Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018
Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο», μια ισλανδική/γαλλική/ουκρανική συμπαραγωγή, κέρδισε το 12ο κινηματογραφικό βραβείο LUX, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ και δήλωσε:
«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον κινηματογραφικό μας διαγωνισμό, αφιερωμένο από το 2007 στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: την οικουμενικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, την ένταξη και την ανεκτικότητα και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η απονομή του βραβείου LUX δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί, τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους, όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων που κάλυψαν.
Οι ταινίες των φιναλίστ επικεντρώνονται σε τρία βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης: τον κίνδυνο του ακραίου εθνικισμού την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση.. Διαφορετικά στο είδος («genre») και το θέμα, αυτές οι ταινίες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε:
«Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παρόντες σκηνοθέτες και σεναριογράφους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών των ταινιών και στην επιτυχία αυτής της έκδοσης του βραβείου LUX. Παρουσιάζοντάς μας τις προσωπικές σας και νέες απόψεις για αυτήν την Ευρώπη μας, συμβάλλετε σημαντικά στην πολιτική συζήτηση που λαμβάνει χώρα καθημερινά σε αυτό το θεσμό».
Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» (πρωτότυπος τίτλος: Kona fer í stríð) του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον, μία πολιτική ταινία, φεμινιστικό έπος και μύθος, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή σα παθιασμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Η πρωταγωνίστρια βλέπει τις πολιτικές της πεποιθήσεις να αμφισβητούνται όταν το σχέδιο της να υιοθετήσει παιδί γίνεται πραγματικότητα.
Οι άλλες δύο ταινίες που ήταν υποψήφιες για το βραβείο του 2018 ήταν:
Η άλλη πλευρά των πάντων της Μίλα Τούραλιτς
ΣΤΥΞ του Βόλφγκανγκ Φίσερ (Γερμανία/Αυστρία)
Η αντιπρόεδρος του ΕΚ Evelyne Gebhardt (Σοσιαλιστές, Γερμανία) θα δώσει συνέντευξη τύπου από κοινού με την πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού Petra Kammerevert (Σοσιαλιστές, Γερμανία) και τους σκηνοθέτες των τριών ταινιών την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 15.00 (τοπική ώρα), στο Στρασβούργο.
Σχετικά
To «Κράτα με» της Μυρσίνης Αριστείδου βάζει πλώρη για τα Όσκαρ
Η επίσημη επιλογή της Κύπρου για τα Όσκαρ
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Οι Rolling Stones ετοιμάζουν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία
Eνα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ ετοιμάζεται να μεταφέρει την πολυτάραχη διαδρομή του στη μεγάλη οθόνη.
Ολική επαναφορά: Πρώτες πληροφορίες για το (νέο) reboot του «Star Trek»
Η νέα ταινία του δημοφιλούς franchise θα διαθέτει νέους χαρακτήρες και το ύφος θα είναι επηρεασμένο από ταινίες όπως το «Training Day» και το «Crimson Tide»!
Το βραβευμένο στο Sundance “Hold Onto Me” (Κράτα Με) συναντά το κοινό της Κύπρου
Από τις sold-out προβολές και το Audience Award του Sundance, στις μεγάλες οθόνες της Κύπρου. Από τις 17 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους K-Cineplex σε όλη την Κύπρο
«La Bola Negra»: Η πολυσυζητημένη ταινία των Καννών έρχεται στο Netflix – Με φόντο τη ζωή και τον θάνατο του Λόρκα
Οι δύο δημιουργοί της ταινίας, γνωστοί ως «Los Javis», κέρδισαν το Βραβείο Σκηνοθεσίας του φεστιβάλ.
Αυτές είναι οι 4 κυπριακές ταινίες που πάνε στο 49ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 157 ταινίες μικρού μήκους
Λίαμ Νίσον: Κινηματογραφική επιστροφή με το θρίλερ δράσης «Κωδικός Τεχεράνη»
Το κυνήγι του χρήματος οδηγεί σε μια νέα επικίνδυνη αποστολή
4 νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους
Αγωνία σε ιλιγγιώδες ύψος, σκοτεινός Πινόκιο, προϊστορικές περιπέτειες και ένας σπουδαίος Willem Dafoe συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού
Στην όμορφη αυλή του Έρμα για θερινό σινέμα και τον Σεπτέμβριο
Τις Δευτέρες του Σεπτέμβρη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει υπέροχες ταινίες, με ελεύθερη είσοδο
EXPLICIT: Το νέο τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα του Ριάλτο
Θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026 και θα περιλαμβάνει ταινίες που τόλμησαν να ανοίξουν νέους δρόμους στη γλώσσα του σινεμά
Tο σίκουελ του «Once Upon A Time in Hollywood» με τον Μπραντ Πιτ απέκτησε τίτλο και ημερομηνία πρεμιέρας
Ο Cliff Booth, ο θρυλικός κασκαντέρ και βετεράνος πολέμου που χάρισε στον Μπραντ Πιτ το πρώτο του Όσκαρ ερμηνείας στο «Once Upon a Time in Hollywood» του Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη