Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2018
Το όνειρο του Αντώνη Μαρκουλλή να δημιουργήσει μια αυθεντική, κυπριακή ταβέρνα, μα και η αγάπη του για τις παραδοσιακές, μαμαδίστικες γεύσεις, συνετέλεσαν στη γένεση του Δίστρατου. Μια λιτή και απέριττη ταβερνούλα, βαλμένη σε ένα γραφικό δίστρατο, στο απόλυτο κέντρο της λαϊκής συνοικίας Λυμπιών, που με την καλοκαιρία σε θέλει να διαλέγεις ένα από τα ουκ ολίγα τραπέζια της περιτριγυρισμένης με ψηλή βλάστηση, αυλής.

Τα τριγωνικά σκίαστρα, ο όμορφος φωτισμός των λυγερόκορμων δέντρων και το σιντριβάνι, θα παίξουν κι αυτά το ρόλο τους στην ολοκλήρωση του αισθητικού παζλ, αλλά και θα ευφράνουν την διάθεση, για να γιομίσεις το πιάτο σου με άφθονη φρεσκοκομμένη σαλάτα με ρόκα, μαρούλια και φέτα, σπιτικές αλοιφές για καλή όρεξη και τσακιστές ελιές που δεν έχεις ξαναφάει.
Το ζεστό χωριάτικό κουλούρι σου που μοσκοβολά σουσάμι, θα γίνει ευθύς ένα, με το σχαροψημένο σου λουκάνικο, μα και με το ορθά ψημένο χαλούμι ή με το τραγανό, γεμιστό μανιτάρι. Μια τοπική μπύρα ή ένα καλό κόκκινο ή λευκό κρασί, οπωσδήποτε θα πρέπει να μπει στα ποτήρια και της δικής σου παρέας που ήδη κτυπά παλαμάκια στους μουσικάντηδες του Δίστρατου, οι οποίοι φροντίζουν με τα λαϊκορεμπέτικά τους, να ξεσηκώνουν όλες τις παρέες. Άμα φτάσουν τα κουπέπια της μαμάς Ευδοκίας, πάρε ξανά τα πιρούνια ανά χείρας για να προλάβεις το μερίδιό σου, μα πράξε το ίδιο γοργά με την άφιξη των ιδανικών ψημένων χοιρινών σουβλακιών και μοσχομυριστών σιεφταλιών.

Μην αγνοήσεις διόλου τα δυοσμονοτισμένα κολοκύθια με αυγά, το μαριναρισμένο κοτοφιλετάκι σχάρας, που θα σε κάνει να ζητήσεις τη συνταγή και φυσικά το λευκόχρωμο τηγανιτό κουνέλι με πατάτες μούρλια. Φύλαξε τα εύγε σου για το τέλος, γιατί το κλέφτικο αρνάκι της μάμας Ευδοκίας και του υιού Αντώνη, είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει.
Θα το αγαπήσεις:
> Για την απίστευτα μεγάλη, πράσινη του αυλή, που θα σου θυμίσει πλατεούλα χωριού, μα και για τον λιτό, του ενδοχώρο που θα σε ζεστάνει το χειμώνα με το όμορφό του τζάκι.
> Γιατί όλα του τα πιάτα είναι αυθεντικά κυπριακά, αγγιγμένα όλα τους με μπόλικη δόση αγάπης για την τοπική κουζίνα.
> Μα φυσικά για το προσωπικό στυλ εξυπηρέτησης από τα άτομα της οικογένειας του Αντώνη, για τις ζωντανές, λαϊκορεμπέτικες βραδιές, μα και γιατί οι τιμές του, είναι τόσο λογικές, που κάθε εβδομάδα θα είσαι εκεί.
Τι να δοκιμάσεις:
Ο μεζές του μαγαζιού, αποτελεί την καλύτερη οδό για να γνωρίσεις τις γεύσεις της κυπριακής κουζίνας. Αν θες να πας στοχευμένα, επέλεξε τα χοιρινά του σουβλάκια, τις αρωματικές του σιεφταλιές και το μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας. Το κλέφτικο αρνάκι με πατάτες που λιώνουν στο στόμα σου, θα σου προκαλέσουν γευστικό παραλήρημα.
(99918127) Ανδρέα Βαρνάβα 2, Λύμπια. Παρ-Σ 20.00-23.00 & Κ 12.00 – 15.00
Σχετικά
Στασάνδρου-Πινδάρου: Οι 22 καλύτερες στάσεις για φαγητό, ποτό και καφέ στην πρωτεύουσα
Από brunch και specialty coffee μέχρι street food, cocktails και δημιουργική κουζίνα — οι δύο πιο ζωντανοί δρόμοι της πρωτεύουσας τα έχουν όλα
Το πετρόκτιστο στέκι με την ατμοσφαιρική αυλή ανοίγει ξανά
Ανοίγει ξανά με νέα διεύθυνση, διατηρώντας όμως τις αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και τη ζεστή ατμόσφαιρα που αγαπήσαμε.
Η επιστροφή που περιμέναμε…
Η έξοδος για καλό ψάρι βρίσκει και πάλι τον ιδανικό της προορισμό
To πιο ατμοσφαιρικό spot για βραδινές εξόδους, κάτω από τα αστέρια
Το Garden Day & Night θα αποτελέσει και φέτο το απόλυτο σημείο για έξοδο, για καλό φαγητό, κοκτέιλ και διασκέδαση
Τα 4 νέα ταβερνάκια που μας περιμένουν για υπέροχο μεζέ
Άνοιξαν και σε περιμένουν με ανοιξιάτικη διάθεση και πίστεψέ μας, αν τα επισκεφτείς θα τα λατρέψεις
Ένα ξεχωριστό lunch experience αφιερωμένο στις μαμάδες
Την Κυριακή 10 Μαΐου στο πρωτευουσιάνικο Crosta Nostra
Ο Άνταμ Κοντοβάς έρχεται Κύπρο για ένα (πολλά υποσχόμενο) Four Hands Dinner
KUZUBA x Adam Kodovas, Ex Machina Athens - Μία βραδιά, δύο κουζίνες, ένα ξεχωριστό Four Hands Dinner
Η Καλύτερη Σεφ του πλανήτη δεν πήγε ποτέ σε σχολή μαγειρικής και ήξερε να βράζει μόνο μακαρόνια
Η μοναδική περίπτωση της κορυφαίας Άνα Ρος δεν έχει άλλη όμοια της στον κόσμο.
Το νέο, άκρως εντυπωσιακό, γαστρονομικό hot spot της πόλης λέγεται Sova Bistrot
Ένα all day bistrot που συνδυάζει φινέτσα και γεύση
Το Henry’s by Columbia αναδεικνύει το business lunch στην καρδιά της Λευκωσίας
Εκπρόσωποι των media γνώρισαν από κοντά τη νέα μεσημεριανή πρόταση του χώρου, μέσα από ένα γεύμα αφιερωμένο στη γεύση, τη φιλοξενία και τη σύγχρονη επαγγελματική καθημερινότητα
Η Λευκωσία, για 6 μέρες, θα γίνει ο παράδεισος των burger lovers!
Το αγαπημένο Burger Week επιστρέφει πιο μεγάλο, πιο γευστικό και πιο απολαυστικό από ποτέ
Τέλος εποχής για αγαπημένη ταβέρνα στο χωριό - Το νέο παραδοσιακό ταβερνάκι που παίρνει τη θέση της
Η αγαπημένη ταβέρνα στο Πραστειό Αυδήμου περνά σε νέα εποχή και το νέο της κεφάλαιο μόλις άνοιξε