Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2019
Ο Henri Belolo, ο οποίος ίδρυσε τους Village People και ήταν ο συνδημιουργός των κλασικών επιτυχιών του συγκροτήματος, Y.M.C.A., Macho Man και In the Navy, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.
Η Scorpio Music, η οποία ιδρύθηκε από τον Henri Belolo, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Γάλλος τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός πέθανε στις 3 Αυγούστου. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου του.


Ποιος ήταν ο Henri Belolo
Γεννημένος το 1936 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο με μητέρα μοντέλο και πατέρα ναυτικό, ο Γάλλος τραγουδοποιός μεγάλωσε ακούγοντας αμερικανική ποπ και αφρικανική έθνικ μουσική. Ξεκίνησε να εργάζεται ως DJ, μετακόμισε στο Παρίσι ως μουσικός παραγωγός και μερικά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Εκεί συνάντησε τον παραγωγό, επίσης από το Μαρόκο και μελλοντικό επιχειρηματικό εταίρο, Jacques Morali. Μαζί, οι δύο καλλιτεχνικοί πράκτορες βοήθησαν στην ίδρυση του ντίσκο κινήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη. Ήταν συνιδρυτές και μάνατζερ του εξαμελούς γκρουπ, Village People που εκτοξεύθηκε σε ποπ κουλτούρα με τεράστιες επιτυχίες.
Με έμφαση στην επιτηδευμένη εμφάνιση και στο ομοερωτικό στυλ με στολές χαρακτήρων – οικοδόμος, ποδηλάτης, καουμπόι, στρατιώτης και Ινδιάνος – οι Village People έγιναν γρήγορα φαινόμενο της ποπ μουσικής. Το YMCA έγινε αμέσως ύμνος της LGBTQ κοινότητας, στην οποία ανήκε και ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Belolo που ήταν ομοφυλόφιλος και πέθανε από AIDS το 1991.
Αν και ο Belolo δεν ήταν ομοφυλόφιλος, είδε την εικόνα της μπάντας να ενσωματώνει το ξέγνοιαστο πνεύμα των πάρτι της κοινότητας τα χρόνια πριν από την επιδημία του AIDS.
Οι Belolo και Morali βοήθησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης να γίνουν δημοφιλή το breakdancing και το hip hop στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με το συγκρότη Break Machine από τη Νέα Υόρκη.
Σχετικά
Οι επιτυχίες του Michael Jackson υπό το φως των κεριών στο Θέατρο Παλλάς
Οι συναυλίες Candlelight φέρνουν στη Λευκωσία ένα αφιέρωμα στον βασιλιά της ποπ, με κουαρτέτο εγχόρδων και αγαπημένα τραγούδια.
«Με τους στίχους σου Λευτέρη»: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο
Το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα φιλοξενήσει την παράσταση μουσικής, λόγου και εικόνας « Με τους στίχους Λευτέρη» με το σχήμα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι»
Ο βραβευμένος πιανίστας Pavle Krstic για πρώτη φορά στην Κύπρο
Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος τον υποδέχεται στις 11 Νοεμβρίου στο The Shoe Factory, με έργα Σοπέν, Ραχμάνινοφ, Χιναστέρα, ντε Σεβεράκ και Στραβίνσκι.
Το CHUNKY FUNKY εκπροσωπεί την Κύπρο στο 10th European Jazz Festival στο Κατάρ
Το κυπριακό instrumental project παρουσιάζει την πρωτότυπη μουσική του στο Katara Cultural Village στις 5 Νοεμβρίου 2026
Οι Thirty Seconds to Mars έρχονται για πρώτη φορά, στην Κύπρο με την περιοδεία «A Beautiful Lie vs This Is War 2027»!
Στις 4 Ιουνίου 2027, στο Σπύρος Κυπριανού Αρένα, στη Λεμεσό, για μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη σε δύο εμβληματικά άλμπουμ της καριέρας τους
Κώστας Τουρνάς και Διονύσης Τσακνής φέρνουν «Το Ροκ το Ελληνικό» σε Πάφο και Λεμεσό
Δύο βραδιές με τραγούδια που σημάδεψαν εποχές και δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.
Η Josephine η πρόταση της Heaven Music στο ΡΙΚ για την Eurovision 2027
Το ΡΙΚ θα πραγματοποιήσει εσωτερική επιλογή για τον εκπρόσωπο, από όσους καλλιτέχνες προτείνουν οι δισκογραφικές εταιρείες
Η Diana Tishchenko συναντά τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Η βραβευμένη βιολονίστρια ερμηνεύει το Κοντσέρτο του Barber υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης το Adagio για έγχορδα και την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.
Η Αρτέμης Κυριακοπούλου έρχεται στο Ella Music House
Μια φωνή που μαγεύει. Από αυτό το Σάββατο, δύο φορές τον μήνα.
East Cyprus Music Meetings: δωρεάν συζητήσεις και εργαστήρια για τη μουσική βιομηχανία που φέρνουν κοντά μουσικές κοινότητες από όλο το νησί
Η πρωτοβουλία φέρνει κοντά μουσικούς, τραγουδοποιούς, παραγωγούς, διοργανωτές συναυλιών και άλλους επαγγελματίες του μουσικού χώρου στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έρχεται στην Κύπρο για 3 μουσικές βραδιές με τίτλο «Τώρα»
Οι μελωδίες του Κώστα Κακογιάννη και η ποίηση του Πάμπου Κουζάλη συναντούν τη φωνή του σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, την 1η, 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Ο Ηλίας Βρεττός στο Monte Caputo για το «Wish for the Stars»
Mια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, αγαπημένα τραγούδια και εντυπωσιακές ερμηνείες