Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2018
Μέχρι τώρα τάβλι, μπιρίμπα, ποδόσφαιρο και άλλα "δημοφιλή" παιχνίδια έρχονταν πρώτα στις προτιμήσεις εφήβων και νέων που έψαχναν ένα σπορ για να απασχολούνται στον ελεύθερό τους χρόνο.
Κι όμως τις νέες γενιές των παιδιών στην Κύπρο (κι όχι μόνο) φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο ένα άλλο πνευματικό και τεχνικό άθλημα: τα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα, το σκάκι!
Εξάλλου, όπως είπε και ο Baron Tassilo, Γερμανός Μαιτρ και ιστορικός του 19ο αιώνα, «Το σκάκι είναι στην ουσία του ένα παιχνίδι, στη μορφή του μία τέχνη, και στην εκτέλεσή του... μία επιστήμη».
Το σκάκι λοιπόν από ό,τι φαίνεται αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Κύπρο με πολλές επιτυχίες!
Μάλιστα, τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες, ενώ ο αριθμός των ακαδημιών εκμάθησης σκακιού και των μαθητών που το επιλέγουν αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό.
Ο Σκακιστικός Όμιλος Αρίων (ΣΟΑ) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από 5 ετών και άνω να ανακαλύψουν τις νοητικές τους ικανότητες μέσω της ασχολίας τους με το σκάκι και να εντρυφήσουν στο πνευματικό αυτό άθλημα, τόσο για ψυχαγωγία όσο και αγωνιστικά!

Στις σκακιστικές ακαδημίες υπάρχουν τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. Οι δάσκαλοι είναι πιστοποιημένοι από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) και χρησιμοποιούν το σκάκι ως μέσο ανάπτυξης της λογικο-μαθηματικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της στρατηγικής σκέψης, της πειθαρχίας και της ομαδικότητας.
Και όχι, το σκάκι δεν είναι μόνο ένα άθλημα για τους έξυπνους γιατί παίζοντας σκάκι βελτιώνεται η οξύτητα του μυαλού.
Τα παιδιά μέσα από μία σειρά δομημένων ασκήσεων ακονίζουν το μυαλό. Ο όμιλος είναι μέλος της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (KISO) και οργανώνει σκακιστικά τουρνουά για παιδιά 5 ετών και άνω.
Έχει επίσης συνεργασία με τη MENSA Κύπρου (τον παγκόσμιο οργανισμό υψηλού δείκτη νοημοσύνης).
Άσε που εκεί τα παιδιά μπορούν να παίξουν σκάκι και χωρίς σκακιέρα. Τον τρόπο θα τον μάθεις... στην τάξη!

Στο βάθρο των νικητών
Οι δε επιτυχίες του Αρίων είναι εντυπωσιακές από τον πρώτο κιόλας χρόνο από την ίδρυσή του:
1. Παγκύπριος πρωταθλητής κάτω των 8 χρόνων το 2017
2. Παγκύπριος πρωταθλητής κάτω των 8 χρόνων το 2018
3. κατάκτηση 2ης, 3ης και 4ης θέσης για το 2018.
Γενικά αποτελεί μία εκπληκτική εμπειρία για τα παιδιά που αξίζει να τους την χαρίσεις!
Πληρ. 99491575.
Σχετικά
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Το Κόκκινο Γράμμα» για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η παράσταση συνδυάζει θεατρική δράση, αρχειακό υλικό, γράμματα, ντοκουμέντα και τα μελοποιημένα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» έρχεται στον πάγο σε 4 πόλεις της Κύπρου
Πατινάζ, εναέρια ακροβατικά και μουσική ζωντανεύουν το παραμύθι του Λιούις Κάρολ, από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο «Καρυοθραύστης» φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων σε 3 πόλεις της Κύπρου
Το Grand International Classic Ballet παρουσιάζει το αγαπημένο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο
Ο Λουβαράς γίνεται χριστουγεννιάτικο χωριό για μια μέρα
Παιδική και μουσική σκηνή, χριστουγεννιάτικη αγορά, φαγητό και ποτό μάς περιμένουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Το Limassol Greens υποδέχεται το Movember με μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου
Γκολφ, ψυχαγωγία και δράσεις για καλό σκοπό, σε μια ανοικτή εκδήλωση αφιερωμένη στην υγεία των ανδρών
Ακυρώνεται η γιορτή για τα 12 χρόνια της Golden Donkeys Farm
Η ανακοίνωση των διοργανωτών
Accessibility Is the Aesthetic: Όταν η προσβασιμότητα γίνεται μέρος της τέχνης
Τρεις καλλιτεχνικές δημιουργίες από Κύπρο, Ελλάδα και Εσθονία παρουσιάζονται σε μια ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου P.A.I.R.
CYBERNESS: THE DARK WEB — Το Halloween καταλαμβάνει την Κόλλα, στη Λεμεσό
Για δύο ημέρες, η Κόλλα θα μεταμορφωθεί σε έναν κόσμο εμπνευσμένο από το Halloween
Εκπαίδευση, αθλητική απόδοση και υγεία στο επίκεντρο του 3ου Παγκύπριου Επιστημονικού Συνεδρίου Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής
Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες του αθλητισμού και τους επιστήμονες υγείας
Μια δωρεάν βόλτα μάς συστήνει ξανά την παλιά Λευκωσία
Το «Γνωρίζω την πόλη μου» επιστρέφει στις 7 Νοεμβρίου με μια περιήγηση σε ιστορικά σημεία, μνημεία και γειτονιές εντός των τειχών.
Λόγια που Ανθίζουν στην Κάτω Μονή
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης, το γλέντι στις 22 Νοεμβρίου με παραδοσιακή μουσική και χορούς
Νοέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο: Όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστές μουσικές και θεατρικές προτάσεις, την έναρξη των προβολών NT Live και το Flash Festival