Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2018
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση για ένα θέμα που απασχόλησε τις κοινωνίες της Ευρώπης στις αρχές του 19ου αιώνα και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα επίκαιρο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση σε έμπνευση της γνωστής τραγουδοποιού Ευσταθίας, που συνδυάζει μουσική και θέατρο, η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 12 Μάϊου 2018 στις 20:00 στο θέατρο Άνοιξη στο Καϊμακλί.
Ένα θρυλικό έντυπο μιας σημαντικής προσωπικότητας του 19ου αι., συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση. «Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.
Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.
Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος, ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.
Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες καθώς και τραγούδια διάσπαρτα μέσα στην παράσταση με συγκεκριμένη θεματική μέχρι να φτάσει στο «τώρα» με ένα φρέσκο τραγούδι που έγραψε η Ευσταθία για το φινάλε της παράστασης.
Τέλος, η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη γυναικεία μορφή, άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της αληθινή ιστορία νιώθοντας την ανάγκη να δικαιωθεί η ίδια και μαζί μ’ αυτήν όλες οι γυναίκες της γενιάς της που δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στην οικία Κατακουζηνού, ένα από τα πρώτα φιλολογικά σαλόνια της Αθήνας. Στην Κύπρο, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παραχωρεί το Θέατρο «Άνοιξη» για την υλοποίηση ακόμα μιας πολιτιστικής δράσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Λίγα λόγια για την Καλλιρρόη Παρρέν
Γεννήθηκε το 1861 στην Κρήτη, στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. H Kαλλιρρόη Παρρέν απέκτησε καλλιέργεια και γλωσσομάθεια θητεύοντας στη Σχολή Σουρμελή στον Πειραιά, ύστερα στην εκεί γαλλική Σχολή Καλογραιών και τέλος στο Αρσάκειο, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1878. Αμέσως ανέλαβε τη διεύθυνση του παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό, όπου έμεινε 2 χρόνια.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, γαλλοαγγλικής καταγωγής δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη, ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Η συναναστροφή της με προσωπικότητες που προσέρχονταν στο φιλολογικό της σαλόνι, η ενημέρωσή της για τα πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής της και, ιδιαίτερα, η γνωριμία της με τον δημοσιογραφικό κόσμο επέδρασαν στη ζωή της καταλυτικά: «[...] παρακολουθούσα τας συζητήσεις των δημοσιογράφων και σιγά σιγά εξύπνησε μέσα μου και πάλιν ο πόθος να γράψω, όπως αυτοί, όχι μόνον για τον εαυτόν μου αλλά και για τους άλλους.»
Έτσι, με εκδότρια την Παρρέν και με πολλές εκλεκτές συνεργάτιδες, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1887 η «Εφημερίς των Κυριών», το πρώτο γυναικείο έντυπο στην ελληνική επικράτεια. Γνώρισε μεγάλη κυκλοφορία, πρωτοστάτησε σε κινήσεις γυναικείες, αλλά και εθνικές. Την τριαντάχρονη έκδοσή της διέκοψε το ταραγμένο πολιτικό κλίμα τον Νοέμβριο του 1917. Η ίδια η Παρρέν απουσίασε από τις δραστηριότητές της από τον Μάρτιο του 1917 μέχρι τον Νοέμβριο του 1918 –αναφέρεται ότι εκτοπίσθηκε στην Ύδρα «διά τας πολιτικάς πεποιθήσεις της».
Η ταυτότητα της παράστασης:
Έρευνα, σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική: Ευσταθία
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης
Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.
Οργάνωση παραγωγής : Black Duck
Πληροφορίες
Πότε: Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 στις 20:00
Διάρκεια: 70’
Πού: Θέατρο «Άνοιξη» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας
Διεύθυνση: Αγίου Ιλαρίωνος 66, 1026 Καϊμακλί
Τιμή εισιτηρίου: €8-10
Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά: www.ucy.ac.cy/alumni (Εκδηλώσεις)
Πληροφορίες: 22894356 (Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 8:00-15:00), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: alumni@ucy.ac.cy και στο Facebook: UniversityofCyprusAlumni
Υπεύθυνη διοργάνωσης: Μαρίζα Λαμπίρη, Συντονίστρια του Τομέα Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σχετικά
Γιάννης Βαρδή, Έλενα Αναγιωτού και Άκης Δείξιμος σε μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Τρεις ξεχωριστές φωνές, μία μεγάλη μουσική συνάντηση
Δύο συναυλίες με εκκλησιαστικούς ύμνους, σε δύο εκκλησίες μνημεία της Unesco
«Άδουσα εικών»: Μουσική περιήγηση σε Ναούς - Μνημεία της UNESCO -
Μια ξεχωριστή συναυλία με τον εξαίρετο πιανίστα και συνθέτη, Σταύρο Λάντσια
Λυρικές συνθέσεις του πιανίστα Σταύρου Λάντσια και απρόσμενες διασκευές των Led Zeppelin, The Doors, L. V. Beethoven και Ennio Morricone
Josephine, Κώστας Μακεδόνας και Locomondo σε τρεις μεγάλες (δωρεάν) συναυλίες στην Αγία Νάπα
Η Αγία Νάπα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Μεσογείου
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής
Μια μουσική «Αγκαλιά» στο Αρχοντικό της Αξιοθέας
Οι κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί Vincent Peirani και Émile Parisien συναντούν την τζαζ με το τανγκό στη συναυλία «Abrazo» στη Λευκωσία
Οι εμβληματικές «Σπουδές» του Philip Glass ζωντανεύουν στη Λευκωσία
Ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Ράμι Σαριεντίν παρουσιάζει τις δέκα συνθέσεις του πρώτου βιβλίου των «Etudes» σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου
Η Antigoni επιστρέφει στην Κύπρο για ένα μοναδικό live στη Λευκωσία
Η εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision 2026 φέρνει την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία της στο Garden Day & Night
4 συναρπαστικές συναυλίες στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
Από τις 2-14 Οκτωβρίου το The Shoe Factory στη Λευκωσία θα φιλοξενήσει τέσσερις μοναδικές και άκρως πολυκύμαντες συναυλίες
Οι Notes Live επιστρέφουν με έναν κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη
Ένα μεγάλο όνομα ταξιδεύει στην Κύπρο την νέα σεζόν
«Το Ραντεβού»: Η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Γιώργος Σταματάρης ξανά μαζί στο «Παλαιά Ελιά Live Stage»
Μαζί τους στη σκηνή συμπράττει ο ταλαντούχος Φοίβος Σταύρου
"Full House" Παρασκευές γεμάτες ρυθμό και ενέργεια στο Παλαιά Ελιά Live Stage
Οι Παρασκευές αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή ένταση!