Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2019
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theater του Λος Άντζελες. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή (η πρώτη ήταν το 1989).
Η τελετή ξεκίνησε με τους θρυλικούς Queen να ανεβαίνουν στη σκηνή και να ξεσηκώνουν το κοινό στην αίθουσα με τις μεγάλες τους επιτυχίες. Μαζί τους και ο Adam Lambert.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στο τέλος της βραδιάς, αφού το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε το αουτσάιντερ "Green Book" του Peter Farrelly (και όχι το "Roma" που ήταν το απόλυτο φαβορί) με τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία αφηγείται την (αληθινή) φιλία ενός λευκού Ιταλοαμερικάνου και ενός μαύρου εστέτ μουσικού πίσω στα 60s σε μια περιοδεία στον Αμερικάνικο Νότο που θα φέρει στην επιφάνεια τα (ακόμη) ανοιχτά τραύματα μιας ολόκληρης χώρας.
Αριθμητικά οι ταινίες που ξεχώρισαν ήταν το "Bohemian Rhapsody" κερδίζοντας 4 χρυσά αγαλματάκια, ενώ από 3 απέσπασαν το "Roma", "Black Panther" και το "Green Book". Μεγάλος "χαμένος" της βραδιάς ήταν η υποψήφια για 10 Όσκαρ ταινία "The Favourite" του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία κέρδισε μόλις 1 βραβείο.
Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alfonso Cuaron κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το οποίο παρέλαβε από τον περσινό νικητή, επίσης Μεξικανό, Guillermo del Toro. Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας του Cuaron μετά το 'Gravity' (2013), όπου έγινε ο πρώτος Λατινοαμερικάνος σκηνοθέτης που κέρδισε το εν λόγω βραβείο.
Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν να είναι το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία του ο Rami Malek κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του ως Freddie Mercury στο 'Bohemian Rhapsody'. Κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν την Glenn Close να παίρνει το βραβείο μετά από 7 υποψηφιότητες, η Βρετανίδα ηθοποιός Olivia Colman για το ρόλο της Βασίλισσας Άννας στο 'The Favourite' του Γιώργου Λάνθιμου (περιορίστηκε μόνο σε αυτό το βραβείο) ήταν τελικά η μεγάλη νικήτρια στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου!
Εκπλήξεις δεν είχαμε ούτε στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου, με την Regina King να κερδίζει το βραβείο για το 'If Beale Street Could Talk' και τον Mahershala Ali το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο 'Green Book'. O Ali έγινε ο δεύτερος έγχρωμος ηθοποιός μετά τον Denzel Washington που έχει στην κατοχή του δύο Όσκαρ ερμηνείας (το πρώτο κέρδισε το 2016 για το 'Moonlight').
Tο Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου κέρδισε όπως ήταν αναμενόμενο ο Spike Lee για το ' BlacKkKlansman', ενώ την έκπληξη έκανε το 'Green Book' το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου (και όχι το 'The Favourite').
O Ludwig Göransson κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για το υπέροχο soundtrack που συνέθεσε για το 'Black Panther', ενώ Καλύτερο Τραγούδι αναδείχτηκε φυσικά το 'Shallow' της Lady Gaga από την ταινία 'A Star is Born'.
Καμία έκπληξη και στο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το οποίο πήγε στο Μεξικό και στην ταινία 'Roma' του Alfonso Cuaron, ενώ το 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Καλύτερη Ταινία: Green Book
Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron (Roma)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
Α' Γυναικείος Ρόλος: Olivia Colman (The Favourite)
Β' Ανδρικός Ρόλος: Mahershala Ali (Green Book)
Β' Γυναικείος Ρόλος: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Πρωτότυπο Σενάριο: Green Book
Διασκευασμένο Σενάριο: BlacKkKlansman
Φωτογραφία: Alfonso Cuaron (Roma)
Μοντάζ: Bohemian Rhapsody
Ξενόγλωσση Ταινία: Roma (Μεξικό)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Μουσική: Black Panther (Ludwig Göransson)
Τραγούδι: Shallow (A Star is Born)
Ντοκιμαντέρ: Free Solo
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Period. End of Sentence.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Black Panther
Ενδυματολογία: Black Panther
Οπτικά Εφέ: First Man
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Vice
Ηχητικό Μοντάζ: Bohemian Rhapsody
Ηχητικό Μιξάζ: Bohemian Rhapsody
Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Bao
Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: Skin
Σχετικά
Το πρώτο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύφθηκε
Η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Marvel ξεκίνησε, καθώς το πρώτο επίσημο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύπτει την πιο φιλόδοξη σύμπραξη ηρώων στην ιστορία του MCU.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πάνω από 264 εκατ. δολάρια έσοδα το πρώτο Σαββατοκύριακο που προβλήθηκε
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250 εκατομμύρια δολάρια και η προώθησή της 125 εκατομμύρια δολάρια
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Τρέιλερ «Mayday»: Ράιαν Ρέινολντς και Κένεθ Μπράνα σε ψυχροπολεμική κωμωδία!
Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε μια buddy κωμωδία τοποθετημένη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Μπρέντα Φρίκερ: Πέθανε η «κυρία με τα περιστέρια» από το Home Alone – Η πορεία της ως το Χόλιγουντ και η «κατάρα των Όσκαρ»
Η Φρίκερ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι»
Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μαγεία του καλοκαιρινού ουρανού
Mια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές Cinema Under the Stars, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ματ Ριβς, Ρόμπερτ Πάτινσον και teaser για το «The Batman Part II»
Διότι μπορεί το έργο να μετατέθηκε για το 2028, αλλά κάπως πρέπει να μείνει η φωτιά αναμμένη.
«I Play Rocky»: Η ιστορία της ταινίας που καθιέρωσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Το πρώτο τρέιλερ
Η απόλυτη περιπέτεια ενός αουτσάιντερ. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1976. Απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων
Το πρώτο τρέιλερ του νέου ιστορικού δράματος του Πολ Γκρίνγκρας έφτασε, με τον Αντριου Γκάρφιλντ να ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της μεσαιωνικής Αγγλίας.
Ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει στη σκηνοθεσία με το πολυαναμενόμενο sequel του «Τεντέν»
Υστερα από δώδεκα χρόνια μακριά από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους, ο Πίτερ Τζάκσον επιβεβαίωσε ότι η επόμενη κινηματογραφική του δουλειά θα είναι η συνέχεια του «Τεντέν».
Οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους New York Times
Η λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες δημιουργήθηκε μετά από την ψηφοφορία 500 σκηνοθετών, σταρ και άλλων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Ο «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» επιστρέφει - Ετοιμάζεται το reboot της ταινίας
Η νέα παραγωγή θα βασίζεται στην πρώτη ταινία του 1984