Top Stories , Arts & Culture

Μάθε πότε ανοίγει το Μουσείο Χαρακτικής στη Λευκωσία

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο τέλος του μήνα, η ιστορία του νέου μουσείου χαράσσεται με τη σπουδαία έκθεση

Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2019

Μέσα σε έναν παλαιό χώρο, που άλλοτε λειτουργούσε ως φούρνος, βάζει τα θεμέλια του Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Με μια τέχνη που χαρακτηρίζεται από μαζικότητα και που απευθύνεται στο λαό, ο εν λόγω χώρος ανοίγει τις πόρτες του και μεταλαμβάνει το κοινό με την χαρακτική του.
 
Έτσι, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο τέλος του μήνα, η ιστορία του νέου μουσείου χαράσσεται με τη σπουδαία έκθεση: «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο».

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόκειται για μια έκθεση δυτικής χαρακτικής, η οποία ξεκινά από τον 16ο αιώνα και έναν από τους σημαντικότερους χαράκτες της δυτικής σχολής. Μια διαδρομή έργων, η οποία μας οδηγεί στον 20ο αιώνα και την Κύπρο, με το Τηλέμαχο Κάνθο. Με αυτή την έκθεση ξεκινά τη λειτουργεία του το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Ωστόσο, περίπου κάθε έξι μήνες θα γίνεται αλλαγή των εκθέσεων, αφού στη διάθεση του το μουσείο κατέχει μια συλλογή μεγαλύτερη των 3.000 έργων.     

Το μουσείο, συνέχισε ο κ. Τσαγγάρης, θα λειτουργήσει στην πρώτη του φάση, αξιοποιώντας του υφιστάμενους χώρους, καθώς δεν υπήρξε η δυνατότητα να επεκταθεί και να διαμορφωθούν οι αυλές. «Το 2014 έγινε μια συμφωνία μεταξύ του δήμου Λευκωσίας και της Σχολής – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή με στόχο να δημιουργηθεί ένα ανάλογο μουσείο στην πρωτεύουσα. Ο δήμος παραχώρησε το κτήριο στην οδό Αμμοχώστου και τα έξοδα για τις αρχιτεκτονικές – μουσειολογικές μελέτες, τις μετατροπές και εργασίες ανέλαβε η Σχολή Χαμπή».

Για το λόγο αυτό, προ ημερών το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, κάλεσε το κοινό να στηρίξει τις προσπάθειες του και οι φίλοι του να σταθούν δίπλα του. «Όταν δημιουργούνταν η Σχολή - Μουσείο στα Πλατανίστεια, είχε ανακοινωθεί η πώληση κάποιων έργων χαρακτικής με σκοπό τη οικονομική στήριξη για την αποπεράτωση του έργου. Ο κόσμος στάθηκε διπλά σε αυτή την ιδέα και για αυτό το λόγο και τώρα, στη δημιουργεί του μουσείου της πρωτεύουσας απευθυνθήκαμε στον κόσμο».

Όπως εξηγεί, το κοινό και αυτή τη φορά αγκάλιασε την προσπάθεια. «Προσφέρονται δύο μεταξοτυπίες. “O ληνός του Χαρίλαου στο Όμοδος” στην ειδική τιμή των €180. Δόθηκαν 300 αντίτυπα και πλέον έχουν πουληθεί τα 260». Το δεύτερο έργο είναι η αυθεντική λινογραφία «Παραμύθια της Κύπρου», κοινή χαρακτική δημιουργία του Χαμπή και της Ελένης Παναγίδου, στην ειδική τιμή των €120. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή: info@hambisprintmakingcenter.org.cy και το τηλέφωνο: 25222772. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close