21-27 March 2019
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Green Book

Το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας φιλμ τουPeter Farrelly από σήμερα στους κινηματογράφους!

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019

Δύο αταίριαστοι άνδρες. Δύο αντίθετοι κόσμοι. Ένας "ατσαλάκωτος", πλούσιος, ιδιοφυής Αφροαμερικανός βιρτουόζος πιανίστας και ένας άξεστος, λαϊκός, τσαμπουκαλάς, λίγο ρατσιστής αλλά καταβάθος καλόκαρδος Ιταλοαμερικάνος μπράβος/οδηγός από το Bronx, ξεκινούν ένα road trip από τη Νέα Υόρκη με κατεύθυνση τον βαθύ Αμερικανικό Νότο (άντρο των φυλετικών διακρίσεων), τη δεκαετία του '60. Μέσα από αυτό το -γεμάτο συγκινήσεις- ταξίδι συναντούν τον ρατσισμό, διάφορους κινδύνους, αλλά και ανθρωπιά και αναγκάζονται να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μία διαδρομή ζωής, ανακαλύπτοντας ότι αυτά που τους ενώνουν, είναι τελικά πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.  

Το "Green Book" (Το Πράσινο βιβλίο αφορά τον οδηγό καταλυμάτων αποδοχής μαύρων στην νότια επικράτεια της Αμερικής) του Peter Farrelly έκανε τη μεγάλη έκπληξη στην 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, κερδίζοντας 3 χρυσά αγαλματάκια: Πρωτότυπου Σεναρίου. Β' Ανδρικού Ρόλου (Mahershala Ali) και φυσικά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αφήνοντας πίσω του το μεγαλο φαβορί "Roma" του Alfonso Cuaron.  

Είναι το "Green Book" όντως η καλύτερη ταινία του 2018; Όχι, δεν είναι. Αξίζει να το δεις; Χωρίς καμία αμφιβολία! Η ταινία του Farrelly (ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Bobby σκηνοθέτησαν στο παρελθόν blockbuster κωμωδίες όπως "Κάτι Τρέχει με την Μαίρη" και "Ο Ηλίθιος και Πανηλίθιος") δεν παύει να είναι μία πολύ όμορφη και συγκινητική (αληθινή) ιστορία. Μια απλή μεν, αλλά καλογυρισμένη ταινία, που αγγίζει σημαντικά θέματα όπως η διαφορετικότητα, η βία και ο ρατσισμός... με το γάντι.  130' λεπτά κυλούν κυριολεκτικά σαν νεράκι με το φιλμ να μην κάνει πουθενά "κοιλιά"! 

Πάνω απ' όλα όμως το "Green Book" έχει δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και η χημεία τους στο φιλμ είναι πραγματικά εκρηκτική! 

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, Viggo Mortensen, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο πολυσχιδής και ταλαντούχος ηθοποιός είναι. Μπορεί να έχασε το χρυσό αγαλματάκι από τον Rami Malek, αλλά σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις ως Tony Lip. Ήταν μεγάλη πρόκληση για τον Δανό στην καταγωγή ηθοποιό να ενσαρκώσει έναν τόσο κόντρα ρόλο (αρχικά είπε όχι για το ρόλο) και να "μεταμορφωθεί" σε έναν αγροίκο Ιταλοαμερικανό, με τη σωστή προφορά και attitude. Και τα κατάφερε πολύ, πολύ καλά! Είναι απλά απολαυστικός! 

Από την άλλη, ο Mahershala Ali ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία του και δικαίως κέρδισε (τόσο σύντομα μετά το "Moonlight") για δεύτερη φορά το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Οι κριτικοί μάλιστα τον έχουν χαρακτηρίσει ήδη ως τον νέο "Sidney Poitier". Ο Αφροαμερικανός ηθοποιός υποδύεται τον Dr. Don Shirley, έναν μουσικό παγκόσμιας κλάσης. Δείχνει να τα έχει όλα, αλλά πίσω από το ατσαλάκωτο και αριστοκρατικό προφίλ του, κρύβεται ένας άνθρωπος μόνος. Ο Ali ξεχωρίζει με τη λιτή και συγκροτημένη ερμηνεία του και ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσους σπουδαίους ρόλους ακόμα θα μας χαρίσει στο μέλλον! 

 

Καθ 22.15

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close