Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2019
To κρατικό κανάλι της Ανδόρρας RTVA απέκλεισε την επιστροφή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2020 όπως διαβάζουμε από τη σελίδα του Ogae Greece. Τελευταία φορά, ο φορέας συμμετείχε στο διαγωνισμό της Μόσχας το 2009.
Ο OGAE Andorra αναφέρει ότι το RTVA έχει αποκλείσει την επιστροφή στον διαγωνισμό για το 2020. Ο εθνικός τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας απαντώντας σε ερώτηση του σωματείου στο Twitter δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχουν σχέδια να επιστρέψουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
ους τελευταίους μήνες, υπήρξε αυξημένη φημολογία, ότι η Ανδόρα μπορούσε να επιστρέψει στο διαγωνισμό. Αυτό προέκυψε από τις αναφορές ότι ο τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας θα είναι ανοικτός να συνεργαστεί με τον καταλανικό τηλεοπτικό οργανισμό TV3 σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι το RTVA είχε προσεγγιστεί από την EBU για να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2015, με αφορμή τα 60 χρόνια του θεσμού. Ωστόσο, και τότε η απάντηση ήταν αρνητική. Το RTVA είχε αποσυρθεί από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μετά τον διαγωνισμό του 2009 λόγω οικονομικών δυσκολιών στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στο αποκορύφωμά του, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την EBU για να εξοικονομήσει κόστος.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το eurovision-spain.com, ο Γενικός Διευθυντής του RTVA εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση για επιστροφή έχει ως στόχο την υποστήριξη του έθνους ώστε να επιστρέψει. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: <<Η Eurovision είναι ένα θέμα εθνικό και παρόλο που η συμμετοχή της Ανδόρρας, είναι τελικά απόφασή μου, η υποψηφιότητα πρέπει να γεννηθεί από πολιτική βούληση και τους πολίτες>>.
Λίγα λόγια για την μικρή ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό…
Η Ανδόρρα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού από τις Ημιτελικές φάσεις!
Ξεκίνησε να διαγωνίζεται το 2004 με πρώτη συμμετοχή της το pop κομμάτι «Jugarem a estimar-nos» που τραγούδησε η Marta Roure. Έκτοτε συμμετείχε άλλες πέντε φορές αφού το 2009 η Susanne Georgi ήταν η τελευταία εκπρόσωπος της στον διαγωνισμό με την συμμετοχή «La teva decisió (Get a Life)».
Σχεδόν όλες οι συμμετοχές της Ανδόρρας ήταν ερμηνευμένες στα Καταλανικά, την επίσημη γλώσσα της χώρας, με τρεις από αυτές να έχουν και χρήση Αγγλικών λέξεων στους στίχους τους.
Η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ η Ανδόρρα είναι η 12η στον Ημιτελικό της Eurovision 2007 χάρη στους Anonymous και το δυναμικό «Salvem el món» ενώ η χαμηλότερη είναι η 23η (και τελευταία) θέση στον Ημιτελικό του 2006, στην Αθήνα με το «Sense tu» της Jenny. Μια ξεχωριστή στιγμή στις συμμετοχές της Ανδόρρας στη Eurovision ήταν όταν το 2005 φωνητικά στη συμμετοχή «La mirada interior» έκανε η Ισπανίδα ερμηνεύτρια Anabel Conde η οποία δέκα χρόνια νωρίτερα είχε τερματίσει 2η στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την πατρίδα της.
Πηγή: OGAE Greece
Σχετικά
Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης
Ο δημοφιλής τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ελπίς
Γιάννης Βαρδή, Έλενα Αναγιωτού και Άκης Δείξιμος σε μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Τρεις ξεχωριστές φωνές, μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Δύο συναυλίες με εκκλησιαστικούς ύμνους, σε δύο εκκλησίες μνημεία της Unesco
«Άδουσα εικών»: Μουσική περιήγηση σε Ναούς - Μνημεία της UNESCO -
Μια ξεχωριστή συναυλία με τον εξαίρετο πιανίστα και συνθέτη, Σταύρο Λάντσια
Λυρικές συνθέσεις του πιανίστα Σταύρου Λάντσια και απρόσμενες διασκευές των Led Zeppelin, The Doors, L. V. Beethoven και Ennio Morricone
Josephine, Κώστας Μακεδόνας και Locomondo σε τρεις μεγάλες (δωρεάν) συναυλίες στην Αγία Νάπα
Η Αγία Νάπα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Μεσογείου
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής
Μια μουσική «Αγκαλιά» στο Αρχοντικό της Αξιοθέας
Οι κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί Vincent Peirani και Émile Parisien συναντούν την τζαζ με το τανγκό στη συναυλία «Abrazo» στη Λευκωσία
Οι εμβληματικές «Σπουδές» του Philip Glass ζωντανεύουν στη Λευκωσία
Ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Ράμι Σαριεντίν παρουσιάζει τις δέκα συνθέσεις του πρώτου βιβλίου των «Etudes» σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου
Η Antigoni επιστρέφει στην Κύπρο για ένα μοναδικό live στη Λευκωσία
Η εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision 2026 φέρνει την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία της στο Garden Day & Night
4 συναρπαστικές συναυλίες στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
Από τις 2-14 Οκτωβρίου το The Shoe Factory στη Λευκωσία θα φιλοξενήσει τέσσερις μοναδικές και άκρως πολυκύμαντες συναυλίες
Οι Notes Live επιστρέφουν με έναν κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη
Ένα μεγάλο όνομα ταξιδεύει στην Κύπρο την νέα σεζόν