Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2018
Οι Ξυλόφουρνοι Έλενας μας προτείνουν αυτό το Πάσχα να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή τους και να φτιάξουμε μοσχομυριστές φλαούνες με προζύμι (το αυθεντικό προζύμι των Παραδοσιακών Προϊόντων Έλενας).
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 κιλά αλεύρι χωριάτικο (εντόπιο)
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
2 γρ. μέχλεπι (καλά αλεσμένο)
2 γρ. μαστίχα (καλά αλεσμένη)
1 φλ. λάδι
1 φλ. φυτικό βούτυρο
Προζύμι (στο μέγεθος 2 αβγών)
Γάλα χλιαρό για το ζύμωμα
Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό τυρί φλαούνας
1/2 κιλό χαλούμι ώριμο, αιγοπρόβειο
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ. αλεύρι
12 αβγά
Προζύμι (στο μέγεθος 2 αβγών)
2 γρ. μέχλεπι (καλά αλεσμένο)
2 γρ. μαστίχα (καλά αλεσμένη)
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
Ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο
1 φλ. σταφιδάκια (προαιρετικά)
Για την επάλειψη
2-3 αβγά καλά χτυπημένα
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση: Τρίβεις το χαλούμι 1-2 μέρες προηγουμένως, για να στεγνώσει και να 'σηκώσει' πιο πολλά αβγά. Είναι σημαντικό να ετοιμάσεις τη γέμιση από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες προηγουμένως, ώστε να γίνει σωστά η ζύμωση των υλικών. Έπειτα προσθέτεις το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μέχλεπι και τη μαστίχα και ανακατεύεις καλά. Στη συνέχεια κτυπάς καλά τα αβγά και κάνεις ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτεις το προζύμι και ρίχνεις μέσα τα αβγά. Τρίβεις με τα δάχτυλα καλά-καλά, ώστε να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτεις όσα αβγά χρειαστεί, για να γίνει η ζύμη μάλλον σφιχτή. Την επόμενη μέρα προσθέτεις το μπέικινγκ πάουντερ, τον δυόσμο και τα σταφιδάκια (προαιρετικά) και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αβγά.
Για τη ζύμη: Βάζεις σε μια λεκάνη το αλεύρι (πάντα κοσκινισμένο), προσθέτεις το αλάτι, το μπέικινγκ πάουντερ, το μέχλεπι, τη μαστίχα και ανακατεύεις καλά τα υλικά. Προσθέτεις το λάδι και 'ρυζιάζεις' (δηλαδή τρίβεις το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να μετατραπεί σε μικρούς σβόλους σαν ρύζι). Στη συνέχεια προσθέτεις το προζύμι και το χλιαρό γάλα για να διαλυθεί και ζυμώνεις, μέχρι να γίνει μια ζύμη κανονική. Αφήνεις τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει. Έπειτα ανοίγεις λεπτά φύλλα πάχους 1/2 εκατοστού και κόβεις πίτες στρογγυλές, στο μέγεθος που επιθυμείς. Βάζεις στο κέντρο την ανάλογη γέμιση και κλείνεις στο σχήμα που θέλεις τις φλαούνες. Πριν τις ψήσεις τις αφήνεις για λίγο να φουσκώσουν, τις αλείφεις με κτυπημένο αβγό και τις πασπαλίζεις με σουσάμι. Τις ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΙ ΕΛΕΝΑΣ
Έγκωμη: (22264314) Κυριάκου Μάτση, 48, 2409 (δρόμος Coca Cola). Δ-Κ 06.00-22.00.
Παλλουριώτισσα: (22877187) Αιγέως 30, 1035 (απέναντι από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας). Δ-Κ 06.00-22.00.
Αρεδιού: (22634571) Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 11 (δρόμος Παλαιχωρίου). Δ-Κ 05.30-21.30.
Facebook: Paximadia Elenas
Σχετικά

Το Memento Mori πάει Balza και αλλάζει φιλοσοφία
Από το νεοκλασικό της Αδαμάντιου Κοραή στον 7ο όροφο, για όλο το καλοκαίρι.

Ο βραβευμένος Φίλιππος βάζει και φέτος το οφτό στον φούρνο
Μπίρα, οφτό και καλοκαίρι πάνε μαζί!

Μία βραδιά στην υπέροχη βεράντα του SeaNatra Lounge Bar & Restaurant!
Το SeaNatra ανανέωσε το μενού του και η ομάδα του Check in Cyprus το επισκέφθηκε και κατέγραψε τις γευστικές εντυπώσεις της από το νέο μενού
Το Jamie Oliver Kitchen Λεμεσού παρουσιάζει: Ένα ξεχωριστό Wine Tasting με Santa Margherita
Το Jamie Oliver Kitchen Λεμεσού, σε συνεργασία με το Vinologie, σας προσκαλεί σε μια συναρπαστική οινική εμπειρία στην πανέμορφη Μαρίνα Λεμεσού!

Η Λεμεσός αποχαιρετά τον Sam's Food
Ο ιδρυτής του θρυλικού Sam's Food, Σαμ Έιντ, απεβίωσε χθες, 30 Απριλίου

Πλούσιο μπουφέ την Πρωτομαγιά σε 7 εστιατόρια σε πόλεις και χωριά
Εφτά καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Ένα νέο στέκι στη Λευκωσία παντρεύει την κυπριακή σχάρα με παραδοσιακές περσικές γεύσεις
Η νέα άφιξη της πρωτεύουσας θα μας μαγειρεύει περσική κουζίνα


Μία από τις πιο νόστιμες αλυσίδες πίτσας, βγαίνει αύριο ξανά στον δρόμο
Mάθε πού θα κάνει τις επόμενές του στάσεις

15 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρια και θαλασσινά την αργία της Πρωτομαγιάς
Η αργία της 1ης Μαΐου θα μας βρει με μαλάκια και γευστικά πιάτα θαλασσινών στο τραπέζι μας

Grand opening για το νέο μπεργκεράδικο της Λάρνακας με δωρεάν μπέργκερ και ποτά
Μία νέα πρόταση για τους φίλους του καλού μπέργκερ

Οι Dudes φτιάχνουν αλύπητα burgers στη νέα άφιξη της πόλης
Ένα νέο μπεργεράδικο μόλις άνοιξε και μας συστήνεται