Θ.Ο.Κ., υπήρχε το παλαιό Γ.Σ.Π. Λίγα μέτρα πιo πάνω, στο σταυροδρόμι του μνημείου του Μιχαήλ Καραολή, στη γωνιά πού δημιουργούσε το θερινό και χειμερινό σινεμά «Αθήναιο», βρισκόταν το εστιατόριο «Αθηναϊκή Γωνιά».
Η ιστορία λέει ότι το εστιατόριο, που ονομάστηκε έτσι για χάρη της Αθηνάς, συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη Ανδρέα Ιωάννου εξ Ελλάδος, ξεκίνησε να λειτουργεί γύρω στο 1948.

Το 1972, ο νεαρός τότε Χρύσανθος Βιολάρης από το χωριό Σύσκληπος της Κερύνειας, προσλαμβάνεται στο εστιατόριο ως κόφτης γύρου με μισθό £2 τη βδομάδα. Τα χρόνια κύλησαν και η επιχείρηση άλλαξε ιδιοκτήτη, περνώντας στα χέρια του αγαπητού Παύλου (Πωγός). «Να μυρίσει ο τάφος του», λέει συχνά ο Χρύσανθος με συγκίνηση μακαρίζοντας τον άνθρωπο που τον βοήθησε στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Τούρκικη εισβολή. Ο Πωγός διακρίνοντας το μεράκι και την αγάπη του Χρύσανθου για την Αθηναϊκή Γωνιά, γύρω στο 1983 του εμπιστεύεται την επιχείρηση.

Η Αθηναϊκή Γωνιά, στέκι ή αλλιώς ‘’hot spot’’ για την εποχή της ήταν πέρασμα προς το κέντρο της Λευκωσίας. Είχε γίνει πλέον παράδοση το «πάμε να φάμε γύρο, ρε φίλε, πριν πάμε κάτω». Λειτουργούσε ως εστιατόριο με κυπριακά εδέσματα ή ως «Take away», έχοντας ως κύριο πιάτο τον ξακουστό βοδινό γύρο με τη μυστική συνταγή, αλλά και τις μοναδικές σε μέγεθος (μεγάλες) σιεφταλιές της κυρίας Ελευθερίας.

Το 1999 ο χώρος που βρισκόταν η Αθηναϊκή Γωνιά, το σινεμά Αθήναιο και τα γύρω κτίρια απαλλοτριώνονται. Αναγκαστικά το θρυλικό για τις τότε εποχές εστιατόριο, σβήνει τις μηχανές του γύρου και κλείνει τις πόρτες του προσωρινά. Μετά από πάροδο 18 μηνών βρίσκει στέγη στην οδό Δήμου Ηροδότου, σε ένα μικρότερο χώρο. Χωρίς να αλλοιώνει την γνωστή σπιτική συνταγή προσφέρει ξανά βοδινό γύρο, ενώ στο μενού προστίθεται και γύρος κοτόπουλο.

Ο κ. Χρύσανθος Βιολάρης σήμερα στα 73 του

Η σύζυγός του κ. Ελευθερία
Σήμερα, στα 73 του χρόνια ο άλλοτε «ιδιόρρυθμος» για πολλούς τότε Χρύσανθος, μαζί με την σύζυγό του Ελευθερία, έχουν παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά τους, κληροδοτώντας τους όλα τα μυστικά και τη συνταγή του θρυλικού γύρου. Κυρίως όμως, έχουν καταφέρει να μεταδώσουν την αγάπη και το πάθος τους για το καλό φαγητό, μέσα από τη γνώση, την εμπειρία και την παράδοση που μετρά 70 και πλέον χρόνια, στο παλαιότερο γυράδικο της Λευκωσίας.
Τα παιδιά της οικογένειας μαζί με καλούς φίλους και συνεργάτες, με μεράκι όρεξη και αγάπη, με συνέπεια και ευθύνη στην προετοιμασία, στην παρασκευή, στο ψήσιμο και στο σερβίρισμα του γύρου, συνεχίζουν με χαμόγελο, θετική ενέργεια και καλή διάθεση για να σας αποδείξουν πως έχουν μάθει πολύ καλά όλα αυτά που τους δίδαξαν οι γονείς τους...
Σχετικά
Ο θρυλικός Billy Walker στην Κύπρο για δύο μοναδικά GlenAllachie Whisky Masterclasses
Δύο events που απευθύνονται τόσο στους αφοσιωμένους λάτρεις του whisky και στους επαγγελματίες του χώρου όσο και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος τη φιλοσοφία πίσω από ένα από τα πιο δυναμικά ανεξάρτητα ονόματα του σημερινού Scotch whisky.
Ανακαλύψαμε μια (απάχικη) κρυμμένη αυλή στη Λευκωσία, που σερβίρει καλοφτιαγμένο μεζέ με €18
Μια μικρή όαση στον Στρόβολο, με δέντρα, λουλούδια και τραπέζια στρωμένα με καρό τραμεζομάντιλα
Οι Φούρνοι ΖΟΡΠΑΣ παρουσιάζουν το «Πες Αλεύρι!»
Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δημοτικά σχολεία
Οι 12 πιο "δυνατές" γαστρονομικές αφίξεις που θα συζητηθούν το φθινόπωρο
Οι πιο hot εστιατορικές αφίξεις του καλοκαιριού στην Κύπρο, που θα συζητηθούν το φθινόπωρο
Vino Cultura Daily: Το καθημερινό food concept του Vino Cultura
Φρέσκο, χειροποίητο φαγητό, φτιαγμένο καθημερινά με έμφαση στην ποιότητα των υλικών.
Το Ιστορικόν: Μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στην παραδοσιακή ταβέρνα, με έμφαση στην εξαιρετική πρώτη ύλη και τα cosy φθινοπωρινά πιάτα
Το ταβερνείο που τα έχει όλα: ατμόσφαιρα, αυθεντική γεύση και δροσιά!
Δημοφιλές burgerάδικο επέστρεψε στο χωριό μετά από έξι χρόνια!
Το Παλιομέτοχο τρώει ξανά μπέργκερ από τον Burger Guy
Royal Ris - Margarita: Πενήντα χρόνια γεύσης στην καρδιά των Φοινικούδων
Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια στον πολυσύχναστο δρόμο των Φοινικούδων, που αξίζει να επισκεφθείς
Ο Αδάμος έβαλε το Λιοπέτρι στον χάρτη του American-style burger
Ένα food truck που ξεκίνησε από την πλατεία του Λιοπετρίου και φαίνεται πως έχει ακόμη αρκετά χιλιόμετρα να διανύσει.
Το ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ συνεχίζει να γράφει το δικό του κεφάλαιο στο Fig Tree Bay
Με θέα τα κρυστάλλινα νερά του Fig Tree Bay, το εστιατόριο συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις, τοπικά προϊόντα και κυπριακή φιλοξενία, σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει εξίσου σε ένα χαλαρό μεσημεριανό ή σε μια βραδινή έξοδο
Το Fogo BBQ ξαναστήνει τη φουκού στο κέντρο για δύο steak nights
Ο διάσημος chef Jeffrey Hoffens, που έχει κάνει τάση το ψήσιμο στη φωτιά σε εξωτερικό χώρο, επιστρέφει στη Λευκωσία