Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2019
Σε πείσμα των καιρών και εκείνων που μας θέλουν αδιάφορους εμείς αντέχουμε, ονειρευόμαστε και πάμε όπου μας πάει η καρδιά μας.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Εκεί που σήμερα υψώνεται το κτήριο του Θ.Ο.Κ., υπήρχε το παλαιό Γ.Σ.Π. Λίγα μέτρα πιo πάνω, στο σταυροδρόμι του μνημείου του Μιχαήλ Καραολή, στη γωνιά πού δημιουργούσε το θερινό και χειμερινό σινεμά «Αθήναιο», βρισκόταν το εστιατόριο «Αθηναϊκή Γωνιά».
Η ιστορία λέει ότι το εστιατόριο, που ονομάστηκε έτσι για χάρη της Αθηνάς, συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη Ανδρέα Ιωάννου εξ Ελλάδος, ξεκίνησε να λειτουργεί γύρω στο 1948.

Το 1972, ο νεαρός τότε Χρύσανθος Βιολάρης από το χωριό Σύσκληπος της Κερύνειας, προσλαμβάνεται στο εστιατόριο ως κόφτης γύρου με μισθό £2 τη βδομάδα. Τα χρόνια κύλησαν και η επιχείρηση άλλαξε ιδιοκτήτη, περνώντας στα χέρια του αγαπητού Παύλου (Πωγός). «Να μυρίσει ο τάφος του», λέει συχνά ο Χρύσανθος με συγκίνηση μακαρίζοντας τον άνθρωπο που τον βοήθησε στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Τούρκικη εισβολή. Ο Πωγός διακρίνοντας το μεράκι και την αγάπη του Χρύσανθου για την Αθηναϊκή Γωνιά, γύρω στο 1983 του εμπιστεύεται την επιχείρηση.

Η Αθηναϊκή Γωνιά, στέκι ή αλλιώς ‘’hot spot’’ για την εποχή της ήταν πέρασμα προς το κέντρο της Λευκωσίας. Είχε γίνει πλέον παράδοση το «πάμε να φάμε γύρο, ρε φίλε, πριν πάμε κάτω». Λειτουργούσε ως εστιατόριο με κυπριακά εδέσματα ή ως «Take away», έχοντας ως κύριο πιάτο τον ξακουστό βοδινό γύρο με τη μυστική συνταγή, αλλά και τις μοναδικές σε μέγεθος (μεγάλες) σιεφταλιές της κυρίας Ελευθερίας.

Το 1999 ο χώρος που βρισκόταν η Αθηναϊκή Γωνιά, το σινεμά Αθήναιο και τα γύρω κτίρια απαλλοτριώνονται. Αναγκαστικά το θρυλικό για τις τότε εποχές εστιατόριο, σβήνει τις μηχανές του γύρου και κλείνει τις πόρτες του προσωρινά. Μετά από πάροδο 18 μηνών βρίσκει στέγη στην οδό Δήμου Ηροδότου, σε ένα μικρότερο χώρο. Χωρίς να αλλοιώνει την γνωστή σπιτική συνταγή προσφέρει ξανά βοδινό γύρο, ενώ στο μενού προστίθεται και γύρος κοτόπουλο.

Ο κ. Χρύσανθος Βιολάρης σήμερα στα 73 του

Η σύζυγός του κ. Ελευθερία
Σήμερα, στα 73 του χρόνια ο άλλοτε «ιδιόρρυθμος» για πολλούς τότε Χρύσανθος, μαζί με την σύζυγό του Ελευθερία, έχουν παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά τους, κληροδοτώντας τους όλα τα μυστικά και τη συνταγή του θρυλικού γύρου. Κυρίως όμως, έχουν καταφέρει να μεταδώσουν την αγάπη και το πάθος τους για το καλό φαγητό, μέσα από τη γνώση, την εμπειρία και την παράδοση που μετρά 70 και πλέον χρόνια, στο παλαιότερο γυράδικο της Λευκωσίας.
Τα παιδιά της οικογένειας μαζί με καλούς φίλους και συνεργάτες, με μεράκι όρεξη και αγάπη, με συνέπεια και ευθύνη στην προετοιμασία, στην παρασκευή, στο ψήσιμο και στο σερβίρισμα του γύρου, συνεχίζουν με χαμόγελο, θετική ενέργεια και καλή διάθεση για να σας αποδείξουν πως έχουν μάθει πολύ καλά όλα αυτά που τους δίδαξαν οι γονείς τους...
Σχετικά
Η λαμπερή πλευρά του κυπριακού αμπελώνα σε δύο μοναδικές ετικέτες
Κομψότητα, φινέτσα και κυπριακός χαρακτήρας σε κάθε φυσαλίδα
Ανοίγει ξανά τις πόρτες του αγαπημένο αγρόκτημα της Κύπρου – Επιστρέφει από τις 21 Ιουνίου
Με νέο τρόπο λειτουργίας, κυπριακό πρόγευμα, παιδότοπο και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας υποδέχεται και πάλι μικρούς και μεγάλους.
Το Μουντιάλ σερβίρεται (ήδη) στο Maison Anemi
Ζήσε τον παλμό του Μουντιάλ με ειδικό μενού στο δημοφιλές μπιστρό της Λεμεσού
Μια ξεχωριστή βραδιά στο οινοποιείο, με cocktails και πιάτα με πρωταγωνιστές τα αμπελόφυλλα
Εποχιακά cocktails εμπνευσμένα από το αμπέλι και σπιτικό φαγητό με πρωταγωνιστή το αμπελόφυλλο
Καλοκαίρι σημαίνει «Ιστορικόν»
Το αγαπημένο ταβερνείο υποδέχεται τον Ιούνιο με παραδοσιακές συνταγές, καλό κρασί και αυθεντική φιλοξενία
Διαμονή μέσα στον αμπελώνα: Το οινοποιείο της Πάφου που σε καλεί για γευσιγνωσία και διαμονή
Αυτήν την εμπειρία, πρέπει να τη ζήσεις
Chef Talks: Κωνσταντίνε Δημοσθένους, τι σε έκανε να πεις “ναι” στην κουζίνα του Amaracus στο Minthis Resort;
O Chef de Cuisine του εστιατορίου Amaracus, μας για πρώτη ύλη, φύση και αυθεντικότητα
Ξέφρενοι ρυθμοί και καλό κρασί στο Οινοποιείο Τσιάκκας
Πήγαμε στο "Wine me Not" festival στο υπέροχο Πελένδρι και ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία με καταπληκτική εικόνα, ατμόσφαιρα, οινοποσία και γαστρονομία
Μάθαμε πότε ανοίγει το πρώτο Sumosan στην Κύπρο
Το εμβληματικό ιαπωνικό εστιατόριο και το εξαίσιο blend παράδοσης και μαγειρικής καινοτομίας του προσγειώνονται μέσα στο The Landmark Nicosia, Autograph Collection
Óris Fire Kitchen & Bar: Η πιο ατοσφαιρική dinner & drinks εμπειρία της Λεμεσού βρισκεται στο Trilogy
Ένας χώρος που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια dining εμπειρία.
Μια βραδιά όπου το κρασί, η μνήμη και η παράδοση της Κύπρου ζωντάνεψαν στο Minthis
Η εκδήλωση ένωσε ανθρώπους του κρασιού, του πολιτισμού και της φιλοξενίας
Ένας νέος poolside προορισμός έρχεται στο νησί για τα πιο κομψά καλοκαιρινά βράδια
Ένας νέος adults-only καλοκαιρινός προορισμός κάνει πρεμιέρα στη Λάρνακα