Δημοσιεύτηκε στις 01 Αυγούστου 2019
ΕΝΑΡΞΗ προβολών για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού την Πέμπτη 1η Αυγούστου, με το ντοκιμαντέρ Marianne and Leonard: Words of Love. Το απόλυτο μουσικό ρομάντζο με τα θρυλικά τραγούδια του Leonard Cohen, αλλά και μία πειραματική μικρού μήκους ταινία συνθέτουν το πρόγραμμα της πρώτης φεστιβαλικής μέρας.
Μαγνητική Βίβλος, ΙΙ του Σωφρόνη Σωφρονίου (8:30μ.μ.)
Ο συγγραφέας και γνωστός κινηματογραφόφιλος Σωφρόνης Σωφρονίου επιστρέφει και φέτος στο Φεστιβάλ με ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, τη Μαγνητική Βίβλο ΙΙ. Αποσπάσματα από το πειραματικό έργο του Jean-Daniel Pollet, Méditerranée (1963), αναμειγνύονται με ηχογραφήσεις πεδίου και αρχειακό υλικό σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης και ανασύνθεσης της προσωπικής και συλλογικής μνήμης.
Marianne and Leonard: Words of Love (9μ.μ.)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LB6nIzPf9r8
Πρώτο για φέτος προβάλλεται στις 9μ.μ. το ντοκιμαντέρ Marianne and Leonard: Words of Love, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Nick Broomfield.
Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τρυφερές λεπτομέρειες από τον έρωτα του θρυλικού τραγουδοποιού Leonard Cohen με τη Νορβηγίδα μούσα του, Marianne Ihlen, που κέρδισε την αθανασία μέσα από τα τραγούδια «So Long Marianne» και «Bird on the Wire», και έγινε η πηγή έμπνευσης για τους βαθιά συναισθηματικούς στίχους που απηχούν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα ταξίδι έμπνευσης που ξεκινά την δεκαετία του ’60 από την Ύδρα, όπου έζησαν μαζί για δέκα χρόνια.
ΠΑΡΤΥ Έναρξης
Μετά από τις προβολές, το Φεστιβάλ καλεί όλους στο πάρτυ έναρξης που θα στηθεί στον εξωτερικό, υπαίθριο χώρο του Χαρουπόμυλου Λανίτη, με τον Σωφρόνη Σωφρονίου στα decks. H βραδιά θα κλείσει με after party και τον DJ Νiccolas G, στο μπαρ Sousami (Κιτίου Κυπριανού 8).

The Sun Panics, Loop Screenings (5 - 8 Αυγούστου, 6.30 - 11.00μ.μ.)
Από Δευτέρα (5/8) μέχρι Πέμπτη (8/8), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που αποτίνει φόρο τιμής στην πρωτοπόρο σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό και φωτογράφο Agnès Varda (1951-2019). Η προβολή ξεκινά με την ταινία Du Côté de la Côte (1958), ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της Varda που γυρίστηκε στη Γαλλική Ριβιέρα για το Γαλλικό Γραφείο Τουρισμού, και συνεχίζει με πρόσφατες ταινίες σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίες πραγματεύονται τη θεματική των ‘ειδυλλιακών διακοπών’. Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με τo The Island Club. Επιλογή ταινιών: Ντενίζ Αραούζου.
Το πρόγραμμα προβολών είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy.
Eίσοδος: €2 ανά ταινία, €25 (Κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις ταινίες)
Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο | Tickets at the door
Υπότιτλοι: Eλληνικοί + Αγγλικοί σε όλες τις ταινίες
Για περισσότερες πληροφορίες: Tηλέφωνο 99 517 910, e-mail: lemesosdocs@gmail.com, www.filmfestival.com.cy, instagram "@lemesosdocfest", και στο Facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Φεστιβάλ στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.
Σχετικά
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το «Angel Heart» γίνεται σειρά με τον Ζακ Έφρον
Η κλασική, πλέον, ταινία του Άλαν Πάρκερ από το 1987 μετατρέπεται σε τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή τον Ζακ Έφρον, για λογαριασμό του HBO.
«Disclosure Day»: Οσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει δυναμικά στην επιστημονική φαντασία με το «Disclosure Day», μία από τις πιο πολυσυζητημένες κινηματογραφικές κυκλοφορίες του 2026, που ήδη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον χάρη στα πρώτα trailer και τις θετικές αντιδράσεις από τις δοκιμαστικές προβολές.