Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2019
Η ολοκλήρωση του πρώτου ημιτελικού του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον έδωσε το εισιτήριο σε Κύπρο και Ελλάδα για τον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στο Τελ Αβίβ. Μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα πέρασαν στον τελικό ακόμη οκτώ χώρες που είναι οι: Αυστραλία, Ισλανδία, Εσθονία, Λευκορωσία, Σερβία, Τσεχία, Σαν Μαρίνο και Σλοβενία. Ο δεύτερος ημιτελικός που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού σε αυτόν συμμετέχουν τα μεγάλα φαβορί θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου. Ο χθεσινός τελικός δημιούργησε πολλά νέα δεδομένα και φέρνει αρκετές ανατροπές στα προγνωστικά με τα γραφεία στοιχημάτων να αλλάζουν συνεχώς τις αποδόσεις των χωρών. Ποιες είναι ομως οι χώρες φαβορί, ποια τα αουτσάιντερ και πού βρίσκονται Κύπρος και Ελλάδα;
Ο πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού μας οδηγεί σε τέσσερα συμπεράσματα: Πρώτον, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε φέτος για μία εντυπωσιακή Γιουροβίζιον αφού χθες βράδυ είδαμε αρκετά σκηνοθετικά λάθη, πλάνα αλλά και μία όχι και τόσο φαντασμαγορική σκηνή. Δεύτερον, τα γραφεία στοιχημάτων, έπεσαν αρκετά έξω στις προβλέψεις τους αφού η Πορτογαλία και το Βέλγιο έμειναν έξω ενώ το Σαν Μαρίνο που του έδιναν πολύ χαμηλές αποδόσεις κατάφερε να περάσει στον τελικό μαζί με την Εσθονία κάνοντας έτσι την έκπληξη. Τρίτον, η Κύπρος θα δυσκολευτεί πάρα πολύ στον τελικό αφού έχει να ανταγωνιστεί μεγαθήρια όπως η Ολλανδία, η Ρωσία, η Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιταλία. Και τέταρτο για άλλη μία φορά η Γιουροβίζιον μας αποδεικνεύει πόσο απρόβλεπτη είναι.
To μεγάλο φαβορί του φετινού διαγωνισμού, ο Laurence Duncan τραγουδά Arcade για την Ολλανδία
Τι αλλάζει στα προγνωστικά
Όσον αφορά στην κορυφή δεν υπάρχει καμία μεταβολή αφού η Ολλανδία παραμένει αν και με απώλειες στην πρώτη θέση ενώ στη δεύτερη θέση έχει εδραιωθεί η Σουηδία. Η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση και άνοδο είναι η Αυστραλία που εντυπωσίασε χθες βράδυ με την σκηνική της παρουσία στον πρώτο ημιτελικό. Ακολουθεί ακόμη ένα πολύ δυνατό φαβορί η Ρωσία ενώ στην 5η θέση συναντούμε τη Γαλλία που είχε ανάλογη πορεία με την Αυστραλία και αναμένεται να μπει στην τριάδα.
Αν και φαίνεται ότι η νίκη πάει στην Ολλανδία εντούτοις οι συνεχείς ανατροπές θα μας οδηγήσουν σε μία βραδιά θρίλερ στον τελικό αφού φέτος οι μνηστήρες για τη νίκη είναι πολλοί. Από το παιχνίδι της νίκης δεν μπορούμε να αφήσουμε απέξω την Ισλανδία που χθες βράδυ ήταν εντυπωσιακή και βρίσκεται στην 6η με σημαντική άνοδο τις τελευταίες ώρες και ακολουθούν το Αζερμπαϊτζάν, η Ιταλία, η Ελβετία και η Μάλτα με τις πρώτες 3 χώρες να μπορούν να φτάσουν ακόμη και στη νίκη.
Εκτός δεκάδας Κύπρος και Ελλάδα
Αν και η Κύπρος κατάφερε να περάσει χθες στον τελικό και να πραγματοποιήσει μία πολύ καλή εμφάνιση εντούτοις δεν κατάφερε να γοητεύσει τα γραφεία στοιχημάτων και να τις δώσουν καλύτερες αποδόσεις αφήνοντάς την στη 12η θέση χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα που βρίσκεται μία θέση πάνω από την Κύπρο με αρκετές πιθανότητες για τη δεκάδα.
Μετά τον πρώτο ημιτελικό, άνοδο αρχίζουν να έχουν η Σερβία, με μία εντυπωσιακή μπαλάντα και προβλέπουμε πως θα ανέβει ακόμη περισσότερο, η Τσεχία αλλά και η Λευκορωσία.
Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος και πολύ δυνατός ημιτελικός όπου λαμβάνουν μέρος πολλά από τα μεγάλα φαβορί της φετινής Γιουροβίζιον.
Οι χώρες που πέρασαν στον μεγάλο τελικό είναι:
Ελλάδα
Κύπρος
Αυσταλία
Σερβία
Ισλανδία
Λευκορωσία
Τσεχία
Σαν Μαρίνο
Σλοβενία
Εσθονία
Οι χώρες του δεύτερου ημιτελικού είναι:
Αρμενία
Ιρλανδία
Μολδαβία
Ελβετία
Λετονία
Ρουμανία
Δανία
Σουηδία
Αυστρία
Κροατία
Μάλτα
Λιθουανία
Ρωσία
Αλβανία
Νορβηγία
Ολλανδία
Βόρεια Μακεδονία
Αζερμπαϊτζάν
Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.
Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- οι «Big Five» και το Ισραήλ.
Σχετικά

Δωρεάν παραδοσιακά προϊόντα και κυπριακά ποτά με μουσική από τον Στέφανο Πελεκανή
Μία ξεχωριστή εκδήλωση με μουσική, γεύσεις και κυπριακά ήθη

Η Ισπανία αποφασίζει επίσημα την απόσυρση από τη Eurovision 2026 αν συμμετάσχει το Ισραήλ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο, όταν η EBU θα αποφασίσει αν το Ισραήλ θα παραμείνει ή θα αποκλειστεί

Η Δέσποινα Βανδή ξεσηκώνει απόψε την Πανεπιστημιούπολη
Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα ετοιμάζεται να τραγουδήσει «Όσα Αγαπάει» στη Λευκωσία

Μπουζούκια Αθήνα 2025-2026: Τα καλύτερα νυχτερινά σχήματα του χειμώνα έρχονται
Διασκέδαση με αγαπημένους μας καλλιτέχνες στην ελληνική πρωτεύουσα

«Μουσική στην πόλη»: Μια μοναδική μουσική εμπειρία στην καρδιά της Λευκωσίας
Πλάι στα φωτισμένα ενετικά τείχη

Η εκρηκτική Λένα Ζευγαρά έρχεται στην Κύπρο για μία μοναδική βραδιά
Με αγαπημένες ελληνικές επιτυχίες

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός Παναγιώτης Λοΐζου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ο γυμναστής που έγινε μουσικός, μαθαίνοντας μόνος του να παίζει κιθάρα και λαούτο

Δημήτρης Μεσημέρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία του στην Λευκωσία
Μας παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «ΤΙΚ ΤΑΚ»,

Διπλή αποθέωση για την Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο με πάνω από 130.000 θεατές [ΒΙΝΤΕΟ]
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη δεύτερη sold out συναυλία

Ο Λιούις Καπάλντι επιστρέφει στις μεγάλες σκηνές μετά τη μάχη με το σύνδρομο Τουρέτ
Η συγκινητική στιγμή στο Γκλάστονμπερι το 2023

STARLIGHT 1: Δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες έρχονται στην Κύπρο
Ο βιολιστής και μαέστρος Thomas Zehetmair και η λαμπρή βιολίστα Ruth Killius

Ο πολυβραβευμένος 17χρονος τενόρος, Ιωάννης Λιβανός, για μία συναυλία στην Λευκωσία
«Για Ένα Όνειρο Ζούμε» με μια βραδιά που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη