Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2019
Με εξαιρετικές ταινίες, με πρωταγωνιστές μικρούς υπερήρωες και σημαντικά εργαστήρια έρχεται από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου, το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2019, το οποίο συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2019, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 14 ετών και στόχο έχει να ενισχύσει την αντιληπτική, αισθητική, νοητική ωρίμανση των νέων θεατών. Τα παιδιά, μέσα από τη γνωριμία τους με τον παγκόσμιο, ποιοτικό κινηματογράφο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, όχι μόνο ταινίες, αλλά και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, με αξιόλογους εκπαιδευτές, επαγγελματίες του χώρου, που στοχεύουν να αποτελέσουν πηγή́ έμπνευσης και καλλιέργειας της φαντασίας και των συναισθημάτων τους.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρι με εκπαιδευτή τον ηθοποιό Ανδρέα Τσέλεπο με θέμα «Υποκριτική στην Κάμερα». Σε δεύτερο εργαστήρι, στις 13 και 14 Απριλίου, με εκπαιδεύτρια την σκηνοθέτιδα/παραγωγό του BBC Laura Gaynor (θα υπάρχει ελληνική μετάφραση) θα εκπαιδευτούν στη χρήση της Κάμερας του Κινητού. Το εν λόγω εργαστήρι θα περιλαμβάνει τεχνική κινηματογράφησης, σκηνοθεσίας και μοντάζ ταινίας με κινητό (smartphone as a camera)», ενώ στις 14 Απριλίου, διοργανώνεται και τρίτο εργαστήρι με τίτλο «Κινηματογραφική Αφήγηση στον Κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (Storytelling in VR)», και εκπαιδευτή τον Δώρο Πολυδώρου.
Επίσης, το φεστιβάλ ξεκινά από φέτος συνεργασία με την παιδική έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου - Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus). H φετινή, πρώτη συνεργασία θα περιλαμβάνει μια παρουσίαση - Eισαγωγή στην Tέχνη του Κινουμένου Σχεδίου, και στη συνέχεια, ένα εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους μικρή ταινία με τη βοήθεια μιας ομάδας επαγγελματιών από το Animafest Cyprus. Tον γενικό συντονισμό του εργαστηρίου και την ευθύνη της παρουσίασης θα έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Animafest Cyprus, Γιώργος Τσαγγάρης. Στην παρουσίαση και το εργαστήρι θα συμμετέχουν οι διακεκριμένοι Κύπριοι δημιουργοί του Animation Μιχάλης Παπανικολάου, Κατερίνα Παντέλα, Ανδρέας Ρωσσίδης, Πασχάλης Πασχάλη και Ρεβέκκα Στυλιανού.
Ο Μιχάλης Παπανικολάου και η Κατερίνα Παντέλα θα μιλήσουν για την δημιουργική διαδικασία παραγωγής των μουσικών φιλμ κινουμένου σχεδίου που δημιούργησαν για τα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή, με γενικό τίτλο “Ο Tεμπέλης Δράκος”.
Η παρουσίαση και το εργαστήρι θα διεξαχθούν στο Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία, την Κυριακή 14 Απριλίου.
Τα εργαστήρια αναμένεται, όπως και στα προηγούμενα φεστιβάλ, να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία, καθώς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ολόκληρη της διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μέχρι και την προβολή της στη μεγάλη οθόνη.
Παράλληλα το Φεστιβάλ διοργανώνει προβολές για Δημοτικά και Γυμνάσια καθώς και δυο ανοικτές προβολές για το ευρύ κοινό. Η διοργάνωση εξασφάλισε τα δικαιώματα για πέντε εκπληκτικές-πολυβραβευμένες ταινίες από σημαντικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους. Η φετινή επιλογή των ταινιών έγινε με γνώμονα την κοινή θεματική των παιδιών που είναι οι υπερήρωες ανάμεσά μας. Παιδιά που τα βάζουν με μια ασθένεια, που αντιμετωπίζουν με θάρρος δύσκολες καταστάσεις στην οικογένεια τους, τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους, τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό ή τις φοβίες τους.
Στόχος είναι, τα παιδιά να απολαύσουν τις ταινίες, να κερδίσουν σημαντικά εφόδια και παραδείγματα ζωής αλλά παράλληλα να τις θυμούνται για πολύ καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις προβολές θα γίνονται σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του κινηματογράφου και οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.
Περισσότερες πληροφορίες το κοινό θα μπορεί να βρει στη σελίδα cyprusfilmdays.com, στο fb CFDchildren, στο τηλ. 70008242, και στο ηλ.ταχυδρομείο cyprusfilmdaysyouth@gmail.com
Σχετικά
Η Ζεντάγια διεκδικεί το πρώτο της Οσκαρ με το «Dune: Part Three»
Η Warner Bros. ετοιμάζεται να προωθήσει τη Ζεντάγια στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου για το τρίτο μέρος του «Dune», σε μια απόφαση που αποκαλύπτει πολλά για τη θέση της Τσάνι στην πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ.
Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στο ψυχολογικό θρίλερ «Bunker»
Στη νέα ταινία του Φλοριάν Ζελέρ, μια αμφιλεγόμενη επαγγελματική πρόταση δοκιμάζει τον γάμο ενός ζευγαριού ύστερα από 17 χρόνια κοινής ζωής.
Η Charli XCX στην επόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η ποπ σταρ εντάσσεται στο καστ του «What Happens at Night», ενός γοτθικού ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς.
Τα γυρίσματα του «Heat 2» μεταφέρονται για το 2027
Ο Μάικλ Μαν καθυστερεί την έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου σίκουελ, το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει στον κόσμο του «Heat» με ένα εντυπωσιακό καστ και προϋπολογισμό 165 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην τελική ευθεία για τον νέο Τζέιμς Μποντ: Τέσσερις ηθοποιοί διεκδικούν τον ρόλο
Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό, δεν αποκλείεται οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν πριν από το τέλος του έτους
Γκουίνεθ Πάλτροου: Επιστρέφει στη μικρή οθόνη με μια ιστορία για την απώλεια και την εκδίκηση
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά «The Apology» του Netflix, σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ.
Οι 3 νέες ταινίες που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στο σινεμά
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας δίνουν αφορμή για μια έξοδο μπροστά στη μεγάλη οθόνη.
Οι Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις επιστρέφουν με το «The Mummy: The Book of the Dead»
Η τέταρτη ταινία του franchise αποκτά επίσημο τίτλο και προγραμματίζεται για τις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2027, με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο να επιστρέφει για πρώτη φορά μαζί μετά δεκαέξι χρόνια.
Το «Hold Onto Me» της Μυρσίνης Αριστείδου στη Shortlist των European Film Awards 2027
Μια ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, με την ταινία να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.
Ο Πολ Βερχόφεν στο πλευρό του Τζέιμς Γουάν για τη νέα σειρά «RoboCop»
O Ολλανδός δημιουργός επιστρέφει στο σύμπαν του «RoboCop» συμμετέχοντας στη νέα τηλεοπτική εκδοχή που ετοιμάζει ο Τζέιμς Γουάν για το Amazon Prime.
Ο Αλ Πατσίνο θα τιμηθεί με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών
Αποτελεί τιμή για εμένα η αναγνώριση από το SAG-AFTRA, καθώς γιορτάζει την πορεία μου, σχολίασε ο 86χρονος ηθοποιός
Beatles: Τέσσερις ταινίες σε τέσσερις εβδομάδες – Το «κινηματογραφικό γεγονός» του Σαμ Μέντες
Κάθε ταινία προορίζεται να λειτουργεί αυτόνομα, αφηγούμενη την ιστορία ενός από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος. Ποια θα είναι η σειρά κυκλοφορίας.